ICT gemeente kost extra miljoenen

naamloosDe gemeente moet komende jaren miljoenen extra investeren in ICT (informatie en communicatie technologie). De nu bestaande systemen verdragen zich geenszins met haar grootse digitale ambities. Dat weten deskundigen in het raadhuis te melden, maar het moet blijkbaar nog geheim blijven. Vorige week werd (een deel van) de gemeenteraad er in het diepste geheim over ingelicht. De verslaggever van amstelveen.blog.nl werd dan ook weggestuurd. Nog wel door het hoofd van de communicatie afdeling, wat wel weer begrijpelijk is, omdat die alleen naar buiten brengt wat de gemeente uitkomt. En de beleden openheid en ruimte in het college programma is natuurlijk primair theorie.

Eerder al lieten B&W weten dat voor de ambities die zij nastreven ICT van vitaal belang is. Jongeren moeten namelijk via die kanalen worden geïnformeerd en ouderen kunnen – alle plannen voor zorg en welzijn ten spijt – de pest krijgen. Overigens lijkt de zoekmachine op de gemeentelijke website nog altijd nergens naar, dus daarin wordt mogelijk komende tijd zwaar geïnvesteerd.

Het Rijk heeft, zo werd eerder bekend, honderden miljoenen aan investering voor de virtuele systemen weggesmeten. Hoeveel er in Amstelveen door het putje ging blijft versluierd. Mogelijk zijn de raadsleden, die ook beschikken over een volstrekt geheime digitale achterkamer in de vorm van een voorheen niet bestaand raadsweb, daarover in de geheime bijeenkomst geïnformeerd.

Automatisering en informatiebeheer zijn ondergebracht bij de afdeling Informatiebeheer. Die had in 2012 een budget van 5,2 miljoen euro. Er waren toen 44 fte’s en de salariskosten bedroegen 2,8 miljoen euro. Uitbreiding zal ongetwijfeld tot hogere kosten leiden, is de verwachting. Voorlopige ramingen gaan uit van tien miljoen (en waarschijnlijk meer)  euro per jaar.

Digitalisering is volgens B&W belangrijk  voor dienstverlening, monitoring en beheersing. ‘Dit geldt voor administratieve processen, basisregistraties en bestuurlijke informatievoorziening’, zei het college eerder. Het ziet in ICT ook het middel om slimmer te werken en zo de efficiency en effectiviteit van de organisatie te verbeteren.

De vele nieuwe taken op het gebied van zorg en welzijn maken dat het belang van goede systemen alleen maar toeneemt. Daarvoor moeten de bestaande systemen fors worden aangepast. En daarmee de budgetten. Eerder was een onderzoek aangekondigd naar war daarvoor structureel met worden gereserveerd. De eerste uitkomsten daarvan lijken beschikbaar, maar moeten kennelijk voor de burger nog geheim blijven. Want de vraag blijft natuurlijk: Hoe vertel ik dat de onbenullig gewaqande inwoner.

Lees ook:Personeel gemeente kost jaarlijks € 50 miljoen
Lees ook:ICT gemeente moet worden uitgebreid
Lees ook:Gemeente wil volledig papierloos zijn
Lees ook:VVD: ICT wordt duurder dan € 1,7 miljoen
Lees ook:Nieuwbouw gemeentewerf: bijna 10 miljoen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.