VVD: ICT wordt duurder dan € 1,7 miljoen

 

Jeroen Brandes

Jeroen Brandes

Met gemengde gevoelens bij sommige fracties ging de gemeenteraad woensdagavond akkoord met een nieuw ICT-systeem bij de gemeente. Daarmee is 1,7 miljoen gemoeid, hoewel VVD-fractievoorzitter Kees Noomen denkt dat het bedrag ontoereikend zal zijn. Hij speelde met de gedachte alvast een motie in te dienen om aanvulling te regelen.  De SP constateerde dat in de vergadering van een raadscommissie het voorstel van B&W nogal onvoldragen leek en pleitte voor uitstel van behandeling in de raad. Maar behalve de ChristenUnie kreeg de fractie daarvoor niemand mee.

Dat het raadsvoorstel onduidelijkheden bevatte, vonden eerder ook andere fracties, maar B&W hadden via de digitale achterkamer raadsweb een notitie gestuurd, met wat meer toelichting. Die werd na afloop van de behandeling – op aandringen van journalisten – ook aan de pers overhandigd. Volgens Jacqueline Koops van de ChristenUnie had het stuk gewoon bij het openbaar gemaakte raadsvoorstel moeten zitten.

Een nieuwe zogenoemde ‘zaaksysteem’ is naar verwachting pas over 2,5 jaar klaar en gaat een aantal nu gebruikte systemen vervangen. Die vallen vaak uit en bedrijfsprocessen bij de gemeente, die naar een papierloze praktijk wil, zijn niet goed op elkaar afgestemd. Ook koen er klachten van burgers en bedrijven dat zij de gepropageerde digitale producten en informatie niet kunnen vinden, onder meer dankzij een ondermaatse zoekmachine op de gemeentelijke website.

Kees Noomen wees er intussen op dat bij de landelijke overheid maar dertig procent van de plannen voor ICT lukt. Hij kijkt dus met enige argwaan naar de aanpak door de lokale overheid, vooral waar het de begroting betreft.

Sneller

Uit de notitie van B&W blijkt min of meer dat de gemeente op een ICT-trein is gesprongen die zij niet goed kan besturen. “De wet van de remmende voorsprong’ geldt voor haar, vindt zij zelf. Amstelveen mag dan één van de weinige gemeenten zijn met een overvloed aan digitale diensten en voorop lopen met interne digitalisering, in de praktijk blijken die stuk te lopen op verouderde systemen. “De bedrijfsprocessen zijn niet zo in te richten dat wij daar echt profijt van hebben”, staat in de notitie. Met een nieuwe generatie systemen gaat het allemaal veel beter, denkt wethouder Jeroen Brandes. Hij wijst er op dat bijvoorbeeld vij de afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving een verscheidenheid aan systemen bestaat.

Sneller en toegankelijker wordt het allemaal voor het publiek, voorspelt de gemeente. Ongeveer alles wordt digitaal. Er komt een zogenoemde Amstekveen-app, waarmee met direct per smartphone bijvoorbeeld losse stoeptegels kan melden als men die ziet. Maar ook kunnen er producten mee worden aangevraagd.

Meenemen

Er is gekozen voor een ‘zaaksysteem suite’ (een suite bestaat uit een verzameling systemen en standaard software). Voor het uitvoeringsprogramma Digitaal Werken is er een team dat bestaat uit een manager, vier projectmanagers en drie technisch beheerders. Daarnaast is er een stuurgroep, bestaande uit een directielid, managers en de programmamanager Digitaal Werken.

Die 1,7 miljoen is in feite een vervangingsinvestering, zei Brandes. “Wij hebben steeds geprobeerd raadsleden erbij te betrekken”, zei hij. Brandes verwees naar  twee eerder gehouden strikt geheime bijeenkomsten voor hen en beloofde de raad zoveel mogelijk mee te nemen in het proces. Financiële informatie blijft vertrouwelijk. Er vindt Europese aanbesteding plaats, waarvoor een aanbesteding specialist is ingehuurd. In oktober hopen B&W het project te kunnen gunnen.

 

 

 

Lees ook:Gemeente wil volledig papierloos zijn
Lees ook:Ouderen zonder (klein) kinderen digitaal zwak
Lees ook:Bioscoop gaat over op digitale projectie
Lees ook:Nieuwe website van de gemeente
Lees ook:GroenLinks: ‘Gemeente heeft grote ICT-problemen’

2 reacties op “VVD: ICT wordt duurder dan € 1,7 miljoen

  1. piet rode

    financiële info blijft vertrouwelijk. Het wordt dus duurder en ik heb de indruk dat ze geheel afhankelijk zijn van wat externe computerboeren, die de gemeente van alles aan hun neus kunnen hangen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.