GroenLinks: ‘Gemeente heeft grote ICT-problemen’

Martin Kortekaas. Foto: Groen
Links.

Terwijl de gemeente zegt steeds meer te willen digitaliseren, is het wat ICT betreft blij haar al jarenlang een zooitje. Dat komt zelden naar buiten, want de haar communicatie is nu eenmaal primair op reclame gericht en daarvoor werkt wat faalt natuurlijk niet mee. GroenLinks Amstelveen wil nu meer duidelijkheid over crisis bij gemeentelijke ICT aanpak, nadat kennelijk raadsleden daar in de gebruikelijke achterkamers over zijn geïnformeerd.

Volgens de fractie lieten B&W weten dat er grote problemen zijn bij het programma Digitaal Werken. Dat werd twee jaar geleden gestart om de website Amstelveen.nl en de digitale dienstverlening te optimaliseren. De gemeente is daar kennelijk nog niet in geslaagd en GroenLinks wil dat de gemeenteraad vaker en beter geïnformeerd wordt. Ook in een rapport van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) werd dat in oktober 2016 aanbevolen.

Het vervangen van de website Amstelveen.nl en het digitaliseren van de diensten van de gemeente hebben grote vertraging opgelopen. De nieuwe website komt er niet vóór najaar 2017, dat is minstens een jaar later dan eerder afgesproken, constateert GroenLinks.

Volgens de fractie blijven inwoners en bedrijven in Amstelveen zitten met een gemeentelijke website die steeds meer achterloopt. “Klantonvriendelijk,” noemt fractievoorzitter Martin Kortekaas de site. “Je zoekt je rot en de website biedt geen mogelijkheden voor het optimaliseren van de gedigitaliseerde diensten.”

GroenLinks wil weten welke gevolgen de vertraging heeft voor het verder digitaliseren van de dienstverlening. De gemeenteraad trok twee jaar geleden € 1,7 miljoen extra uit voor de bouw van een nieuwe website en vervanging van achterliggende systemen. Daardoor zou de dienstverlening aan de inwoners zoveel mogelijk kunnen worden gedigitaliseerd. Het vervangen van de systemen is nog steeds niet gelukt. En wanneer dat wel gaat lukken, kunnen B&W niet zeggen. De beloofde verbeterde dienstverlening voor inwoners en bedrijven is er voorlopig niet, denkt GroenLinks. “En we kunnen niet controleren of we waar voor ons geld krijgen”, zegt Kortekaas.

 Mooi weer gespeeld

Hij heeft twijfel over goede aansturing van de ICT-aanpak. ‘Er is veel te lang gewacht met ingrijpen”, zegt hij. “Te lang is ontkend dat er problemen waren en is naar buiten toe mooi weer gespeeld.”

De gemeente heeft nu wel een externe programmamanager aangesteld en de verhouding met de leverancier op scherp gesteld. Om de interne informatie te beveiligen ging vorig jaar ook een externe consultant aan de slag. “De gemeente raakt steeds meer afhankelijk van dure inhuur”, zegt Kortekaas. B&W zijn er volgens hem kennelijk achter gekomen dat de houding en cultuur op het raadhuis nog niet klaar zijn voor een grote stap in het digitale tijdperk.

Martin Kortekaas vraagt zich af of de beveiliging van de digitale gegevens van Amstelveen wel op orde blijft zolang de gemeente doormoddert met verouderde systemen. Volgens hem constateert het college nu zelf dat de cultuur op het raadhuis nog niet aansluit op verdere digitalisering.

 

 

Lees ook:GL: ‘Gemeente faalt met ICT en Duurzaamheid’
Lees ook:ICT blijft probleem voor gemeente
Lees ook:Praten met GroenLinks
Lees ook:GroenLinks bevraagt Veeningen over vliegfijnstof
Lees ook:GroenLinks: ‘Wachttijden lopen op’

6 reacties op “GroenLinks: ‘Gemeente heeft grote ICT-problemen’

 1. Robert van Waning

  Welke wethouder heeft de ICT vd gemeente in zijn/haar portefeuille? Hopelijk niet dezelfde die destijds zo enthousiast was over de geflopte Steve Jobs scholen?

  Het is goed dat die zorgvuldig opgebouwde facade vh gemeentebestuur op steeds meer plaatsen wordt doorgeprikt, zodat wij tijdig voor de volgende gemeenteraadsverkiezing weten waartoe de vorige keuze heeft geleid.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Kees

   Las ik op deze site: Jeroen Brandes.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Robert van Waning

  Bedankt Kees. IK ben benieuwd naar zijn (ongetwijfeld geruststellende) commentaar.

  Ik wilde het eerst opzoeken op de website van de gemeente, maar volgens Kortekaas (GL) is die klantonvriendelijk en zoek je je rot. Dat had ik lange tijd geleden zelf ook ervaren en sindsdien had ik het ook niet meer geprobeerd.

  Ondertussen neemt het aantal taboe’s mbt bestuurlijk wanbeleid waarover niet openlijk mag worden gediscussieerd alleen maar toe.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   ICT en de overheid is meestal een crime. Amstelveen is daarin niet uniek.
   Ga jij maar eens naar de site gevonden voorwerpen. Niet door heen te komen. Gevolg; Men laat het maar.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Frank Bikker

   Waarom meld je je niet aan bij RTVA als vrijwilliger die graag interviews wil afnemen?

     /   Beantwoorden  / 
  3. PeterPC

   Allemachtig wat heeft die Kees zich laten naaien door rvw. Die weet meer over de wethouders dan zij over zichzelf.

   Maar het was natuurlijk weer een opzetje om off topic slap te ouwehoeren over het gemeente bestuur.

   Het is al lang duidelijk dat ICT + overheid = fail is. Dat heb ik al hier herhaalde malen geroepen. Dat die PvdA’ert, hoofd ICT, zijn zaken niet in orde heeft ook.

   Maar rvw weet alles van ICT, heeft zijn kansen (proest) laten liggen om niet te solliciteren naar baas van dat gedoe op het gemeentehuis.

   En gaat nu weer lopen zeuren.

   M.a.w. wederom een doorwrocht artikel van JB dood geouwehoerd door Robert van Waning. Ja, die.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.