Ambtelijke inhuur Aalsmeer beperkt winst fusie

 

Ben Jonker

Ben Jonker

Dat is nou jammer. De ambtelijke fusie van de gemeenten Amstelveen en Aalsmeer levert in principe, zo was berekend, efficiëntiewinst op, maar bestuurlijk en politiek blijven het natuurlijk afzonderlijke gemeenten. En Aalsmeer schijnt nu een massa externe adviseurs en andere krachten te hebben ingehuurd. Die moeten dan wel even uit het Amstelveense budget komen, want het gehele Aalsmeerse ambtelijke apparaat is daar onder gebracht. Het is niet anders, bleek uit een reactie van wethouder Herbert Raat van Financiën. Met kosten van inhuur van externen is nu eenmaal even geen rekening gehouden bij de fusie, waarbij alle Aalsmeerse ambtenaren in dienst van Amstelveen kwamen.

Hij antwoordde dat in een van de raadscommissies allemaal op vragen van CDA-fractievoorzitter Ben Jonker, die nou wel eens de resultaten, c.q. de winst, van die ambtelijke samenvoeging wilde zien. Eerder had Raat gezegd dat die inhuur nu eenmaal een zaak van de directie op het raadhuis is. Maar Jonker wierp tegen dat ook die directie verantwoording schuldig is aan de wethouder, dus exacte antwoorden op de vragen kan geen probleem zijn.

De kwestie kwam aan de orde bij de bespreking van de jaarrekening over 2013, die een batig saldo van 3,3 miljoen euro laat zien. Dat bedrag gaat naar de algemene reserve van de gemeente. Volgens Raat was uitgangspunt bij de fusie dat die een besparing van 1,4 miljoen euro per jaar zou opleveren. Dat is nog steeds het richtbedrag, maar ja als Aalsmeer nu – zonder eigen ambtelijk apparaat – besluit externen te gaan inhuren, die uit de begroting van dat apparaat moeten worden gefinancierd, wordt de berekening dus een beetje anders.  Volgens Raat moeten de komende jaren maximaal zestig mensen een andere plek in de organisatie krijgen. Dat is wel een lastig onderwerp, gaf de wethouder toe. Hij beloofde wel met de resultaten van de fusie inzichtelijk wil maken, maar tegelijk de rollen zuivel wil houden. Dat wil zeggen: Niet teveel politieke invloed op de ambtenarij.

Lees ook:Raad: gemengd gevoel ambtelijke fusie met Aalsmeer
Lees ook:Ambtelijke fusie met Aalsmeer naar ondernemingsraden
Lees ook:Ook raad Aalsmeer akkoord met ambtelijke fusie
Lees ook:Amstelveen en Aalsmeer gaan ambtelijk hecht samenwerken
Lees ook:Amsterdamse ambtenaar in directie gemeente

3 reacties op “Ambtelijke inhuur Aalsmeer beperkt winst fusie

  1. Amstelvener

    Dat is dus een blunder!

      /   Beantwoorden  / 
  2. frank

    Raat weet zich even geen raad. Kan zelfs een superwethouder gebeuren!

      /   Beantwoorden  / 
  3. gerben

    Goed dat volksvertegenwooriger hr. Jonker de vinger aan de pols houdt.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.