Raad: gemengd gevoel ambtelijke fusie met Aalsmeer

Burgemeester en wethouders kregen woensdag van de gemeenteraad het groene licht om te streven naar integratie van de ambtelijke organisaties van Aalsneer en Amstelveen, maar of die kansrijk is zit nog. Sommige fracties herinnerden er aan dat bog niet zo heel lang gelden werd geprobeerd de Amstelveense sociale dienst samen te voegen met die van Haarlemmermeer/ Het liep op het laatste moment op een fiasco uit. Veel inspanningen voor niets dus.  CDA-fractievoorzitter Jonker geeft naar zijn zeggen het in elkaar vlechten van de twee gemeentelijke apparaten vijftig procent kans, zei hij.

In elk geval moet de operatie tot meer efficiency leiden. Amstelveen wordt als het ware de opdrachtnemer, die een deel van het Aalsmeerse ambtelijke werk overneemt. Dat het kan, is te lezen in een rapport van adviesbureau Berenschot. Maar de praktijk is nu eenmaal nogal eens weerbarstiger dan papier, constateerden diverse fracties. Uit antwoorden van dinancieel wethouder Raat op vragen van de ChristenUnie bleek dat de mogelijke besparingen niet zijn meegeteld in het gemeentelijke bezuinigingsplan, dat onder meer voorziet in afslanken van het ambtelijke apparaat. CU-raadslid Bert de Pijper en anderen pleitten voor goed sociaal beleid voor overbodig geraakte werknemers en voor volledige handhaving van de kwaliteit van dienstverlening.Er is overigens geen sprake van een fusie van de twee gemeenten, legde burgemeester Jan van Zanen nog eens uit. Beide gemeenten behouden hun autonomie, maar gaan alleen ambtelijk intensief samenwerken. Dat is ook logisch, vindt Jonker. Hij wees op de grote verschillen tussen het economisch vooral op de sierteelt en botenbouw gerichte Aalsmeer en Amstelveen met vooral een forse dienstverlenende sector. Volgens Van Zanen  is het best mogelijk dat Amstelveense ambtenaren die nu wegens bezuinigingen zouden moeten afvloeien onder het nieuwe gesternte juist kunnen blijven.

Lees ook:Ook raad Aalsmeer akkoord met ambtelijke fusie
Lees ook:Aalsmeerse ICT overgedragen aan Amstelveen
Lees ook:Ambtelijke inhuur Aalsmeer beperkt winst fusie
Lees ook:Ambtelijke fusie met Aalsmeer naar ondernemingsraden
Lees ook:Amstelveen in top 5 digitale dienstverlening gemeenten

3 reacties op “Raad: gemengd gevoel ambtelijke fusie met Aalsmeer

  1. peter

    Maar om welke besparingen gaat het dan? Alleen ambtelijk samenwerken ondanks de grote verschillen, hoe gaat dat dan werken?

      /   Beantwoorden  / 
  2. maltje

    Ene kant afvloeien, andere kant blijven? Pardon, dit gaat boven mijn pet. Wat wil men nu echt?, behalve bezuinigen.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Peter

    Hebben jullie wel eens van spellen en/of typefouten gehoord? In groep 8 vind je doorgaans een hoger niveau.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.