Oud-raadslid: zendmastzaak ambtelijk slim gespeeld

Mirjam Lochtenberg, hier links op de foto

Mirjam Lochtenberg, hier links op de foto

Met die zendmast achter de Amsterdamseweg hebben de ambtenaren het slim gespeeld, vindt Mirjam Lochtenberg. Zij is een van de gedupeerde bewoners en voormalig gemeenteraadslid voor Burgerbelangen (BBA). Volgens haar hebben de ambtenaren het verzoek om goedkeuring voor plaatsing bij de verkeerde wethouder gelegd (die van Ruimte in plaats van die van Vergunningen). “Deze wethouder (Levie, redactie) had zo verstandig moeten zijn dit door te schuiven naar de juiste persoon, iemand met kennis van de materie. Hij was pas in functie (begin 2010) en had beter moeten weten. Echter het echo van deze wethouder is groter dan zijn verstand en zonder de vergunning te controleren heeft hij hier klakkeloos een handtekening onder gezet.”
Uit het feit dat – hoewel de periode daarvoor allang voorbij was – de gemeente alsnog, op aandringen van de advocaat van de bewoners,  het bezwaar van de bewoners in behandeling nam, maakt zij op dat de procedure niet correct is geweest. Wat overigens door de – ook uit ambtenaren bestaande – bezwarencommissie wordt tegengesproken. Die beschouwt het in behandeling nemen, nu de mast er al staat, als een cadeautje aan de burgers. Tot ergernis van de omwonenden, die zich toch al niet serieus genomen voelen.   

Volgens Lochtenberg had de mast in het Bos kunnen worden geplaatst. Al had die dan wel hoger moeten zijn. Dat laatste kan niet op grond van het Luchthavenbesluit (LIB), meent gemeenteraadslid Ben Jonker (CDA). Maar Lochtenberg zegt dat daarvan ontheffing kan worden gevraagd. Ten onrechte is volgens haar die mogelijkheid niet eens onderzocht.


Zij noemt het een slordigheid van de behandelende ambtenaar dat eventuele planschade niet door de gemeente kan worden neergelegd bij KPN. Daarom werkt naar haar mening dat bedrijf ook niet mee aan verplaatsing, want dan zou dat mogelijk alsnog even worden hersteld in een nieuwe overeenkomst.
“Nu de mast er eenmaal staat zijn de gedupeerden schaakmat gezet”, denkt Lochtenberg. “Gelet op de houding van de vertegenwoordigers van de gemeente tijdens de hoorzitting is dit geen onterecht gevoel.”
 

John Levie

John Levie

Volgens haar heeft wethouder Levie onvoldoende gecontroleerd of het wel klopte wat hem werd voorgelegd en maakte hij ‘de misser van zijn leven’ door dat in dit geval niet te doen. “Alleen al daarom zou de gemeente haar hand in eigen boezem moeten steken en de mast ongedaan maken. Misschien een procedure opstarten om de ontheffing te krijgen voor plaatsing verder in het Amsterdamse bos. De enige manier om KPN bereid te vinden de mast te verplaatsen is de kosten hiervoor door de gemeente te laten betalen en de clausule planschade voor rekening en risico van de gemeente te laten. KPN heeft aangegeven geen bezwaar tegen verplaatsing te hebben.”

Volgens opsteller Van Brederode van de gemeentelijke welstandsnota had de zendmast er nooit door mogen komen, legde hij vast in een verklaring. De mast op deze locatie voldoet volgens hem op geen enkel punt aan de welstandnota.
Bovendien is het volstrekt onduidelijk van wie de toetsing daaraan is.

Evenals de namens de bewoners actie voerende Paul Pennock, betwijfelt zij de onafhankelijkheid van de bezwarencommissie in hoge mate. Die bestaat goeddeels uit ambtenaren van de gemeente en heeft dus de schijn nogal tegen.
“Zij kunnen wanneer het een zaak tussen burgers en gemeente betreft nooit objectief en onpartijdig zijn, al zouden ze dit nog zo graag willen.”

 

Lees ook:Oud BBA-raadslid: ‘BBA-wethouder Levie faalt met zendmast’
Lees ook:Gemeente vond andere locatie voor zendmast
Lees ook:Harde actie van bewoners tegen zendmast
Lees ook:Actievoerders tegen zendmast: ‘KPN treft geen blaam’
Lees ook:Deining over zendmast aan bosrand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.