Hangplek opnieuw vernield

Nu tweemaal zoveel schade

Ja, hoor. Het is weer zover. Opnieuw is de hangplek in (het park van) Middenhoven – officieel Jongeren Ontmoetingsplek (JOP) geheten – verwoest. Nadat die á raison van ruim twintig mille (met overkappingen) was ingericht, werd die binnen een week gesloopt. Vervolgens opgeknapt en nu dus weer vernield. Allemaal binnen enkele maanden. Van de daders geen spoor, maar als die worden gepakt, moeten zij en hun 0uders voor de schade aansprakelijk worden gesteld, vindt de VVD. Die gaat dat bij de behandeling van de kadernota (contouren van de begroting voor volgend jaar) voorstellen. Er zit overigens wel progressie in de vernielingen: de eerste keer sneuvelden drie, nu zes dikke glasplaten. De VVD gaat er bij de burgemeester en wethouder Veenboer ook voor pleiten camera’s neer te hangen.Zal Veenboers eigen PvdA wel tegen zijn, want die vindt dat men de jongelui vooral niet te hard maag aanpakken, maar ze met praten door betaalde jeugdwerkers tot andere gedachten moet trachten te brengen. En dan de privacy natuurlijk. Die van de vandalen moet vooral beschermd worden. “We onderzoeken ook of het verhalen schade aan eigendommen van burgers en ondernemers op de daders door de gemeente kan worden overgenomen,” zegt VVD-er Herbert Raat. “De gemeente neemt dan de juridische sores over van de gedupeerden over. Het voor daders duidelijk worden dat Amstelveen vandalisme niet pikt.”

Lees ook:Gemeente wil vernieling hangplek op daders verhalen
Lees ook:Eerste rekening voor vernieling verzonden
Lees ook:Hangplek Middenhoven alweer vernield
Lees ook:
Lees ook:Vernieler ruiten Amstelveen College moet 1000 euro betalen

Eén reactie op “Hangplek opnieuw vernield

 1. Axel Boomgaars

  Het is natuurlijk erg frustrerend dat een hangplek voor jongeren vernield wordt, nog frustrerender als dit twee keer gebeurt. Er gaat toch veel geld inzitten wat op die manier geen enkel doel lijkt te dienen. Bovendien, mochten de daders zelf jongeren zijn, dan zou het nog zuurder zijn omdat de plek juist voor hen bestemd was en het blijk zou geven van weinig respect voor andermans spullen.
  Het is niet gek dat mensen dan vinden dat het niet meer hersteld zou moeten worden. Misschien is het inderdaad niet praktisch om op die specifieke plek een hangplek voor jongeren te maken, maar hen totaal geen plek geven lijkt me geen goed plan. Jongeren willen elkaar graag ergens kunnen ontmoeten waar ze onder elkaar kunnen zijn, zonder al te veel bemoeienis van buitenaf. Wanneer ze dit dan maar ergens doen waar ze willen, is de kans er groot dat er overlast of gevoelens van onveiligheid ontstaan. Wanneer ze een plek toegewezen krijgen, dan is dat probleem opgelost. Ze kunnen echter wel weinig toezicht willen hebben, maar als je dan merkt dat dit soort dingen gebeuren, zal dat toch nodig zijn. Blijkbaar is het in de buurt niet goed bekend wie dit heeft/hebben gedaan.
  Het idee over camera’s ophangen van meneer Raat vind ik dan niet slecht, maar wel enigzins eenzijdig. Het uiteindelijke streven is dat de hangplek zonder camera’s gewoon intact blijft. Blijkbaar is dat niet mogelijk. Als directe actie is het praktisch om bijvoorbeeld camera’s op te hangen die alleen in de avonduren filmen.
  Dit zou echter niet het einddoel moeten zijn, en ik vrees dat dat wel het plan is zoals hij er nu ligt. Er zou gezorgd moeten worden voor een klimaat in de omgeving van die hangplek (directe omwonenden/de hele buurt) waarin dit soort overtredingen niet meer plaatsvinden. Het beste zou zijn om de sociale cohesie proberen te vergroten. Dit is echter moeilijk en kost veel tijd, daarom zijn camera’s in eerste instantie geen slecht idee. Het moet echter niet alleen bij repressief optreden blijven, anders los je de structurele problemen niet op.
  Daders moeten gestraft worden en het is ook geen slecht idee om (een deel van) de schade op de daders te verhalen.
  Het idee van de gemeente die de juridische sores van slachtoffers overneemt is zeker een mooie. Wanneer dit goed zou werken, treffen de daders in de rechtszaal als het ware ‘de gemeenschap’ tegenover zich, wat denk ik een krachtig signaal afgeeft. Ik ben benieuwd naar de conrete plannen hierover. Onder bepaalde voorwaarden zou dit denk ik goed kunnen werken.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.