Derde KPN-huisje beschilderd

Bezoek_Wethouder_Veeningen_KPNhuisje_MaxHavelaarlaan1Zij kwam zelf maar even haar creativiteit tonen. Wethouder Maaike Veeningen hielp maandagmiddag (18 mei) de leerlingen van Panta Rhei met het beschilderen van een derde KPN-huisje. Er zijn al twee huisjes eerder beschilderd. Het is een tegen graffiti gericht project van KPN, de gemeente en de school.

Deze keer was het KPN-huisje aan de Max Havelaarlaan (ter hoogte van huisnummer 1) aan de beurt. In juni 2014 beschilderden leerlingen al twee huisjes aan de Rooseveltlaan en de Vlielandstraat. De eigen ontwerpen in fleurige kleuren maken de huisjes tot kunst in de buurt. Het ontwerp voor dit derde huisje is gemaakt door leerlingen tijdens de lessen media & entertainment bij vakdocent Ghislaine Roos.

Tijdens haar bezoek bewonderde wethouder Maaike Veeningen de schildering, die op dat moment trouwens al in een ver gevorderd stadium was. Ze luisterde naar de leerlingen voor een toelichting op hun ontwerp. Daarna nam ze ook zelf de kwast ter hand. PantaRhei_schildert_KPNhuisje_MaxHavelaarlaan_kant3
Het thema van de beschildering in de Max Havelaarlaan is geïnspireerd op de naam van de straat. Op dit huisje prijken het Max Havelaar-keurmerk, rijstvelden, een Boeddhabeeld en tropische stranden.

Schotels

Dit anti-graffiti project is een onderdeel van de maatregelen die graffiti moeten voorkomen, legde wethouder Herbert Raat dinsdag aan de commissie Ruimte, Wonen en Natuur nog maar eens uit. De  nog niet zo lang geleden aangetreden VVD-er Arjan Gerritsen had weer eens een oude koe uit de sloot gehaald en, zoals in een grijs verleden zijn fractiegenoot Walter Vervenne, geklaagd over graffiti en tv-schotels van allochtone burgers, die het aanzien van flatgebouwen naar zijn mening schaden. Raat benadrukte dat een grondrecht van mensen nu e4enmaal is informatie ontvangen, dus ook via schotelantennes. Maar volgens hem zijn schotels door de stand van de technologie niet meer noodzakelijk.

Positief

PantaRhei_schildert_KPNhuisje_MaxHavelaarlaan_kant1-2In reactie op de vragen van zijn partijgenoot Gerritsen reageerde hij met de mededeling dat de gemeente enkele jaren geleden de strijd tegen graffiti heeft aangebonden, opdat wijken niet verloederen. Daar kwam, omdat KPN geen geld voor bestrijding ervan op de huisjes zei te hebben, het project met de Panta Rhei ook uit voortgekomen. “Fantastisch”, noemde Raat het project. “Het is positief dat jongeren die huisjes nu mooi maken.”

Voor 2013 en 2014 werden 50.000 euro extra beschikbaar gesteld door B&W voor de bestrijding van graffiti. KPN zorgde ervoor dat de kasten bij de start van het project ‘schoon’ zijn. Na de beschildering wordt een anti-graffiti-coating aangebracht.

In de commissievergadering verwees Linda Roos van Burgerbelangen (bbA) naar gemeenten waar ook schotels zijn beschilderd. Raat dacht schertsend dat ook daar mogelijk een taak voor zijn collega Veeningen lag…

Lees ook:Kunst van Panta Rhei tegen graffiti
Lees ook:‘Legale’ graffiti door Panta Rhei tegen graffiti
Lees ook:Panta Rhei leerlingen beschilderen KPN-huisjes
Lees ook:VVD blijft strijden tegen schotels…
Lees ook:VVD kiest voor huisartsen boven speelveld in Groenelaan

2 reacties op “Derde KPN-huisje beschilderd

  1. Harry

    Wat laat de Volkspartij voor VRIJHEID en democratie zich weer kennen. Achterhaald door technologie, een schotelantenne niet meer noodzakelijk door de stand van de technologie en ontsierend, negatief beslag op straatbeeld stelde deze vrijheidsclaimende partij. Verplichting vlakantennes en verplichting van centrale ontvangst en stimuleren van streamen via internet.

    Sommige gebouwen (ook door de gemeente gebouwd), vrachtwagens en auto´s (ook gemeentelijke auto’s!) zijn soms ook echt oerlelijk en straatbeeldvervuilend. Gaan we die ook allemaal aan banden leggen?

    Als het aan de VVD ligt mogen we ALLEEN via Ziggo televisie en internet ontvangen. De VVD wil gaan bepalen wat juist en onjuist is hoe satellietinstallaties geplaatst zijn. En anders moeten ze weg.

    De VVD zou beter moeten weten. Heel veel zenders zijn niet via internet te ontvangen en ge-Geoblocked. Er is een algemeen principe van vrijheid van ontvangst in Nederland en de Europese Unie. Dat nota bene de Volkspartij voor de Vrijheid en Democratie dit aan banden wil leggen zegt meer over deze partij dan de kwestie zelve.

    Immers, een land als Iran of gebieden die gecontroleerd worden door IS hebben dit soort praktijken.

    De VVD wist blikbaar niet dat bij gezamenlijke satellietontvangst (wat een heel dure investering is bovendien!) dat er ineens auteursrechten worden geheveld, en dat er behoorlijke ontvangstrestricties bestaan bij centrale ontvangst omdat maar een beperkt spectrum kan worden ontvangen?

    De VVD wil duidelijk en dat alleen voor de lagere klasse die woont in sociale woningbouw regels opstellen. Voor anderen geldt die regel dus niet!?
    Beschildering van schotels kan ook zoals BBA stelde en de VVD maakt er vervolgens weer een lachertje van. Dat sommigen schotels totaal ontsierend vinden zit vooral tussen de oren.

    Waarvan acte.

    Harry

      /   Beantwoorden  / 
  2. PG van Faassen

    “tv-schotels van allochtone burgers”. Jeetje dat is me toch echt wel discrimineren hoor. Waar blijft Sylvana Simons (SS, proest)?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.