Raat: ‘informatie onderwijs dyslectici moet gratis’

Herbert Raat

Herbert Raat

De reactie van een onderwijzer op een bericht van amstelveen.blog.nl over een informatieavond

Beatrijs Brand

Beatrijs Brand

voor ouders van kinderen met dyslexie werd er de aanleiding van dat die nu gratis is. De bijeenkomst wordt op 12 november (20.15 uur) gehouden in de bibliotheek aan het Stadsplein en zou8 € 12,50 moeten kosten. De informatie was bestemd voor ouders van dyslectische kinderen in groep 8, die een keuze moeten maken voor het voortgezet onderwijs. Of de wethouder van onderwijs, Herbert Raat, niet vond dat zoiets, zeker voor mensen met een klaag inkomen, gratis moet zijn, vroeg onderwijzer Frank Bikker op de blog. Raat reageerde onmiddellijk: Natuurlijk moet zulke informatie gratis zijn. Nu leek het volgens hem wel een commerciële aangelegenheid. Voor een ouderpaar is er € 25 mee gemoeid, tenzij zij een pas van de bieb hebben, dan zou het € 20.

Maar volgens Raat behoort zulke informatie aan ouders dus gratis te zijn. “De bibliotheek krijgt twee miljoen subsidie van de gemeente om dingen voor Amstelveners te doen. Wij doen nu een beroep op haar de informatieavond voor iedereen toegankelijk te maken”, zegt hij. Als de prijs niet kan of wil laten vallen, betaalt de gemeente de toegang.

Ouders van kinderen in groep 8 staan binnenkort voor de keuze welke school voor voortgezet onderwijs het meest geschikt is voor hun kind, redeneert de bieb. Als dat kind dan dyslexie heeft, moet een school worden gevonden waar men daarmee rekening houdt. De bieb wil hen daarbij helpen. Maar wat haar betreft kennelijk wel tegen betaling.  In de bijeenkomst spreekt Beatrijs Brand, GZ-psycholoog en dyslexiespecialist.

Zij legt uit met welke moeilijkheden een dyslectisch kind in het voortgezet onderwijs te maken kan krijgen. Die problemen beperken zich niet tot de talen, maar kunnen zich ook voordoen bij de meer technische vakken.

Scholen voor voortgezet onderwijs zijn verplicht een dyslexiebeleid te hebben. Dat geeft docenten richtlijnen hoe om te gaan met leerlingen met dyslexie. Hoe kun je er nu achter komen of het dyslexiebeleid van een school goed werkt? Hoe weet je of je kind goed begeleid zal worden?

Over zulke vragen geeft Beatrijs Brand adviezen en tips, zodat ouders daarmee tot een keuze voor hun kind kunnen komen. Na de pauze is er gelegenheid vragen te stellen. Maar wat Raat betreft mag de toegangsprijs voor niet één ouderpaar een barrière zijn. Kaarten zijn online te bestellen via www.debibliotheekamstelland.nl of in een van de vestigingen.

Lees ook:Bijeenkomst voor ouders van kinderen met dyslexie
Lees ook:Info over voortgezet onderwijs dyslectisch kind
Lees ook:Informatie over dyslexie
Lees ook:Informatieavond over dyslexie en keuze voortgezet onderwijs
Lees ook:Informatie over dyslexie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.