Dwangsom voor ‘foute’ terrassen

Horeca ondernemers aan de Amstelzijde die er geheel of gedeeltelijk een illegaal terras op nahouden, is door de gemeente een dwangsom opgelegd van 4000 euro per dag, met een maximum van 16.000 euro. Dat staat in brieven die wethouder Herbert Raat, in zijn van loco burgemeester, eind vorige maand aan naar diverse ondernemers heeft gestuurd, Overigens zijn terrassen ook elders in de gemeente gecontroleerd, soms door ambtenaren met duimstokken, die tot de conclusie kwamen dat een terras van vele meters bijvoorbeeld 13 centimeter te breed was. Dat viel dan nog wel te herstellen, maar aan de Amstelzijde hebben cafés soms helemaal geen vergunning, doordat een aanvraag daarvoor is geweigerd.

Dat heeft te maken met enerzijds beperkte ruimte en anderzijds de vele horeca die er zit. Tegen de aangekondigde maatregelen in de brief die elke ondernemer afzonderlijk ontving, met daarin de constateringen van handhavers over de situatie van zijn terras, kon nog wel bezwaar worden gemaakt. Doorgaans had dat geen enkele zin. Sommigen zagen af van zo’n telefonische ‘zienswijze’. Een van heen meldde dat hij geen droog brood verdient als hij in de zomer geen terras heeft, terwijl anderen daar wel over beschikken. Maar dat argument werd door B&W genegeerd. De vergunning voor een terras was tenslotte niet voor niets geweigerd.

Overigens lijken ook in het oude dorp terrassen geheel of gedeeltelijk zonder vergunning te bestaan. Maar de gemeente lijkt daar te dubiëren tussen de voorgenomen deregulering en handhaving. Zij wil de horecaontwikkelingen in het Oude Dorp niet om zeep helpen.

De gemeente zegt te hebben onderzocht of legalisering van foute terrassen mogelijk is, maar dat blijkt niet het geval. Bedrijven die al een terras aan het water hebben en er ook nog één op het trottoir begonnen, kunnen naar een vergunning voor dat laatste fluiten.

Volgens Raat is de ontstane situatie aan de Amstelzijde in strijd met het algemeen belang, c.q.met dat van de bewoners. Een dergelijke discrepantie dreigt overigens in het Oude Dorp.

 

Lees ook:Bezwaar boze buurman Praq ongegrond
Lees ook:Sluiten Dorpsstraat niet uitgesloten
Lees ook:Wethouders inventariseren ondernemerswensen Oude Dorp
Lees ook:Plannen voor herindeling Amstelzijde
Lees ook:Nóg meer horeca in Oude Dorp

2 reacties op “Dwangsom voor ‘foute’ terrassen

  1. frank bikker

    Ik heb eens rondgekeken in het Oude Dorp, maar ik geloof dat het niet meer is dan 6 of 7 tafeltjes. Natuurlijk is het wel moeilijk om mensen binnen te houden als ze een peuk willen roken of met het prachtige weer van de laatste tijd buiten een glas te nuttigen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. gjzn

    Wat is het bevinden/ oordeel van de bewoners?
    Zomaar een vraag. Dus zonder uitstel om de dwangsommen per direct op te leggen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.