Sluiten Dorpsstraat niet uitgesloten

 

Herbert Raat

Herbert Raat

Sommige bewoners en ondernemers in het Oude Dorp willen dat de Dorpsstraat wordt afgesloten voor verkeer, nu er steeds meer terrassen komen en het aantal horecazaken er de laatste tijd sterk is toegenomen. Wethouder Herbert Raat van Handhaving (VVD) sluit niet helemaal uit dat de gemeente daartoe ooit besluit. ”Maar er moet heel nauwkeurig naar de voor- en nadelen worden bekeken”, zegt hij.

 B&W willen intussen wel goede afspraken maken met de horecaondernemers over de omvang van de terrassen en de voorzieningen voor buiten staande rokers. Bij het Wapen van Amstelveen bijvoorbeeld, ooit een restaurantje en later een Japanse Karaokebar, op de hoek van de Dorps- en de Stationsstraat, is eigenlijk geen ruimte op het trottoir voor een terras. De gemeente staat wel toe dat er stoelen tegen de gevel worden geplaatst, maar als vervolgens wordt uitgebreid kan er helemaal niemand meer langs, redeneert Raat.

“Zulke dingen willen wij in goed overleg oplossen, zonder met duimstokken te gaan lopen. Iedereen moeten weten waar hij aan toe is.” Een horecaondernemers elders in de gemeente meldt dat zijn al jaren bestaande terras, waarover nog nooit klachten zijn geweest, opeens werd opgemeten door ambtenaren. Het bleek 13 centimeter – op vele meters – te breed. “Zoiets vind ik onzin”, zegt Raat. Maar we willen gewoon dat overlast tot een minimum beperkt blijft. Maar je zult het als bestuurder nooit helemaal goed doen in de ogen van iedereen.”

Amstelzijde

Intussen hebben horecaondernemers aan de Amstelzijde dezer dagen wel een brief gehad van B&W. waarin die er op aandringen hun terrassen aan de water niet verder uit te breiden dan volgens de gemeente is afgesproken. “Wij kregen ook klachten van sommige ondernemers, omdat hun buurman in feite grond van hen pikte”, zegt Raat. Betrokkenen zijn volgens de gemeente al enkele malen gewaarschuwd. Zij wil nu een einde maken aan wat zij ‘landje pik’ noemt.

De afspraken zijn gemaakt na een vorige controle. Maar daar houden sommige bedrijven zich niet aan, zegt Raat. Die brief aan de overtreders bevat volgens hem een laatste waarschuwing. Wie de met bewoners en ondernemers gemaakte afspraken blijft negeren, krijgt een boete. Die kan tot duizenden euro’s oplopen.

“Dat is geen ondernemertje pesten”, zegt Raat. “Maar we willen er gewoon voor zorgen dat het daar niet uit de hand loopt.  Als we nu niet optreden, ontstaat er precedentwerking waardoor het later nog moeilijker wordt in te grijpen. Terrassen zijn gezellig en iedereen vindt het leuk op een zomerse dag een terrasje te pikken. Dat willen we in deze stad zo houden. In tegenstelling tot veel andere steden betalen ondernemers in Amstelveen geen precario voor hun terras. Maar afspraken moeten ze wel nakomen”.

 

Lees ook:Dwangsom voor ‘foute’ terrassen
Lees ook:Gemeente wil parkeer- en geluidsoverlast Amstelzijde aanpakken
Lees ook:Poelbad
Lees ook:Nóg meer horeca in Oude Dorp
Lees ook:Dorpsstraat niet afgesloten, meer horeca in OD

32 reacties op “Sluiten Dorpsstraat niet uitgesloten

  1. frank bikker

    En de ondernemers moeten de bemiddeling van de gemeente betalen tot op de laatste cent. Deze kleuters van de Amstelzijde.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

    “Iedereen moeten weten waar hij aan toe is,” zegt wethouder Raat (VVD). Helemaal mee eens. Geen willekeur, geen vriendjespolitiek en geen populistisch gedogen van wetsovertredingen omdat dat stemmen zou kunnen kosten.

    Zullen we het dan nog maar eens hebben over het zogenaamde scooterverbod in het Stadshart? Als raadslid was Raat voor bestrijding van scooteroverlast en als wethouder stelde hij zelf het scooterverbod (dus zowel van rijden als parkeren) in het voetgangersgebied in. Dit verbod staat duidelijk op de borden met `Stadspleinregels` bij de toegangen tot het winkel- en voetgangersgebied: (Snor)scooters en brommers zijn verboden.

    In de praktijk rijden en staan (snor)scooters en zelfs motorfietsen overal in het Stadshart, zelfs tot bijna in de winkelingangen. Bewoners, bezoekers en spelende kinderen weten niet dus niet waar zij aan toe zijn.

    Mag ik de wethouder alstublieft aan zijn eigen regels en aan zijn woord houden?

      /   Beantwoorden  / 
  3. Cor Jansen

    Kan het zijn dat ik dat verhaal tot vervelens toe al eerder van de heer Van Waning heb gehoord. Die scooters zijn blijkbaar een obsessie voor hem. Als hij veel medestanders heeft, kan hij een petitie met heel veel handtekeningen naar de gemeente sturen. In plaats met steeds opnieuw hetzelfde verhaal in de media (proberen te) komen. Dat Raat in zijn ogen niet deugt, weten we nu wel.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Robert van Waning

    Mensen die niet in het Oude Dorp wonen, zouden verhalen over overlast door overmatige horeca ook gezeur kunnen noemen, zeker als zij er voor de zoveelste keer over lezen. Dat is echter niet terecht.

    Dingen die problematisch zijn, verdienen immers aandacht todat zij worden aangepakt en opgelost. Het is logisch dat die aandacht wordt gevraagd door degenen die de overlast, de hinder of het gevaar ondervinden.

    Als Raat terecht opmerkt dat mensen moeten weten waar zij aan toe zijn, dan is een gotspe van een bestuurder die niet handhaaft als hij daar geen zin in heeft.

    @Cor Jansen, persoonlijke aanvallen zijn sowieso off-topic en bovendien val jij daarmee in herhaling. Over obsessie gesproken..

      /   Beantwoorden  / 
  5. frank bikker

    Ik vind het leuk wat op dit moment in het Oude Dorp gebeurd. Zo’n jazzgebeuren, prima idee! In de zomer misschien een paar (amateur)kunstmarkten& boeken-/prentenmarkt, open lucht veilingen,kamerconcerten in het museum het hele jaar door, smartlappenfestival in de aanwezige kroegjes, kinderkleren/lapjesmarktje enz.
    Dit kan allemaal zeer kleinschalig. Op zo’n Stadshart verdwijnen dat soort initiatieven in het niet en het geeft de lokale economie maar zeker de aantrekkelijkheid een boostje.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Robert van Waning

    Het Oude Dorp wordt inderdaad steeds leuker en gezelliger. Vroeger ging ik er alleen heen voor de fietsenmaker. Als het maar niet gaat `bruisen`, want dat is makelaars- en bestuurdersjargon voor een mate van herrie die onprettig is voor bewoners.

    Het is de kunst om lucratieve horeca-gezelligheid en een prettig woonklimaat goed tegen elkaar te blijven afwegen. De gemeente is hier niet zo goed in, getuige de onnodige die het Stadshart soms onleefbaar maakt.

    Bestaande regels en afspraken moeten natuurlijk behoorlijk worden gehandhaafd en niet volgens de persoonlijke voorkeur van de wethouder.

      /   Beantwoorden  / 
  7. peterpc

    @frank, ” aanwezige kroegjes” ?

    Het zijn gewoon dranklokalen hoor.

    “kinderkleren/lapjesmarktje”

    Dat klinkt eng.

    @rvw, met een beetje pech wordt je nog eens overreden door zo’n scooter. En dan toch nog uit de hel roepen dat dat Raat’s schuld is.

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank bikker

      OK, voor jou dan een hakkers of headbangersfestival! Nou goed? Trouwens zo’n lapjesmarkt schijnt het in Amsterdam erg goed te doen. Voor elk wat wils.
      @rvw of naar jouw persoonlijke voorkeur. Een “bruisend” Oude dorp bestaat niet alleen uit op terrasjes koffie drinkende en appeltaart etende grijsbollen.

        /   Beantwoorden  / 
  8. Anonimaatje

    @Iedereen…..lachen hier. Weer hetzelfde gedoe en petertjepc…..wordT-je????? Ook hier dirigeert HIJ zijn bekrompen en walgelijke insinuaties.

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank bikker

      Ach maak je niet druk! Hij heeft soms nog wel eens gelijk ook. Je moet het maar beschouwen als zijn humor. Iets wat vroeger nog veel erger was. Wij hebben na 35 jaar geleerd elkaar te verdragen.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Anonimaatje

        Juist, lachen hier….’Ga koken mens’ , ‘ Martine01′ is RvW?’ , ‘Ga roeptoeteren mens’ …etc, etc…..deze man spoort niet!

          /   Beantwoorden  / 
      2. Anonimaatje

        Het is om je rot te lachen…….’Ga koken mens’ , ‘ Martine01′ is RvW?’ , ‘Ga roeptoeteren mens’ …etc, etc…..deze man spoort niet!

          /   Beantwoorden  / 
      3. Anonimaatje

        Sorry, F. Bikker, ik zie dat niet als humor, maar als kwaadaardig iedereen die een andere mening is toegedaan afmaken tot op het bot. En die 35 jaar, ben blij, dat ik hem nog maar kort meemaak via reacties, zou mijn vriend niet zijn.

          /   Beantwoorden  / 
    2. peterpc

      Anonimaatje | ongeveer een maand geleden |
      reageer
      niet ok
      Ach, de Grote PC weer aan het woord, diegene die iedere discussie hier sabboteert. En blijkbaar HVGD ook al weer kent.

      Tja, het blijft lastig met al b’s. En nu maar weer in je mand.

        /   Beantwoorden  / 
      1. peterpc

        “die” naar boven schopt.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Anonimaatje

          Ik lach alleen nog maar.

            /   Beantwoorden  / 
  9. Cor Jansen

    @RvW Kan me niet herinneren eerder te hebben gereageerd op uw aanhoudende geklaag over uw ellende in het Stadshart en campagne tegen Raat. Herhalen lijkt mij dus niet het juiste woord.

      /   Beantwoorden  / 
  10. gjzn

    Uitgesloten dus.

      /   Beantwoorden  / 
  11. Robert van Waning

    Waarom betalen de horecabedrijven eigenlijk geen precario voor het gebruik van openbare grond? Dat voordeel stoppen zij in hun zak want de prijzen zijn in Amstelveen niet lager dan ekders.

    @Cor, u herhaalt uw tirade tegen mij (u lijkt peterpc wel met zijn eeuwige hetze) maar u reageerde alweer niet op de inhoud van het artikel. Wat vindt u daarvan?

    Moeten bewoners van het Stadshart en van het Oude Dorp wijken voor de wensen en belangen van de horeca-ondernemers?

    En wat Raat betreft: vindt u het normaal dat een wethouder domweg vertikt om zijn eigen regels te handhaven? Waarom haalt hij dan niet die verbodsborden weg?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Anonimaatje

      @RvW……Zou die hele gemeente niet eens een keer haar eigen protocollen moeten herzien? (Zelfs een keer op de schop moeten?) En alles wat blijkbaar (ook gezien het parkeerbeleid)niet te handhaven valt, omdat het niet belangrijk schijnt te zijn, eens op de schop moeten nemen? En zou die Raat zich niet eens beter met de ZORG kunnen bezighouden ipv ff een kijkje en een drankje nemen in de plaatselijke horeca? Wat is nou in godsnaam belangrijk?? Jammer,dat die man niet is weggestemd. Maar ja, Amstelveen he, volledig overgenomen door TMG en straks NRC ook nog eens.De onafhankelijke pers verdwijnt en men zal het moeten doen met de lui,die zich daaraan conformeren. (Idd, de Peterpc’s e.d.).

        /   Beantwoorden  / 
      1. frank bikker

        Dit soort zaken zitten nu ook eenmaal in zijn functie. En dit heeft met werkgelegenheid te maken ( participatie)Ik ben het wel met je eens dat op het gebied van de zorg, wij nog erg weinig hebben vernomen van hem, maar dat ligt ook niet helemaal aan hem maar ook aan het Rijk, zoals je op dichtbij.nl hebt kunnen lezen zijn deze week pas de cijfers hierover verschenen. Wat ik hem wel kwalijk neem is en ook de andere partijen ( SP/CU uitgezonderd en wat CDA) dat ze niet op uitstel hebben aangedrongen.

          /   Beantwoorden  / 
  12. frank bikker

    @rvw Met dat precario geef ik je eigenlijk niet helemaal ongelijk. Zeker aan zo’n Amstelzijde, waar jaar en dag al terrassen zijn en op enkele andere plekken. Ze maken wel gebruik van de openbare ruimten. Ik snap ook dat ze het op bepaalde plekken niet doen, omdat daar de horeca in opkomst is en wil stimuleren/ goede kans heeft.
    -
    Jij hebt het over het Oude Dorp, dat dat weer bruisend moest worden. Dit was ook de bedoeling toen het Dorp werd gerenoveerd. Alleen lukte het toen niet, de bewoners die toen in die huizen zijn komen wonen wisten dat ook al. Nu lukt dat bruisen plotseling wel. Hebben ze dan nu ook het recht gekregen om over de toenemende horeca te beginnen?
    Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor het Stadshart. Iedere onbenul weet dat horeca af en toe geluidsoverlast geeft.
    Dan moet je er gewoon boven geen appartement kopen.

      /   Beantwoorden  / 
  13. Robert van Waning

    Bewoners laten wegjagen door horeca is in veel stadscentra gebeurd. Tot hun spijt. Die binnensteden raakten namelijk ontvolkt doordat bewoners met hun kinderen er vertrokken vanwege de hinder, geluidsoverlast en verhoogde risico’s die samenhangen met alcoholconsumptie.

    Een stad die de horeca de overhand laat krijgen, kiest daarmee voor leegloop, verkrotting en verloedering.

    De woonhuizen werden doorgangshuizen, verhuurd aan studenten en andere tijdelijke bewoners die geen binding hebben met de omgeving en die goed bestand zijn tegen herrie (waar zij zelf aan bijdragen). De gemoedelijke huiselijke sfeer en de sociale controle verdwenen uit die geleidelijk vervuilende binnensteden waarin geen blind paard nog kwaad kon doen.

    Steden als Arnhem, Amersfoort, Apeldoorn e.a., waarin die kortzichtige ontwikkeling had plaatsgevonden, hebben veel jaren en geld nodig gehad om permanente bewoners weer naar hun binnenstad terug te lokken.

    Zo te horen is Amstelveen op de verkeerde weg. Straks zal dat ook te zien zijn.

    Als wethouder Financiën moet Herbert Raat (VVD) maar vast toekomstig budget gaan reserveren voor het herstel van de gevolgen van een stomme ontwikkeling die onze stad kennelijk nog moet doormaken.

      /   Beantwoorden  / 
  14. frank bikker

    Om te beginnen heeft in het Stadshart de horeca niet de overhand. Er zitten maar een paar echte café’s, de rest zijn meer eet/koffietentjes.
    U praat over Arnhem. Daar was het SPijkerkwartier, vergeven van de prostitutie met bijbehorende zaken. Nu hebben ze 1 uitgaansdistrict. Mag dat? Voor een grote stad.
    En willen ondernemers een klein, beschaafd uitgaans districtje maken is het volgens u weer niet goed.
    Overigens geeft u ook geheel geen antwoord op de opmerking van mij over de oorspronkelijke plannen met het Oude Dorp. Een flauwe overbekende discussietruc.
    Overigens wat vindt van de Jordaan, een buurt vergeven van eettentjes en kroegen, maar ook van woningen!
    En dan praat u over studenten. Die moeten ook wonen, zoals u zich uit uw eigen studententijd wel weet te herinneren.
    Maw ik vind dat hr. Raat op dit moment id een verstandige politiek voert. Hij wil afspraken, een voorzichtige stimulering en ja dan heb je compromissen.
    U wilt echter een rigide wetshandhaving ( alleen als ie in uw kraam te pas komt) Dat kan nu eenmaal niet. Of je moet zoiets willen hebben als Singapore.

      /   Beantwoorden  / 
  15. Robert van Waning

    Overdrijven is ook een discussietruc. Handhaving is niet automatisch rigide, maar een scooterverbod niet handhaven maar autobezitters wél een boete van 65 euro laten geven als die niet geen 50 cent parkeergeld hebben betaald voor 15 minuten op de Rembrandtweg, dat is willekeur.

    Wat had ik moeten zeggen over de vergeefse pogingen om van het Oude Dorp nog iets te maken nadat de ziel er uit was gehaald? Als ze er een lawaaiig pretcentrum van willen maken, dan vertrekken de vaste bewoners. Als dat de bedoeling is, laten ze dat dan eerlijk zeggen.

    Als Herbert Raat zegt dat mensen moeten weten waar zij aan toe zijn, dan mag ik toch wel even wijzen op een verbod dat hij zelf heeft ingesteld maar dat hij niet wenst te handhaven?

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank bikker

      Toen het Oude Dorp werd gerenoveerd zijn het overgrote deel van de oude bewoners vertrokken. Er voor in de plaats zijn nieuwe bewoners gekomen die de dure huizen konden betalen. Zij wisten ook wat de bedoeling was, dus………………

        /   Beantwoorden  / 
      1. Robert van Waning

        .. dus die bewoners moeten boeten met verminderend woongenot en dalende huizenprijzen.

        En dat vind jij terecht? Dan hadden zij daar maar niet moeten gaan wonen? En zij moeten zeker ook nog hun kop houden, net als die sufhannesen die in het Stadshart zijn gaan wonen terwijl die echoput ook een pretpark moet worden? Eigenlijk moet iedereen zijn kop houden, behalve jij, natuurlijk.

          /   Beantwoorden  / 
        1. frank bikker

          Volmondig ja, want ze wisten het van te voren!
          En had je ook zo’n grote mond in de tijd dat de huizenprijzen de pan uit stegen. Wat kan stijgen kan ook dalen.
          -
          Het Stadshart is voor iedereen, anders had je in een rustig straat een huis moeten gaan kopen. Zijn er genoeg in Amstelveen. Je vriend PC heeft dat ook gedaan en als ie lekker wil honkebonke gaat ie naar het Plein.

            /   Beantwoorden  / 
          1. Robert van Waning

            Effe dimmen, Frank, want jij bent altijd degene met de grote mond en de grote woorden.

            Het maakt een groot verschil of huizenprijzen dalen door (macro)economische ontwikkelingen of door wanbeleid van lokale bestuurders die liever grote zaken doen dan rekening houden met de suffe woonwensen van gewone bewoners.

            Het Stadshart is er inderdaad voor iedereen, dus ook voor de bewoners en niet alleen voor passanten.

              /  
          2. peterpc

            @frank, wil je mij er buiten laten? En toen ik hier kwam wonen bestond dat hele Stadshart niet eens. Er was wel een gezellig winkelcentrumpje, met een Wimpy.

              /  
  16. frank bikker

    Geen commentaar.

      /   Beantwoorden  / 
  17. Robert van Waning

    Stelling: De gemeente praat meer met de horeca dan met de bewoners.
    Toelichting: De liberale ondernemers van de horeca weten de weg naar de gemeente altijd prima te vinden. Zij willen zo min mogelijk regels en vooral geen oveheidsbemoeienis, maar wel graag alle medewerking en steun.

    De wensen en belangen van bewoners komen hierbij in het gedrang, want raadsleden hebben (net als wethouders en ambtenaren) liever een goede band met de horeca en kijken wel uit om die een stroobreed in de weg te leggen.

    In veel stadscentra kan je zien dat de bewoners verloren hebben van de horeca. Laatst liepen wij door het ‘uitgaanscentrum’ van Breda. Verschrikkelijk, wat een verloedering en verkrotting en wat een nare sfeer doordat er vrijwel geen permanente bewoners meer zijn. In Amersfoort zag het er vele jeren ook zo uit, maar daar heeft het gemeentebestuur eindelijk weer het heft in handen genomen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.