GroenLinks: Golfbaan krijgt teveel niet duurzame ruimte

Tessa van Wijnen

De motie van GroenLinks, inhoudend dat veranderingen aan de golfbaan in de Bovenkerkerpolder alleen ‘duurzaam’ mogen worden toegestaan, heeft het in de raad niet gehaald. Het vastgesteld bestemmingsplan voor het golfcentrum biedt nu teveel ruimte voor aantasting van de natuur in het poldergebied, vindt de fractie. Belasting voor de natuur en de leefomgeving kunnen er door toenemen, vreest GroenLinks-raadslid Tessa van Wijnen.  Volgens haar heeft GroenLinks steeds veel moeite gehad met het aanleggen van een golfbaan in het landelijk gebied, hoewel juist een wethouder van haar partij die binnenhaalde. Dat laatste is een pijnlijke zenuw in het dossier, waar de fractie het liever niet meer over heeft. “Het openbare, natuurlijke en groene karakter van het gebied is kostbaar en wordt erg gewaardeerd. Het gebied is belangrijk voor zowel flora als fauna. Nu de golfbaan moet dat niet tot aantasting van het gebied leiden”, zegt Van Wijnen.Het bestemmingsplan biedt volgens haar de mogelijkheid bijvoorbeeld het aantal lichtmasten uit te breiden. “Daarmee wordt volstrekt geen bescherming geboden aan de functie die het gebied als geheel heeft voor Amstelveners, om te wandelen en te fietsen. Als jaar na jaar toch een steeds groter oppervlak verlicht wordt, tast je het open en natuurlijke karakter van het gebied aan.” Wat haar betreft, zitten er teveel ‘open eindjes’ in het plan. “Aanpassingen aan de golfbaan zijn alleen acceptabel voor een duurzamere inrichting van het gebied.” De motie werd mede ingediend door de ChristenUnie en kreeg verder alleen de steun van de SP. “De golfbaan wordt gezien als groene recreatie en een meerderheid heeft er op dit moment geen behoefte aan extra bescherming te bieden aan de natuurwaarde van het gebied om de golfbaan heen”, constateert de fractie.

Van Wijnen: “ Het college beloofde ons zorgvuldig handelen, maar de vraag wat dat precies betekent blijft helaas onbeantwoord. ” Haar fractie wil dat voor het gehele buitengebied “het natuurlijke, open en groene karakter een leidende waarde is.” Bij ondernemen in het groengebied moet volgens GroenLinks de gemeente nauw betrokken blijven.

 

 

Lees ook:Golfbaan nu ook vastgelegd in bestemmingsplan
Lees ook:Genomineerden gezocht voor Groen Lintje
Lees ook:GroenLinks op alle niveaus tegen golfcentrum en woningbouw in polder
Lees ook:GroenLinks: stoppen nu met die golfbaan
Lees ook:GroenLinks / D66: ‘Groen’ spelen stimuleren

3 reacties op “GroenLinks: Golfbaan krijgt teveel niet duurzame ruimte

 1. m

  “GroenLinks-raadslid Tessa van Wijngaarden” is dat het zesde raadslid van de GL-fractie, mijnheer Bos?

    /   Beantwoorden  / 
 2. rechtserakker

  Van Wijngaarden is misschien het 12de lid van de VVD-fractie?

    /   Beantwoorden  / 
 3. Johan Bos

  Foutje is hersteld. Overigens stond de naam vele malen correct in het stuk, dus waarschijnlijk is het door de meeste lezers wel begrepen. Hartelijk dank intussen voor de opmerkzaamheid.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.