AM Match wil 140 banen voor gehandicapten

amMet een door ruim 60 regionale ondernemers en personeelschefs (tegenwoordig HR manager genoemd) congres ging vorige week vrijdag AM match van start. Dat is het in verband met de nieuwe Participatiewet omgebouwde voormalige werkvoorzieningsschap van de AM-gemeenten.

De beschutting van sociale werkplaatsen mag in oude vorm niet meer bestaan en onder de nieuwe wetgeving moeten ook ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’, zoals dat heet, in gewone bedrijven worden geplaatst. En het is de bedoeling dat AM Match hen daarheen helpt en binnen een jaar 140 banen voor hen schept.

Met hetzelfde aantal rozen opende directeur generaal Bernard ter Haar van het ministerie van Sociale Zaken officieel AM Match. Op het congres werd gesproken over de nieuwe wet. De ondernemers Oos Kesbeke (Kesbeke Fijne Tafelzuren), Angeline Kierkels (afvalbedrijf Meerlanden) en Leonore Nieuwmeijer (Asito) kwamen vertellen hoe de doelgroep in het arbeidsproces kan worden betrokken.

Uit de bijstand

AM match is volgens de organisatie zelf opgericht om ‘een succes te maken van de nieuwe Participatiewet’, die sinds 1 januari 2015 van kracht is. Zij zegt bedrijven en organisaties te ondersteunen bij de integratie van mensen uit de bijstand en de Wajong. De gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Uithoorn zijn eigenaar. Het bestuur van AM match wordt gevormd door de wethouders sociale zaken van de vijf gemeenten. De dagelijkse leiding is in handen van directeur Anton van den Hoed.

Menselijk ondernemen

Volgens de sprekers moet menselijk ondernemen in bedrijven de maatstaf zijn. Daarom riepen Kesbeke, Kierkels en Nieuwmeijer de overheid op met stimulerende maatregelen voor zogenaamd ‘inclusief’ ondernemen te komen. In de regio Amstelland-Meerlanden zijn ondernemers bereid mensen uit de doelgroep van AM Match in dienst te nemen, bleek uit onderzoek. Maar zij maken er bezwaar tegen dat het vast in dienst nemen van een medewerker uit de Participatiewet veel administratieve rompslomp meebrengt. Dat ondervond ook directeur-generaal Bernard ter Haar toen hij medewerkers een vast dienstverband aanbood op zijn ministerie. Ook het banenquotum valt niet goed. “Een quotum is voor boter, vis en eieren, niet voor mensen,” vond Ap Reinders, voorzitter van het bestuur van AM match. Oos Kesbeke wees op de gebrekkige informatievoorziening vanuit overheidsinstantie.

Baan belangrijk

“Een baan geeft mensen waarde, richting en het gevoel om ergens bij te horen,” zei Angeline Kierkels van het gezamenlijke afvalbedrijf van een aantal gemeenten Meerlanden. “Zolang we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bijzonder blijven vinden, wordt het nooit normaal.” Het is een kwestie van ‘gewoon doen’ onderstreepten de drie sprekers.

 

 

 

Lees ook:Congres over werk onder Participatiewef
Lees ook:Keurmerk voor AM Match
Lees ook:Lex Vonk directeur AM Match
Lees ook:Opvolger AM Groep helpt mensen met ‘vlek’ aan baan
Lees ook:D66 wil keurmerk ‘arbeidsociale’ bedrijven

8 reacties op “AM Match wil 140 banen voor gehandicapten

 1. Rotary-vriendje

  En ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was….

  Ego, ego, hé jongens wat een ego. Over een paar jaar mijn gelijk maar eens ophalen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. PeterPC

   Alweer een sollicitatie mislukt? Het blijft tobben met je.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frank

    Hé PC, ik weet nog ergens een baantje als verhuizer voor je. Vraag maar aan R.

      /   Beantwoorden  / 
   2. Rotary-vriendje

    Last van projectie, PC ?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Zoostje

   @Rotary, trek je niets aan van dat walgelijke mannetje onder jou, ene PC, die niks toevoegt, maar slechts, zonder te weten, zijn gal spuwt in de wetenschap,dat ABN-AMRO wel betaalt.Dat is pas een EGO, maar dan wel een zielige. Let op, hij komt met een reactie, dat ik wel kan opzouten etc…..Voor mij ben je een gouden knul!

     /   Beantwoorden  / 
   1. PeterPC

    Dit is heel apart. Eerst afgebrand worden, en mij dan een gouden knul noemen.

    Ik moet zeggen : ik ben blij verrast.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rotary-vriendje

     Ja PC, ik begrijp dat het hard aankomt. Maar je ziet; projectie doet je goed…..

       /   Beantwoorden  / 
 2. Frank

  Wanneer gaan de gemeentes nu eens zelf aan hun quotum gesteld in de participatiewet voldoen. Ze hebben het namelijk altijd maar over werkgevers, maar dat zijn ze zelf ook? Men heeft zich in deze regio als doelstelling 140 plaatsen gesteld. Belachelijk laag natuurlijk, afgezet tegen het aantal Wajongers en andere mensen met een vlekkie in deze regio. Wat gebeurt er trouwens met de “jobcoaches” en andere ” begeleiders en managers” als zij niet voor substantiële betrekkingen zorgen voor deze mensen?

  De hr. Ap Reinders vond een quotum ook niet goed, maar ik kan me best voorstellen dat het bij bepaalde werkzaamheden best kan. Ik denk aan grootgrutters, brugwachters, kantine/keukenpersoneel, eenvoudig werk in de verzorging enz. Deze hr. Reinders wil zeker met deze mensen kunnen knikkeren naar believen, zo gauw het maar niet zijn eigen baantje betreft of van zijn familie. Afgezien van het geestelijk welbevinden van deze groep, levert het de maatschappij ook altijd nog wat op. In ieder geval meer dan dat ze thuis op hun kont zitten of dat ze vrijwillig verplicht zogenaamd vrijwilligerswerk moeten doen, waar ze in vele gevallen ,zoals in de zorg , uitgeknikkerd zijn.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.