Congres over werk onder Participatiewef

Jetta Klijnsma

Jetta Klijnsma

Met het inspiratiecongres ‘Wat een baas’ in Hoofddorp, waar staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken spreekt, gaat vrijdag 30 september AM Match van start. AM Group, voormalig regionaal werkvoorzieningschap (zeg maar de sociale werkplaatsen), veranderde zijn naam en werkwijze in verband met de nieuwe zogenoemde Partcipatiewet. Die gaat ervan uit dat eigenlijk iedereen in het ‘gewone’ arbeidsproces moet participeren en AM Match wil kennelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt – de oude doelgroep – daarheen leiden.

Voor tenminste 40% van de bedrijven in de regio Amstelland-Meerlanden is die wet nog onbekend terrein, blijkt uit een marktverkenning van AM match. Die wil dat het snel verandert. Vandaar het congres.

AM Match is opgericht door de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Uithoorn en wil ondernemers en managers helpen ‘mensen die een kans verdienen, succesvol in te zetten in hun bedrijf’. Klijnsma geeft het startschot voor AM match, zegt het bedrijf.

Directeur Anton van den Hoed zegt dat het succes van de participatiewet staat of valt met de mate waarin bedrijven maatwerk ontvangen. “De bereidheid is er, dat is natuurlijk een eerste goede stap. Tegelijkertijd verschilt de situatie per bedrijf enorm en dat is een spannende uitdaging. Zo spraken we een ondernemer die seizoenswerk heeft dat uitstekend geschikt is voor mensen die onder de participatiewet vallen. Mooi om daar werk van te maken, maar lastig om dit vanuit de participatiewet te doen. Want het doel van de wet is om mensen die nu nog in de bijstand zitten of een Wajong-uitkering hebben een vast dienstverband te bezorgen. Bij AM match gaan we de komende tijd inzetten op het vinden van de juiste match tussen werknemer en bedrijf. Als het klikt tussen de kandidaat en type werk is er al zoveel gewonnen.”

Onduidelijkheid mag nieuwe kansen niet in de weg staan, vindt AM match. Onder het motto ‘Wat een baas’ leidt presentator Frénk van der Linden op het congres de deelnemers door de nieuwe ontwikkelingen rond de participatiewet. Ondernemers en managers die al werken met mensen die onder de participatiewet vallen, komen aan het woord. Maar ook innovators Oos Kesbeke (Kesbeke Fijne Tafelzuren), Angeline Kierkels (Meerlanden) en Leonore Nieuwmeijer (Asito) delen hun ervaringen.

 

 

Lees ook:Keurmerk voor AM Match
Lees ook:Lex Vonk directeur AM Match
Lees ook:AM Match wil 140 banen voor gehandicapten
Lees ook:Nieuw: AM Match traint mensen naar werk
Lees ook:Directeur AM Match stapt op

6 reacties op “Congres over werk onder Participatiewef

 1. frank bikker

  Ik vraag het nog maar eens voor de zoveelste keer, mevr. van Veeningen: “Hoeveel mensen van de doelgroep heeft u met al de (goedbetaalde)coaches nu daadwerkelijk naar betaald werk geholpen?”
  Ik vrees dat deze wethoudster van D66 ( Ja , die partij van openheid) hier weer weer geen antwoord op zal geven. Jammer, maar waar.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Rotary-vriendje

  Nee Frank, dat is geen taak voor de overheid. Echte liberalen zoals D66 zijn wolven in schaapskleren (die mevr. Veeningen niet zouden misstaan). Weg met de overheid. Het bedrijfsleven moet de banen scheppen. De overheid moet alleen de basale voorzieningen leveren. Brandweer, leidingwater en zuidassen. Ziek zijn is een keuze, daar moet de overheid niet in treden. Direct krijgen we nog winkels waar je inkomensafhankelijke krentenbollen kunt kopen. Brrrr.

    /   Beantwoorden  / 
  1. gyrinus natator

   Het bedrijfsleven biedt geen zekerheid meer, de overheid biedt geen zekerheid meer.
   Het is op dit moment vooral korte termijn politiek en ieder voor zich.
   Als de overheid krenterig wordt, word iedereen krenterig.

     /   Beantwoorden  / 
 3. Frank

  Ik heb eens het verkiezingsprogramma van D66 van 2014 doorgekeken. 95% is loos, een open deur, voor alle uitleg vatbaar of niet gerealiseerd.
  Ga bijvoorbeeld het basisonderwijs alhier vergelijken met het basisonderwijs in Zuidoost. De mogelijkheden zijn daar veel groter, terwijl ze daar met een veel moeilijker populatie zitten.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Robert van Waning

  “Bij AM match gaan we de komende tijd inzetten op het vinden van de juiste match tussen werknemer en bedrijf.”

  Wat hebben zij tot nu toe dan gedaan? Ik denk dat de uitvinding van het wiel destijds met minder bombarie is verkondigd.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   Er komen categorisch geen cijfers naar buiten over deze “steun” of ik moet op de verkeerde plaatsen hebben gezocht.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.