PvdA wil weer sociale huurwoningen

Harry van den Bergh

Harry van den Bergh

Herbert Raat

Herbert Raat

Het verlangen van de PvdA naar de bouw van sociale huurwoningen lijkt teruggekeerd. Terwijl B&W, waarvan de partij deel uitmaakt, in het woonbeleid voor de komende jaren de middeninkomens centraal stellen en in de sociale sector niet willen bijbouwen, liet PvdA-raadslid Harry van den Bergh dinsdag in de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN) een tegengesteld geluid horen. Om zogenoemde ‘scheefwoners’ (mensen met een te hoog inkomen voor een sociale huurwoning) naar duurdere woningen te doen verplaatsen, moet er volgens B&W vooral in die laatste sector worden gebouwd.

Doorstromen als speerpunt stond trouwens ook al in het collegeprogramma, waarmee de PvdA destijds kennelijk akkoord ging. Maar dat gaat de eerste vijf jaar niet werken, omdat de gemeente er de instrumenten voor die doorstroming niet heeft, betoogde Van den Bergh. “Instrumenten om scheefwoners er uit te krijgen, zijn er niet”, zei hij. De door zijn partij destijds gewenste bouw van sociale huurwoningen vormde bij de aan een vorig college vooraf gaande verkiezingen een belangrijk verschil tussen PvdA en VVD, waardoor de sociaal democraten buiten de coalitie (tien met ChristenUnie en Ouderencombinatie) werden gehouden.

Bij de vorming van het huidige college bleek de PvdA 180 graden te zijn gedraaid, zodat het weer mee kon doen in de lokale regering. Maar bronnen in de plaatselijke afdeling van de partij melden daar niet gelukkig mee te zijn. Er zou nogal wat onrust zijn ontstaan over wat men onder meer de verloochening van principes noemt. Overigens is de vraag of de PvdA, als coalitiepartij, tegen de beleidsnota ‘Woonagenda 2015-2018′ stemt, omdat Van den Bergh ook zei die ‘heel goed’ te vinden. Hij drong alleen aan op heroverweging door B&W van het standpunt dat er de komende jaren geen sociale huurwoningen bij moeten komen. Ook miste hij, net als trouwens oppositiepartijen, een lange termijn visie in het stuk.

LIB

Hoewel hij de Bovenkerkerpolder niet noemde, zei Van den Bergh wel dat eens moet worden gekeken naar gebieden waar eertijds krachtens gemeentelijke opvattingen woningbouw was uitgesloten. Een standpunt dat trouwens decennia geleden, wat de Bovenkerkerpolder betreft,  al door de VVD werd geopperd, maar toen tot veel protesten leidde.

Van den Bergh vindt ook dat de rem op woningbouw door het Luchthaven Indelingsbesluit Schiphol (LIB), waardoor Amstelveen 4000 woningen niet kan bouwen wegens verwachte hinder en onveiligheid, moet verdwijnen. “De technologie in de luchtvaart verandert snel en het is onvermijdelijk dat daardoor ook de regelgeving verandert”, zei hij. Door het LIB kan onder meer niet worden gebouwd in Kronenburg en Uilenstede.

Denigrerend

Volgens Van den Bergh, initiatiefnemer van een voorafgaande aan de commissievergadering gehouden hoorzitting over wonen, doen B&W in hun beleidsnota nogal denigrerend over sociale huurwoningen. “Er zit veel sociale ellende”, zei hij, onder meer verwijzend naar de ellenlange wachtlijsten. Ook vreesde hij dat door het zich volkomen richten op een toekomst als vol gebouwde ‘beheergemeente’ Amstelveen de dynamiek gaat missen die het altijd had. Maar daarvan is volgens wethouder Herbert Raat van Wonen geen sprake. Die betoogde dat in de wijde regio iedereen nu eenmaal in Amstelveen wil wonen, omdat het daar aantrekkelijk is. Maar dat laatste wordt mede veroorzaakt door alle voorzieningen. “Wij kunnen alle sportvelden wel vol gaan bouwen, maar dat doen we niet, omdat daardoor de aantrekkelijkheid verloren gaat. En we constateren dat wij de plek om te bouwen, na de laatste wijk, niet zien.”

Volgens het college plukt Amstelveen nu de wrange vruchten van 50 jaar bouwen, vooral in de sociale sector. “Wij hebben niet voldoende aanbod voor degenen die daar qua inkomen net boven zitten.” Daar speelt ook het gewijzigde beleid van de banken op het gebied van hypotheken in mee, constateerde hij. ”Een knappe jongen die bij banken nog een lening krijgt. Wij nemen onze verantwoordelijkheid. Maar wij kunnen de problemen voor de gehele Stadsregio, waarin alle woningzoekenden recht hebben op onze sociale huurwoningen, niet oplossen.”

 

Lees ook:In woontoren Bankras alleen dure flats
Lees ook:PvdA nu tegen meer sociale huurwoningen
Lees ook:Pols: ‘betaalbare woning kloof tussen PvdA en VVD’
Lees ook:SP tegen huisvestingregels
Lees ook:Geen lage inkomens in groene, ruime wijk

Eén reactie op “PvdA wil weer sociale huurwoningen

  1. Rotary-vriendje

    Maar nú zit de PvdA gewoon in het college en voert gewoon VVD-beleid uit.

    Dus de heer Harry van den Bergh, onze CIA-koerier, kan weer lekker voor de bühne het quasi sociale PvdA-geluid laten horen. Kost niets en van generlei waarde.

    Nee meneer van den Bergh, échte sociaal-democraten zijn lid van de SP.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.