Geen lage inkomens in groene, ruime wijk

Patrick Adriaans SP

Patrick Adriaans SP

Peter Bot

Peter Bot

In de laatste nieuwe wijk van Amstelveen, de Scheg (bij Westwijk), mogen geen mensen met lage inkomens wonen. De ongeveer 850 woningen zijn uitsluitend bestemd voor degenen die een duur koop- of huurhuis kunnen betalen. Met de fracties van GroenLinks en SP tegen, ging de meerderheid van de gemeenteraad daarmee woensdag akkoord.

“Waanzin”, noemde Patrick Adriaans van de SP dat. Hij pleitte voor de bouw van sociale huurwoningen, maar die zijn en volgens de coalitie al genoeg, wal worden zij goeddeels bewoond door gezinnen met daarvoor te hoge inkomens. Maar duur dure woningen te bouwen, komt volgens haar doorstroming daaruit op gang. Een dogma dat, gaf PvdA-raadslid Harry van den Bergh toe, tot nu toe vrijwel niet heeft gewerkt. Maar anderzijds vond hij ook dat niet in elke wijk goedkope woningen behoeven te staan. Waarmee hij volgens de tegenstanders pleitte voor een soort ghetto van beter gesitueerden.

Volgens Adriaans slaan B&W in hun enthousiasme voor de doorstroming door, maar van de gemeenteraad mocht wat hem betreft iets anders worden verwacht. De raad, inclusief de tegenstanders van de plannen, ging nog wel akkoord met een amendement van het CDA, een soort doekje voor het bloeden. Dat kwam er op neer dat van de 165 geplande dure huurwoningen in de vrije sector er minstens 50 in voor de middenklasse komen, met een huur van 700 tot 850 euro. De VVD, die eerder vond dat de middenklasse qua huur rond de € 1000 ligt, paste zich nu kennelijk aan bij het standpunt van het CDA. Het door CDA-raadslid Ferry van Groeningen – met steun van SP, PvdA eb ChristenUnie – ingediende amendement houdt volgens wethouder Peter Bot (Burgerbelangen) wel in dat de gemeente nu terug moet naar de tekentafel, omdat er minder geld op tafel komt voor de eigenaren. Zij is met zestien projectontwikkelaars in gesprek.

Gevoelig punt

Van den Bergh gaf wel toe dat de SP een voor de PvdA gevoelig punt raakte, door te pleiten voor sociale woningbouw, maar wilde blijven geloven in de tot nu toe volstrekt niet tot het gewenste resultaat leidende doorstroming op de woningmarkt.

De nieuwe wijk wordt ruim opgezet, krijgt veel groen en water en wordt daarmee een goed Amstelveens sluitstuk, was zo ongeveer het betoog van de voorstemmers. Hoewel volgens D66-raadslid Gordon noch doorstroming nog het tegendeel in de nieuwe wijk kan worden bewezen, ging haar fractie toch akkoord met de plannen. Alle woningen kunnen er aan iedereen in Nederland worden verkocht of verhuurd, constateerden zowel voor- als tegenstemmers. Volgens Bot leert de praktijk dat 65% naar Amstelveners gaar. Maar dat zou in een aantrekkelijke groene en ruimte wijk wel eens anders kunnen uitpakken in het nadeel van de lokale bevolking.

Overigens kan de gemeente ook van de sociale huurwoningen maar een kwart aan eigen inwoners toewijzen. Maar de SP pleitte voor een wijk waarin zowel rijken als armen – en alles daar tussen – kan wonen, in plaats van een buurt met alleen beter betaalden. “Je moet voor alle doelgroepen bouwen”, vond Adriaans. Hij wilde 10 á 20% sociale woningbouw. “Er wordt nu gebouwd voor het mooie plaatje, niet voor mensen”, zei Tessa van Wijnen van GroenLinks, die het dogma van de doorstroming naar het land der fabelen verwees.

 

 

Lees ook:SP vindt verkoop huurwoningen bizar
Lees ook:Laatste wijk Amtelveen een villawijk?
Lees ook:Dure en middeldure woningen in Bankras
Lees ook:PvdA nu tegen meer sociale huurwoningen
Lees ook:Bouwfonds bouwt Tuindorp Ouderkerk-Zuid

14 reacties op “Geen lage inkomens in groene, ruime wijk

  1. Rotary-vriendje

    Ik woon liever niet tussen arbeiders. Tja, het spijt met. Ben niet voor niks in Amstelveen gaan wonen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Tante Trees

      Bent u misschien Linda Roos van BBA?
      Ik snap u wel. Arbeiders zijn zo gewoontjes en ordinair!

        /   Beantwoorden  / 
      1. Bijenkorfje

        Tante Trees, zie je de knipoog niet??????

          /   Beantwoorden  / 
        1. Rotary-vriendje

          :-)

            /   Beantwoorden  / 
          1. Bijenkorfje

            Ben even uit de running he, maar kom terug hoor!;)…

              /  
          2. Bijenkorfje

            Overigens is Linda Roos, natuurlijk wel volledig de mist in gegaan toentertijd met haar uitspraak, dat ‘uitkeringstrekkers’ maar heggen moeten gaan snoeien. Maar ja wat wil je van de Belangenpartij van deze Gemeente. Was een miskleun eerste orde en ik zal dat iig nooit vergeten.

              /  
  2. frank bikker

    Hoe kan de hr. Harry van der Bergh afzakken als voormalig tweede kamer politicus uit de gloriejaren van de PvdA naar dergelijk soort standpunten over woningbouw.

    Hij geeft nog ronduit toe dat er geen doorstroming bestaat. Deze hele gang van zaken is de zoveelste smet op hun blazoen. Ze stemmen voor de bouw van een nieuwe Gouden Hoek.

    Dure huizen zijn helemaal niet erg, maar een wijk dient toch wel enigszins een afspiegeling te zijn van de maatschappij. Zelfs dat heeft de PvdA losgelaten.

    Wat de SP en GL vroegen was toch heus niet zo veel.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Tante Trees

      Al zou het maar zijn om het dienstpersoneel te huisvesten, toch?

        /   Beantwoorden  / 
    2. Jan Demming

      Ome Harry vond van wel. Dat is toch die man die zich ooit socialist mocht noemen en al enkele decennia op een Amstelveens gemeenteraadsstoeltje hangt?

        /   Beantwoorden  / 
  3. Bijenkorfje

    Rijk-arm, gezond-ziek, jong-oud, (hard)werkend-werkeloos, alles en iedereen wordt tegen elkaar opgezet in deze maatschappij en Amstelveen borduurt daar heerlijk op voort. De tweedeling is een feit. Met dank aan VVD, D’66, BBA, PvdA. Lang leve Amstelveen. Wat een farce.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rotary-vriendje

      Juist Bijenkorfje ! Een gemiddeld huis in Westwijk kost zo rond de 4 ton. Als je dat kunt betalen dan is het deel dat je na aftrek van je hypotheeklasten overhoudt altijd nog een behoorlijk bedrag. Meer dan een modaal iemand te besteden heeft. EN dan nog klagen/beweren dat de middeninkomens de vergeten ‘zielige’ groep is dat overal naast grijpt. Het is een vergeten en verborgen armoede waar die mensen mee te kampen hebben. En die tegemoetkoming in de kinderopvang is ook al niet meer wat het geweest is. En dadelijk gaan ze ook nog aan de HRA tornen. Het tragische lot van de Amstelveense middeninkomens….

        /   Beantwoorden  / 
      1. Bijenkorfje

        Aanpakken die onderkant!!!!! Aanpakken die zielige niksnutten. Aanpakken al die zieken en gehandicapten en aanpakken al die ‘profiteurs’…wie citeer ik nu??????
        Aanpakken al die labbekakken….juist ja de VVD! Let maar eens op hoe vaak die partij dat woord gebruikt, zonder zich af te vragen wie schuilt er achter als mens? Zelfs onze volksvertegenwoordiging in de Tweede Kamer heeft ‘aanpakken’ al als huisregelwerkwoord omarmd. Walgelijk!

          /   Beantwoorden  / 
      2. Tomaat

        Nou de 52% aftrek is al 51% geworden, dus dat schiet al aardig op.

          /   Beantwoorden  / 
      3. Bijenkorfje

        Hhahahaha, juist @Rotary, wat wonen hier toch een zielige mensen. Tot het bot uitgekleed. Maar gelukkig zijn er doorstromingsmogelijkheden. Ik lach me dood. Alsof die lui hun goedkope woning gaan verruilen voor een bij voorbaat al onderwaterstaand huis. Leve de arbeider!

          /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.