GroenLinks zet vraagtekens bij doorstroming door seniorenwoningen

Tessa van Wijnen

GroenLinks heeft schriftelijke vragen aan B&W gesteld over het plan van wethouder Groot (wonen) meer seniorenwoningen beschikbaar te stellen om zo te zorgen voor doorstroming: er zouden dan eengezinswoningen vrij konen voor jonge gezinnen. De laatste jaren is het aantal seniorenwoningen steeds met tien verhoogd. GroenLinks wil wel eens weten wat dat dan concreet aan woningen voor jongeren heeft opgeleverd, of de wachttijd er voor hen door is verkort en hoeveel eengezinswoningen er naar verwachting van B&W nu vrijkomen door het opnieuw verhogen van het aantal seniorenwoningen. Het college kondigde aan dat de vrijkomende eengezinswoningen naar grotere huishoudens zullen gaan, maar GroenLinks wijst er op dat voor die groep in Amstelveen helemaal geen voorrangsregeling bestaat en de lengte van de wachttijd het criterium is. Een 5-persoons huishouden heeft geen voorrang boven een 3-persoons huishouden als het om een vierkamerwoning gaat, constateert GL-raadslid Tessa van Wijnen. Zij wil weten of het wettelijk mogelijk is echt voorrang te gaan geven aan grote huishoudens.

Van Wijnen denkt dat de behoefte aan woningen voor starters groter is dan die aan seniorenhuisvesting, zowel in de sociale als de vrije sector. “En door meer woningen voor senioren beschikbaar te stellen, zijn er minder voor starters. Het is belangrijk daarin een gewogen evenwicht in te bereiken,” vindt Van Wijnen. Zij heeft berekend dat van de 186 woningen die de gemeente zelf kan toewijzen (30 procent van het totaal, de rest is voor de regio) er 70 naar senioren gaan en wil graag weten waarheen de overige 116 woningen bij voorkeur gaan. Ook vraagt zij hoeveel woningen respectievelijk naar starters en senioren gingen van de voor mensen met een sociaal medische urgentie bestemde sociale huurwoningen.

Een andere vraag van het GroenLinks-raadslid is of op Uilenstede wonende studenten mogelijkheden hebben na hun studie een betere toegang tot een sociale huurwoning te krijgen, als een van de specifieke groepen waarop B&W hun beleid willen richten. En welke andere specifieke groepen het college bekijkt.

B&W zeggen ook dat bepaalde beroepsbeoefenaars, zoals verplegers en docenten, nog steeds in aanmerking kunnen komen voor voorrang bij woningtoewijzing. Maar Van Wijnen wil wel eens weten hoe mensen in die beroepen van de regeling op de hoogte worden gesteld.

Door Europese regelgeving mogen sociale huurwoningen volgend jaar door corporaties niet meer worden toegewezen aan mensen met een inkomen boven iets meer dan 33 mille. Daarmee verander heel veel in de markt, denkt Van Wijnen. Zij reageert ook op de mededeling van B&W dat zij een grotere vrije beleidsruimte bij de toewijzing willen.  “Klinkt leuk,” zegt Van Wijnen, “maar je moet er niet aan denken wat er gebeurt als elke gemeente in de regio dat overneemt. Amstelveners die bijvoorbeeld bij Schiphol werken, komen dan niet meer in aanmerking voor een sociale huurwoning in Uithoorn, als ze dat zouden willen. Het roept ook interessante vragen op over wie nou precies Amstelveners zijn en wanneer niet meer.”

GroenLinks betreurt het ook dat de plannen al vooruit lopen op de nieuwe Woonvisie van het college, die pas in juli 2011 in de gemeenteraad komt. Van Wijnen: “Dan wordt het totaalpakket gepresenteerd aan wat we hebben aan woningen en wat we erbij willen aan huur- en koopwoningen, hoog- en laagbouw. Het is begrijpelijk en pragmatisch om waar mogelijk daar al naartoe te werken. Dat moet er niet toe leiden dat de gemeenteraad in juli alleen nog kan constateren dat hij het anders had gewild.”

Lees ook:GroenLinks blij met omstreden tegen seniorenwoningen Ouderenpartij
Lees ook:VVD: Senioren mijden aangepaste woning door hoge huur
Lees ook:Levie verwijt SP onrust onder ouderen te zaaien
Lees ook:GroenLinks: zorg over gebrek goedkope woningen
Lees ook:Vragen van GroenLinks over stagnerende doorstroming woningen

11 reacties op “GroenLinks zet vraagtekens bij doorstroming door seniorenwoningen

  1. hans worst

    De huur van een woning binnen de sociale sector dient ook afhankelijk te zijn van het inkomen van de bewoner maw de 1 kan 400 euro betalen en de ander 500 voor dezelfde bewoner. Als je namelijk 1 soort maatschappelijke laag in 1 buurt stopt, krijg je als je niet oppast sociale/maatschappelijke gettho’s, met alle vervelende gevolgen van dien. Daarnaast worden er kleine 1 gezinshuizen geselecteerd naar opp. (Sleedoornlaan bijvoorbeeld) gereserveerd voor doorstromers. Waarom niet gemeleerd, ook beter voor de buurt ivm met maatschappelijke continuiteit (winkels, scholen enz.,ov)

      /   Beantwoorden  / 
  2. hans worst

    Sorry, fout gemaakt met verzending.
    GL praat over werknemers die verbonden zijn met de luchthaven/KLM. Daarvan zijn er veel afhankelijk van sociale woningbouw. Ik denk niet dat deze bedrijven erg blij zullen zijn met langere reistijden van hun personeel, vooral als ze in de onregelmatige dienst zitten en afhankelijk zijn van ov.
    -
    Ik zie ook huizen die bijna een jaar leeg staan, omdat ze opgeknapt moeten worden. Daar wordt dan iemand in gestopt die erg om woonruimte verlegen zit, maar zo’n persoon doet natuurlijk niets aan de tuin en het uiterlijk van het huis. (Lappen voor de ramen bijvoorbeeld) Dat hoeft maar bij 2 huizen in een straatje het geval te zijn en de buurt krijgt onmiddellijk een verpauperd aanzien.

      /   Beantwoorden  / 
  3. marije

    er komen steeds minder woningen voor jongeren lijkt het wel vooral koopwoningen

      /   Beantwoorden  / 
  4. peter

    Hans worst,

    een buurt krijgt ook een heel ander aanzien als de lappen zich op het hoofd van de bewoners bevinden.

      /   Beantwoorden  / 
    1. hans worst

      Zoals bij jouw moeder in haar jeugd of bedoel je er anderen mee?

        /   Beantwoorden  / 
  5. peter

    hans worst, die droeg een Noord-Hollandse Kap

      /   Beantwoorden  / 
  6. hans worst

    Goh, wat lijk je dan op je moeder. Of als je het anders opvat, ik draag een zwarte muts. (kom er maar in, maar op niveau he!)

      /   Beantwoorden  / 
  7. peter

    hans worst, je praat als een hallucinerende hobbit. Een zwarte muts associeer ik met een bivak/ski muts, gedragen door tankstation
    en/of snackbar overvallers. Dat niveau genoeg?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Hans worst

      Hahahahahaha. Voor iedereen een goed 2011!!

        /   Beantwoorden  / 
  8. peter

    hans worst, jij ook een goed 2011 en let op de vingers.

      /   Beantwoorden  / 
  9. Robert Bruce

    Inderdaad een heel mooi bericht. Ik ben ook in verband gebracht met de taxi IJsselstein schiphol, taxi houten schiphol, taxi IJsselstein. Bedankt voor het schrijven van zulke goede berichten en zoals ik hebben geabonneerd op uw blog, ik verwacht dat je leuke berichten als deze wordt plaatsing op een regelmatige basis.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.