GroenLinks: zorg over gebrek goedkope woningen

 

Martin Kortekaas

Martin Kortekaas

Oppositiepartij GroenLinks in de gemeenteraad wil via schriftelijke vragen van het college van burgemeester en wethouders nu toch wel eens weten hoe het denkt voor voldoende  ‘bereikbare en betaalbare’  sociale huurwoningen te zorgen. Bij de vorige verkiezingen was dat ook nog een vraag voor de PvdA, vooral in debatten met de VVD, maar de sociaal democraten zitten weer in de coalitie en staan nu ook blijkbaar achter het al jarenlang gevoerde doorstromingsbeleid. Dat komt er op neer dat er genoeg sociale huurwoningen zijn, maar de verkeerde mensen (met daarvoor een te hoog inkomen) er in wonen. Zodat alleen in de middenklasse hoeft te worden gebouwd, waarna alle ‘scheef woners’ wel even daarheen doorstromen.

De nieuwe Huisvestingswet en de situatie op de regionale woningmarkt roepen nu toch opnieuw de vraag op of die inzet van het college voldoende oplevert voor Amstelveense huurders, denkt GroenLinks. Overigens wordt in Amstelveen al heel lang gemikt op doorstromen, zonder dat daardoor oit de wachtlijsten voor sociale huurwoningen korter werden.

De nieuwe wetgeving werpt een blokkade op voor het fors toewijzen van sociale huurwoningen aan inwoners van Amstelveen. Het percentage waarvoor dat is toegestaan gaat dramatisch omlaag.  GroenLinks wil daarom van B&W weten wat er voor starters en doorstromers nog overblijft van de woningvoorraad.   Raadslid Tessa van Wijnen wijst daarbij ook op mensen met een zorgindicatie, mantelzorgers of jonge gezinnen met een klein inkomen.

“Het college lijkt ervan uit te gaan dat het terugdringen van het aantal scheefwoners voldoende aanbod oplevert om aan de toenemende vraag tegemoet te komen. Wij willen weten of het college dat met cijfers kan onderbouwen”, zegt ze. En haar fractiegenot Martin Kortekaas vult aan: “De gemeente richt zich nu alleen op de Amstelveense doelgroep, maar door de landelijke wetgeving en de regionale afspraken dreigt dit tot langere wachtlijsten en wachttijden voor de Amstelveense starters te leiden.”

Sociale huurders in Amstelveen betalen in vergelijking met de regio het meest. GroenLinks vraagt zich af of de prijs van Amstelveense huurwoningen wel in verhouding is tot het inkomen dat de doelgroep heeft. Tessa van Wijnen: “Amstelveen moet zorgen dat sociale huurwoningen tegen een passende huur worden aangeboden en hierover afspraken maken met de verhuurders.”

Lees ook:GroenLinks: ‘Woonbeleid coalitie is een gemiste kans’
Lees ook:Coalitie wil meer sociale woningen voor Amstelveners
Lees ook:D66 wil sneller van lange wachtlijsten woningen af
Lees ook:VVD vóór inspraak al achter woonbeleid
Lees ook:B&W blijven erbij: sociale huurwoningen genoeg

2 reacties op “GroenLinks: zorg over gebrek goedkope woningen

  1. Piet Rode

    Zou meneer Kortekaas ook niet eens de vraag kunnen stellen: Waarom de gemeente Amstelveen die afspraken niet heeft gemaakt?
    GL is wel rijkelijk laat met het stellen van deze vragen. Ze hebben wel de politieke alertheid van een slak.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Marianne

      Klopt, Groenrechts loopt achter de feiten aan. Ongeloofwaardig dus.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.