Vragen van GroenLinks over stagnerende doorstroming woningen

Tessa van Wijnen

Het vrijwel geheel op doorstroming gerichte woonbeleid van B&W en de coalitie in de gemeenteraad lijkt nog uitzichtlozer dan tegenstanders het al vonden. Het college wil geen sociale woningen bouwen, maar alleen duurdere, zodat de ten onrechte te goedkoop wonende huishoudens (met een daarvoor te hoog inkomen) kunnen verhuizen. Maar nieuwe regionale en landelijke feiten maken de kans van slagen van die opzet uiterst klein, denkt blijkbaar GroenLinks. Tessa van Wijnen van die fractie heeft schriftelijke vragen aan het college gesteld, omdat de Stadsregio vorige week meldde dat het aantal toewijzingen van sociale huurwoningen in dat gebied in 2011 een nieuw dieptepunt bereikte. De wachttijden stegen opnieuw. Daar komt bij dat de door het Rijk aangekondigde 5% huurstijging voor mensen met een te hoog inkomen in een sociale huurwoning juridisch onhaalbaar blijkt, omdat de belastingdienst geen prové gegevens over huurders aan corporaties mag doorgeven.Naar de effecten van doorstroming kon men volgens critici toch al voorlopig fluiten, maar op dit moment kunnen zelfs belangrijke maatregelen om die op gang te krijgen niet eens worden gestart worden, constateert Van Wijnen. Zij wil van B&W weten welke impact de nieuwste ontwikkelingen op de doorstroming in Amstelveen hebben en wat zij betekenen voor de wachttijden en slagingskansen voor starters en doorstromers in het sociale huursegment. Ook wil zij een overzicht van het college met onderwerpen waarover met corporaties wel of geen prestatieafspraken zijn gemaakt.  Verder vraagt zij van hoeveel sociale huurwoningen dit jaar de prijs boven de sociale huurgrens wordt getild.

Van Wijnen: “Wij krijgen signalen dat mensen bij het informeren bij de Gemeente naar een urgentieverklaring voor een woning al te horen krijgen dat die niet mogelijk is als zij een inkomen  boven 34.085 euro hebben. Het zou voor hen dan geen zin hebben een formele aanvraag in te dienen.” Het raadslid wil weten of de gemeente dat inderdaad tegen mensen in een penibele situatie zegt.  Zij wijst er verder op dat corporaties tien procent van de vrijkomende woningen mogen toewijzen aan mensen met een inkomen hoger dan 34.085 euro. Daarom vraagt zij in hoeverre daarvan voor vrijkomende Amstelveense woningen gebruik is gemaakt. Als dat met minder dan tien procent van de vrijkomende woningen is gebeurd, verneemt Van Wijjnen graag van het college of het mogelijk is dat mensen met een te hoog inkomen, maar daarnaast andere problemen, onnodig een urgentieverklaring is ontzegd.  E,n zo ja, hoe dat in de toekomst valt te voorkomen.

Lees ook:B&W blijven erbij: sociale huurwoningen genoeg
Lees ook:Burgerbelangen: gerenoveerde sociale huurwoningen verkopen aan ‘knelgroep’
Lees ook:Dit jaar 100 sociale woningen voor AV-ers
Lees ook:GroenLinks: ‘Woonbeleid coalitie is een gemiste kans’
Lees ook:GroenLinks zet vraagtekens bij doorstroming door seniorenwoningen

5 reacties op “Vragen van GroenLinks over stagnerende doorstroming woningen

  1. jo

    ha,ha bv. eigen haard verhoogt versch. vrijkomende sociale huurwoningen met > € 100,-, wat ASOCIAAL!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Feniks

    Misschien heeft Groen Links iets gemist: er is een financiele crisis die helaas ook de woningmarkt raakt. Het idee om maar sociale woningen te bouwen om dit op te lossen is stomweg stupide…..dat bevordert nog minder een doorstroming.

    Wellicht moet Groen Links eens wat meer naar de TV kijken waar dit wordt uitgelegd door heren en damens die er WEL verstand van hebben.

    Feniks

      /   Beantwoorden  / 
  3. gerben

    Sap doet poging om het land te redden. Dus kans op ..

      /   Beantwoorden  / 
  4. Zakkenvullers

    In het oude leegstaande KPMG gebouw kan je prachtige appartementen maken ! nu is het dood kapitaal als je er appartement in maakt levert het tenminste nog wat op .

      /   Beantwoorden  / 
  5. gerben

    en Sap faalde. Op naar september.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.