Bovenkerk wil weer echt dorp worden

Noorddamcentrum

Noorddamcentrum

Bovenkerk moet weer een echt dorp rond de Urbanus worden, met een eigen identiteit. En met een plein bij de kerk. Wie de buurtschap binnen komt, moet weten dat hij de ‘Parel aan de Poel’ betreedt. Dat was het onderwerp van een door Pieter de Jong gehouden presentatie onder die titel, tijdens een woensdag gehouden vergadering van het bewonersplatform Bovenkerk.

De theaterzaal van het Noorddamcentrum was bomvol. Dat geeft wel iets weer van in de wijk levende sociale cohesie, maar die moet wat het bestuur van het platform betreft nog sterker worden. Niet alleen omdat tegenwoordig de Participatiewet (door sommigen als een platvloerse bezuiniging op professionele hulp gezien) dat eist, maar ook omdat het er traditioneel nu eenmaal altijd is geweest. Door de nieuwbouw en daarmee gepaard gaande nieuwkomers dreigde dat laatste enigszins teloor te gaan, maar wie eenmaal in Bovenkerk neerstreek lijkt toch al snel onder de invloed van de Bovenkerkse traditie te komen.

Bovenkerk, is waarschijnlijk de meest bruisende wijk van Amstelveen. Met talloze verenigingen en activiteiten, variërend van een orkest en toneel tot sport en van diverse koren tot de zorg van de inwoners voor een speelbad en een eigen wekelijkse markt.

Het dorpsplein zou bij de kerk en het Noorddamcentrum, avond aan avond boordevol activiteiten, moeten komen, denkt het bestuur. Maar het wil daarover graag met de lokale politiek en B&W in gesprek gaan. “Wij hebben geen concrete plannen, alleen een concept”, zei De Jong, die overigens zelf pas een paar jaar in Bovenkerk woont, maar onder de indruk van de geschiedenis is gekomen, met een florerende middenstand, eigen scholen. De Amstelveense architect Hoogeveen heeft vast een tekening gemaakt voor een mogelijke verandering van het Noorddamcentrum. Een wens van de dorpsenthousiasten is ook dat doorgaand verkeer om Bovenkerk heen wordt geleid.

“Ik denk dat we die verlangens allemaal mee naar onze fracties moeten nemen”, zei raadslid (en Bovenkerker) Aslanjan van D66, daarmee ook andere aanwezige raadsleden een opdracht meegevend. De drukke vergadering moest het overigens stellen zonder de zieke voorzitter Johan van Rijt van het platform. In zijn plaats trad bestuurslid Gerard Miltenburg op.

 

Lees ook:Bewonersvergadering in Bovenkerk
Lees ook:Wijkbijeenkomst ‘nieuwe stijl’ Bovenkerk
Lees ook:Bewonersbijeenkomst Bovenkerk
Lees ook:B&W omarmen ‘Poelparel’ plannen Bovenkerk
Lees ook:Bovenkerkers moeten ‘zelfredzamer’ worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.