Investering van € 140 miljoen in Stadshart

unibail-rodamco-se-logo[1]Unibail-Rodamco, eigenaar van het Stadshart, zegt 140 miljoen euro (exclusief rente en ontwikkelingskosten) te willen investeren in de nieuwe uitbreiding van het winkelcentrum, waarvoor wel het politiebureau en zeventig huizen moeten worden gesloopt. Dat zou dan jaarlijks  € 80 miljoen meet omzet voor de winkeliers en € 16 miljoen voor de horeca en de bioscoop opleveren. Op het bedrag van de investeringen is ook de verwachte uitbreiding van de werkgelegenheid gebaseerd, waarvoor de gemeente altijd warm loopt.

Uitgaande van een gemiddelde omzet per werknemer in de sector Business & Utiliteit bouw van € 171.0001 wordt de directe tijdelijke werkgelegenheid geschat op circa 820 arbeidsplaatsen. Via de inschakeling van toeleverende bedrijven zal de indirecte werkgelegenheid nog eens eenzelfde aantal arbeidsplaatsen opleveren. In totaal komt de werkgelegenheid tijdens de bouw daarmee uit op circa 1.640 arbeidsplaatsen, belooft de eigenaar.

Structureel levert het winkelcentrum daarna volgens Unibail-Rodaocmo daarna 584 arbeidsplaatsen (fte) op in de nieuwbouw, waarvan 372 in de detailhandel, 180 in de horeca en 42 in de bioscoop. Maar dat is volgens de eigenaar nog niet alles. Er komen 187 indirecte arbeidsplaatsen bij, wat het totaal op 781 brengt. Daarvoor is dan wel nodig dat er fors vierkante meters bij komen: 25.000 voor de detailhandel, 500 voor de horeca en 7000 voor een nieuwe bioscoop.

Rodamco wil consumenten uit en buiten de regio trekken. Er is, zegt de onderneming, ‘een verbetering van de bovenregionale aantrekkingskracht van (segmenten van) het regionaal winkelapparaat gewenst’ nodig.  ‘Verbetering van het bestaande en verbreding met nieuwe aansprekende initiatieven is hiervoor noodzakelijk. Nieuwe – hoogwaardige en/of onderscheidende – concepten kunnen bijdragen aan deze verbetering. De regio heeft als leidend principe dat voor dit soort concepten altijd plaats in de regio zal zijn’.  Kortom: Het Amstelveense winkelcentrum moet internationaal opstomen in de vaart der volkeren. De een half jaar geleden door de gemeenteraad vastgestelde Visie Stadshart 2025 is nu volgens B&W al weer achterhaald. ‘Stilstand betekent achteruitgang’, melden zij in een voorstel aan de raad en er moet dus méér detailhandel komen om Amstelveen als (duurzame) winkelstad op de kaart te zetten. Daarom juichen B&W de plannen van Rodamco dus toe. Want het ‘niet versterken van het Stadshart kan leiden tot verschraling van het winkelaanbod en een verlies van de regionale positie’, praten zij de eigenaar na. Kennelijk hadden zij een half jaar geleden nog geen zicht op de noodzaak van de omvang van de nu voorgestelde vergroting.

Volgens het college, dat zich baseert op prognoses van het voor Rodamco werkende adviesbureau BRO, worden met de nieuwe uitbreiding (eindelijk) de 14 miljoen bezoekers gehaald, die al bij de bouw van het vernieuwde centrum waren voorspeld en waarop de huren zijn gebaseerd.  De nieuwe uitbreiding gaat volgens de gemeente een goede mix van winkelformules opleveren, met retailers en kleine winkels. ‘Naast (inter) nationale formules is er voldoende ruimte voor lokale ondernemers’, zegt het college, hoewel de laatste jaren vooral lokale ondernemers – vaak na tientallen  decennia – de handdoek in de ring gooiden, c.q. werden weggewerkt door extreme huurverhogingen.

Het Binnenhof is volgens de gemeente, die het adviesbureau napraat, verouderd. Ook dat was een half jaar geleden nog niet voorzien. De bereikbaarheid wordt verbeterd door een nieuwe ontsluiting en de mogelijkheid tramlijn 5 door te trekken en beter op de oostelijke ingang van het Stadshart te laten aansluiten.

 

Lees ook:300 mensen bekeken plannen Stadshart
Lees ook:‘Sterk Stadshart geeft (winkel) status aan A’veen’
Lees ook:Meer verswinkels en horeca in Stadshart
Lees ook:VVD: Stadshart wordt links en rechts ingehaald
Lees ook:Stadshart nog groter, woningen en politiebureau weg

Eén reactie op “Investering van € 140 miljoen in Stadshart

  1. Gerben

    Less is more.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.