Nu 110 vluchtelingen in noodopvang

Burg. Mirjam van 't Veld

Burg. Mirjam van ‘t Veld

In de eind april in gebruik genomen noodopvang in Kronenburg wonen nu 110 vluchtelingen. Er is plaats voor 300 personen. “Landelijk gezien is de uitstroom naar de AZC’s hoger dan er nieuwe vluchtelingen Nederland binnenkomt”, schrijft burgemeester Mirjam van ’t Veld aan de gemeenteraad. Daardoor wisselt de bezetting van het pand in Kronenburg snel. De voorkeur van de gemeente voor gezinnen lijkt niet bewaarheid. In het begin kwamen die er wel, maar nu komen er veel mannen bij.

Dagelijks zijn er activiteiten voor de bewoners. Die worden volgens de burgemeester over het algemeen goed bezocht. “De vrijwilligers passen zich voortdurend aan als het gaat om de wisselende samenstelling van de bewoners (meer volwassenen). De bewoners zijn over het algemeen al iets langer in Nederland en al gewend, de kinderen spreken al een beetje Nederlands.” Tot de bijzondere activiteiten voor de vluchtelingen behoorden onder meer een clownsvoorstelling, uitdelen van dadels voor iedereen, een sprookjes-concert door het VU-orkest en jazzbrunch in de Paaskerk.

Er wordt privé taalles gegeven, op persoonlijke uitnodiging met meegebracht lesmateriaal. Er zijn onder meer wekelijkse taalactiviteit met ‘taalbuddy’s’ via Platform Welkom Kronenburg en taalontmoetingen met koffie en thee bij Ons Tweede Thuis. Verder doen Taalgroepen verkenning van de Nederlandse Taal en voorziet de bibliotheek in taaloefening met het taalprogramma Dutch.

Volgens de burgemeester valt ui via diverse kanalen binnen komende reacties dat er geen sprake is van overlast. De politie heeft begin juni één vluchteling aangehouden wegens overlast. Op verzoek van Mirjam van ’t Veld is in overleg met het COA en de politie deze persoon onmiddellijk overgeplaatst naar een andere noodopvanglocatie in het land. De politie heeft twee wijkagenten gekoppeld aan de opvanglocatie. Zij zijn 24 uur per dag bereikbaar en hebben zeer geregeld contact met de beheerders van het COA.

 

Lees ook:Burgemeester met dood bedreigd
Lees ook:Burg. vindt gang van zaken noodopvang triest
Lees ook:‘Sluiting opvang vluchtelingen gemiste kans’
Lees ook:Amstelveen wil vluchtelingen in kantoorpanden
Lees ook:Vluchtelingen boos door vertraging IND

2 reacties op “Nu 110 vluchtelingen in noodopvang

  1. frank

    Je mag dus stellen dat het wel goed gaat. Ook weinig meer vernomen van het tegenkamp, dus de burgemeesteres zal wel gelijk hebben. Ik las ook dat de bewoners kennis maakten met het Nederlands via het taalprogramma Dutch ( ook geen Arabisch dacht ik zo), waaruit je kunt afleiden dat velen enige (middelbare) scholing hebben. Maw. het betreft hier dus vaak mensen met een andere maatschappelijke achtergrond als de eerste generatie gastarbeiders hier.

      /   Beantwoorden  / 
  2. PeterPC

    “via het taalprogramma Dutch ( ook geen Arabisch dacht ik zo), waaruit je kunt afleiden dat velen enige (middelbare) scholing hebben. Maw. het betreft hier dus vaak mensen met een andere maatschappelijke achtergrond als de eerste generatie gastarbeiders hier.”

    Leg dat eens uit. Ken je dat taalprogramma? Die middelbare schoolopleiding zal wel kloppen. Het zijn toch apothekers etc.? En die eerste generatie, zaten daar geen geschoolde mensen tussen?

    Maar dat kun je vast wel aantonen, toch?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.