Huishoudelijke hulp (door) betaald bij herindicering

Herbert Raat

Herbert Raat

Aan huishoudelijke hulpen betaalt de gemeente geld als zij bij een cliënt minder tijd besteden. Dat zeggen bronnen rond het Kennis Advies Team (KAT), dat zelfs over een bonus voor besparing spreekt. Volgens wethouder Herbert Raat van Zorg (VVD) is daarvan geen sprake, maar wil hij geconstateerde verkeerde indiceringen corrigeren, ook als die zou leiden tot méér uren in een gezin.

Hij heeft er met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) uitvoerende contractpartners als Amstelring over gesproken. “De hulpen in de huishouding komen bij de mensen thuis. Die kunnen best zien of er eigenlijk teveel uren zijn geïndiceerd. Maar anderzijds is het niet de bedoeling dat de huishoudelijke hulpen er de dupe van worden en minder betaald krijgen. Wij willen dat het salaris van het gewoon wordt doorbetaald. Dat is geen bonus, maar redelijk”, vertelt hij.

Er kan bij de indicering best iets mis gaan, volgens hem. Als dat door een huishoudelijke hulp wordt gesignaleerd, volgt een herindicering. “Als de duizenden indiceringen moet doen, kan er wel eens iets niet goed gaan”, zegt Raat. Dat geldt wat hem betreft ook als een cliënt te weinig tijd krijgt toegewezen en er in feite meer uren nodig zijn. “Het gaat ons om redelijkheid en maatwerk”, zegt Raat.

Bij KAT is de indruk ontstaan dat de wethouder de indicering in feite bij de huishoudelijke hulp wil neerleggen, die daarvoor doorgaans niet zijn opgeleid. Maar Raat spreekt alleen over een signalering, waarna herindicering volgt. Zie ook: https://www.facebook.com/PMAmstelveen?ref=br_rs

 

 

Lees ook:Raat: ‘Vrees SP wanbetaling hulp ongegrond’
Lees ook:Geldsprikkel huishoudhulp geen ‘klikpremie’
Lees ook:Gemeente biedt geen ‘Joodse’ huish. hulp meer
Lees ook:SP: Veel onduidelijk over hulp bij huishouden
Lees ook:Raat: ‘FNV slecht voor huishoudelijke hulpen’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.