Raat: ‘FNV slecht voor huishoudelijke hulpen’

Herbert Raat

Herbert Raat

Wethouder Herbert Raat van Zorg (VVD) vindt dat FNV Bondgenoten eigenlijk niet goed voor de huishoudelijke hulpen bezig is. De CAO is niet goed, verzucht hij. De mensen die het echte werk doen krijgen volgens hem te weinig betaald, de tot stand gekomen regelingen zijn zo gecompliceerd dat vrijwel niemand ze begrijpt en de overhead bij de aanbieders van de hulp – lees management met hoge salarissen – is naar zijn mening veel te hoog.

In de nieuwe aanpak door de gemeente is de stad in vieren verdeeld. In elk gedeelte is er een andere aanbieder, zodat de kans groot is dat men niet zijn vaste hulp houdt. Tot nu toe kwam die van één organisatie, Amstelring, maar die is aan de kant gezet. Medewerkers ervan moesten wel kunnen overstappen naar een van de vier nieuwe clubs.

“Ik heb ambtenaren vrij gemaakt om de mensen op de werkvloer te begeleiden, met de werkgevers te praten enzovoort”, zegt Raat. “ Ik vind dat een vakbond dat moet doen. Maar die staat alleen men petjes op te demonstreren voor het raadhuis. In feite nemen wij het werk over van de bonden. Die CAO is zo ingewikkeld, dat ze moeilijk zijn te begrijpen. Echt werk van doctorandussen achter een bureau. Ik heb gewoon driehonderd mensen hier aan het werk en wil graag dat die daar plezier in hebben. We betalen 19 tot 23 euro per uur, maar daar krijgen de mensen op de werkvloer maar een fractie van.”

Nee, hij kan de CAO voor de huishoudelijke hulpen niet veranderen. “Dat is een zaak van de bonden en de werkgevers. De salarissen voor huishoudelijk werk zijn niet hoog. Maar daar kan best wat bij als de overhead minder wordt. Die kant moeten ze meer in die sector op.”

Van de werkvloer komen tegengestelde berichten. Sommige huishoudelijke hulpen klagen steen en been over de nieuwe aanpak, die hen – doordat vier werkgevers die van de ene hebben overgenomen – financieel en emotioneel (zij kunnen naar hun zeggen niet meer de huishoudens behouden waar zij soms al laren komen) aam lager wal brengt. Anderen, die vaak met Raat zelf zijn gaan praten, of met de gemeente, vinden dat zij daar een gewillig oor hebben gevonden en sympathiek verder zijn geholpen. Een van hen: “Ik ben altijd tegen de VVD geweest. Misschien nog wel, maar wat is die Raat een aardige man. Die helpt je echt persoonlijk.” Wat weer afkeer bij haar collega’s teweeg brengt.

 

Lees ook:Raat: ‘Vrees SP wanbetaling hulp ongegrond’
Lees ook:Huishoudelijke hulp (door) betaald bij herindicering
Lees ook:Eerste betalingen gedupeerde huishoudhulpen
Lees ook:AV in 4-en verdeeld voor inkoop huish. hulp
Lees ook:Gedupeerde hulpen huishouding krijgen € 1000

2 reacties op “Raat: ‘FNV slecht voor huishoudelijke hulpen’

  1. Tomaat

    Raat kan dat wel vinden, maar de gemeente heeft toch zelf voor die bedrijven met die te grote overhead gekozen.

    Elke CAO is ingewikkeld en je maakt mij niet wijs dat ie ingewikkelder is dan van elke willekeurige ambtenaar. Daarom een beetje flauw om daarvan de schuld op het bordje van de bonden en werkgevers te leggen.

    Natuurlijk kon Raat dit zien aan komen. Hij weet heel goed dat je bij elk werk wat in onze maatschappij wordt verricht het salaris minimaal met een factor 2 moet worden vermenigvuldigd. Dit ligt niet enkel aan overhead kosten, maar aan verzekeringen, belastingen, pensioenen, vakantiedagen, ziekte-uitval, verbruikersmiddelen, bedrijfswinst enz.

    Dus dat gelamenteer van hem over te hoge overheadkosten is hoogstens ten dele waar, maar ja het doet het altijd goed in dit soort gevallen de werkvloer te wijzen op de salarissen en winsten die gemaakt worden bij grote schoonmaakbedrijven. Hij is zelfs niet te beroerd om een gedeeltelijke SP-riedel op te zetten, maar ondertussen doet hij aan de vergoedingen per gewerkt uur helemaal niets. Wel zo goedkoop in beiderlei opzicht.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Tomaat

    Hallo zeg, wie betaalt ze nou uiteindelijk?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.