SP: Veel onduidelijk over hulp bij huishouden

Marina Casadei

Rond de hulp bij het huishouden blijkt toch veel onduidelijk. De SP wil daar morgen in de raadsvergadering opnieuw over beginnen, nadat B&W eerder met gerustellende woorden hadden gereageerd op de in een persbericht van de partij geuite vrees voor wanbetaling aan degenenen die het werk moeten doen. Wethouder Herbert Raat van Zorg (VVD) heeft in feite de stad in vier delen geknipt, met voor elk ervan een andere aanbieder van de hulp. Hij wil voorkomen dat één organisatie het in heel Amstelveen voor het zeggen krijgt, met het gevaar dat het overal mis loopt als die blunders maakt. Met Welzorg is iets dergelijks gebeurd op het gebied van het verschaffen van hulpmiddelen.

Volgens SP-raadslid Casadei hebben alle cliënten die nu huishoudelijke hulp krijgen via Amstelring een brief ontvangen waarin staat dat er niet bezuinigd gaat worden en dat zij hun hulp kunnen behouden. “Maar wat betekent de nieuwe werkwijze concreet voor de thuishulp en de cliënt? Daarover ga ik op de raadsvergadering van 11 november vragen stellen. Want het is te onduidelijk óf en zo ja wélke eisen er aan de aanbieders worden gesteld ten aanzien van het over te nemen personeel,” zegt ze.

Volgens het college is het alleen maar goed als de thuishulpen dicht bij hun cliënten in de wijk werken. Daar is de SP het mee eens. “Maar dat betekent wel dat de thuishulpen die nu in verschillende wijken werkzaam zijn straks voor drie of vier verschillende organisaties gaan werken, constateert Casadei. “En dan is het nog de vraag of zij worden overgenomen met behoud van hun salaris en hun opgebouwde rechten. We hebben twee jaar geleden gezien dat mensen die bij Cardanus werkten opnieuw moesten solliciteren bij AanZ, waarna ze in het gunstigste geval een jaarcontract kregen. Trouwens, niet iedereen is toen ook aangenomen.”

 Klantenraad

Hetzelfde staat nu te gebeuren met de thuishulpen, vreest Casadei. “De wethouder kan dan weer zeggen dat hij geen invloed heeft op beleid van organisaties. En de medewerkers en hun cliënten kunnen daar de dupe van worden. Deze zorg wordt gedeeld door de cliëntenraad van de Amstelring.” In een vergadering van de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen uitte een vertegenwoordigster van die cliëntenraad dezelfde vrees. Raat zei toen dat het hem om de kwaliteit van de dienstverlening gaat. Maar dat is volgens de SP slecht te rijmen met een bonusregeling voor aanbieders die minder zorg gaan leveren. De wethouder zegt signalering een belangrijke taak van thuishulpen te vinden. Ze kunnen ook aangeven dat een gezin juist meer hulp nodig heeft. Maar daar wordt geen bonus tegenover gesteld.

Geen bonus

Raat heeft trouwens het bestaan van een bonusregeling ontkend. Maar hij zegt wel dat de hulpen in de huishouding, die bij de mensen thuis komen, een herindicering moeten kunnen vragen als zij ontdekken dat iemand meer of minder hulp nodig heeft naar hun mening. Hij zei tegen amstelveen.blog.nl dat zoiets meer of minder uren hulp kan betekenen. Er loopt nu een aanbestedingsprocedure voor de hulp bij het huishouden. Over de gunning aan vier aanbieders en de uitwerking van het pakket van eisen van de gemeente, waarop de offertes binnen kwamen, wil de SP praten tijdens een commissievergadering op 2 december.

 

 

 

Lees ook:SP: ‘Hulp huishouden kind rekening aanbesteding’
Lees ook:Geldsprikkel huishoudhulp geen ‘klikpremie’
Lees ook:SP: wanbetaling dreigt voor thuishulp
Lees ook:SP-zwartboek falend zorgloket gemeente
Lees ook:Raat: ‘Vrees SP wanbetaling hulp ongegrond’

2 reacties op “SP: Veel onduidelijk over hulp bij huishouden

  1. Jo

    Er zijn nu al mensen, die ondanks verslechtering van hun gezondheid minder hulp krijgen!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

    “Hij zei tegen amstelveen.blog.nl dat zoiets meer of minder uren hulp kan betekenen.” En die zei het gelukkig tegen Johan Bos, anders hadden wij het nooit geweten.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.