Gemeente praat toch met dierenambulance

 

Tessa van Wijnen

Tessa van Wijnen

Hoewel er net een contract is gesloten met de dierenambulance in Ronde Venen, gaat wethouder Peter Bot alsnog aan tafel zitten met de in financiële problemen verkerende dierenambulance in Amsterdam. Vooral de fractie van GroenLinks juicht dat toe, die eerder schriftelijke vragen over de mobiele opvang van dieren in Amstelveen stelde. Na het 36 jaar gratis te hebben gedaan, kon de ambulance uit Amsterdam door het wegvallen van een fors deel van de hoofdstedelijke subsidie dat niet langer doen.

‘Tot 15 november werd ook naar Amstelveen gereden, zonder contract”, zei directeur Verhoogt. Maar nu een dag eerder een contract met de ‘concurrent’ uit Ronde Venen was getekend, voelde hij zich toch buiten spel gezet. Er was wel ooit een contract geweest met Amstelveen, maar alleen voor het ophalen van kadavers. In 2913 was er wel een gesprek met abtenaren en wethouders, zijn ritanalyses aangeleverd, maar het traject liep dood. Op 15 november was er een gesprek geweest met een ambtenaar, die meedeelde dat per 1 januari een contract met dierenambulance Ronde Venen is aangegaan.

“Ik heb toen nog gevraagd voor de resterende tijd in dit jaar een vergoeding voor onze ritten te krijgen, maar opeens was er een overeenkomst met Ronde Venen per 14 november. Met direct ook een vergoeding per rit. En daar sta je dan met al je goede bedoelingen. Met al die vrijwilligers die hard hebben gewerkt in de afgelopen jaren. Afgedankt en buiten spel gezet. Met een mededeling van een ambtenaar via een email. Met nog wel een bedankje in de richting van alle vrijwilligers. Een schrale troost”, zei Verhoogt.

Hij sloot samenwerking met een andere dierenambulance niet uit, maar raadsleden van vrijwel alle partijen vonden blijkbaar dat het optreden van de gemeente na zoveel jaren trouwe (gratis) dienst van de Amsterdamse dierenambulance geen schoonheidsprijs verdient.

De ritprijs van de met een keurmerk uitgeruste en dag en nacht een bemande meldkamer hebbende dierenambulance is hoger dan die in Ronde Venen. Wat D66 betreft moet men in Amsterdam de bedrijfsvoering veranderen. Er is al een reorganisatie ingezet, reageerde Verhoogt. Het aantal beroepskrachten is van 18 naar 14 gegaan. Verder werken er 120 vrijwilligers voor de organisatie.

Plek aan tafel

“Dit is niet de manier waarop wij met vrijwilligers moeten omgaan”, zei Tessa van Wijnen van GroenLinks. “Zij verdienen een plek aan de onderhandelingstafel.” Harry van den Bergh (PvdA) en Patric Adriaans (SP) deelden die mening. En Linda Roos (BBA) kwam met de suggestie de stad in twee stukken (Noord en Zuid) te verdelen, waarbij Ronde Venen het zuidelijke en de andere ambulance het noordelijke deel bewerkt.

De wethouder had er wel moeite mee dat de Amsterdamse ambulance decennia lang niets ondernam in de richting van Amstelveen. Maar Van Wijnen vond niet dat de wethouder met verwijten mocht komen voor het niet offreren, maar gratis blijven rijden.

 

Lees ook:GL: Noodhulp dieren niet louter geldkwestie
Lees ook:Gemeente in zee met dierenambulance R. Venen
Lees ook:Zorg GroenLinks over Dierenambulance
Lees ook:Dierenambulance dag en nacht paraat
Lees ook:Amstelveen in regionaal servicepunt arbeidsbemiddeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.