CDA: zorg over stop contracten WSW-ers

 

Sandra van Engelen

Sandra van Engelen

Het CDA blijft zich zorgen maken over de onder de Wet sociale werkvoorziening (WSW) vallende werknemers. In Amstelveen en omgeving zijn die in dienst van de AM Groep, zeg maar het weerkvoorzieningsschap (ooit sociale werkplaats geheten).  De fractie heeft schriftelijke vragen gesteld aan B&W over het opzeggen van tijdelijke contracten met WSW’ers.

Het CDA uitte al eerder zorgen over de toekomst van Amstelveners die nu nog werken via de WSW.  “Onze zorgen zijn nog niet weggenomen” zegt raadslid Sandra van Engelen, na met een aantal van hen te hebben gesproken. Zij wijst op de kwetsbaarheid van de WSW-ers, die door lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap niet zonder begeleiding kunnen werken. Maar het werk onder beschutting levert hen, behalve een inkomen, ook structuur en een sociale omgeving op.

Maar Amstelveense WSW’ers met een tijdelijk contract hebben begrepen dat zij vanaf 1 januari 2015 niet meer aan de slag kunnen bij AM Groep, waar zij nu werken, zegt Van Engelen. “De gemeente verlengt hun tijdelijke contract niet. We kregen ook signalen dat bij de communicatie hierover te weinig rekening is gehouden met wat werken betekent voor deze mensen”.

Het CDA wil daarom van B&W weten war er precies met die groep gaat gebeuren.  Dus of inderdaad de betrokkenen na 1 januari niet meer bij de AM Groep kunnen werken, omdat de gemeente hun contract niet verlengt, en om hoeveel mensen het gaat. Als die mensen na 1 januari niet meer aan de slag kunnen, wil Evan Engelen weten waarom daartoe is besloten, hoe het aan de betrokkenen is meegedeeld en of daarbij wel rekening is gehouden met hun kwetsbaarheid.

AV bleef achter 

In het kader van de Participatiewet moet de gemeente overigens per 1 januari met prioriteit een passend werkaanbod aan die mensen verstrekken. Het CDA wil van B&W weten wat dat in het Amstelveense geval dan is en of de gemeente daarvoor al voldoende is toegerust.

De fractie zegt te hebben begrepen dat de andere vier in de AM Groep samenwerkende gemeenten (Haarlemmermeer, Aalsmeer, Uithoorn en Ouder-Amstel) wél de contracten van tijdelijke medewerkers hebben verlengd tot eind 2015. Aan B&W de vraag of dat juist is en waarom Amstelveen achterbleef.

Het CDA vindt dat de raadscommissie Burgers en Samenleving over het niet verlengen van de contracten geïnformeerd had moeten worden en wil van B&W weten waarom dat niet is gebeurd. En of het in de toekomst steeds zo met de uitvoering van de Participatiewet gaat.

Lees ook:CU wil oplossing voor dreigend ontslag
Lees ook:Deel tijdelijke AM-contracten toch verlengd
Lees ook:CDA wil duidelijkheid over AM-werkers
Lees ook:SP: ‘Plan arbeidsgehandicapten desastreus’
Lees ook:Abvakbo: sloop AM opnieuw wiel uitvinden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.