Deel tijdelijke AM-contracten toch verlengd

Sandra van Engelen

Sandra van Engelen

Voor een groot deel van de met een tijdelijk contract bij het regionale werkvoorzieningschap AM Groep werkende 23 Amstelveners, heeft wethouder Maaike Veeningen onder druk van de gemeenteraad een oplossing gevonden, waardoor zij niet per 1 januari op straat komen te staan.

Eén komt er in dienst van de gemeente, van drie mensen die in de buurt van hun pensioen zitten, is het contract omgezet in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Verder kwam iemand al bij een reguliere werkgever terecht en wordt van negen mensen het tijdelijke contact toch verlengd. Twee mensen zijn eerder dit jaar ziek uitgetreden, laat Veeningen weten en iemand vertrok naar het buitenland. Intussen zijn er nog zes mensen, die geen nieuw tijdelijk contract krijgen, maar weren al langere tijd bij de AM Groep. Volgens Veeningen begeleidt de zogenoemde Job Coach van de gemeente hen, samen met de organisatie Ons Tweede Thuis naar een ‘een oplossing op maat’.

Wat die zal zijn blijft nog onduidelijk. Er komen wel persoonlijke gesprekken met hen. Diverse fracties in de gemeenteraad constateerden woensdagavond dat over de toekomst van de zes nog onduidelijkheid heerst. GroenLinks-raadslid Stieneke Kruijer zei dat de onzekerheid van medewerkers van AM Groep goeddeels mede is veroorzaakt door erbarmelijk slechte communicatie. De betrokkenen wisten eigenlijk van niets en kregen pas dezer dagen te horen dat sommigen per 1 januari op straat zouden staan. En zes van de kwetsbaarste medewerkers verkeren nog steeds in onzekerheid, zei Marina Casadei van de SP. De in AM Groep samenwerkende vijf gemeenten willen, als het aan de colleges van B&W ligt, die opheffen. Voor de daar werkende mensen en anderen met een afstand tot de arbeidsmarkt gaat de gemeente dan zelf aan de slag, is de bedoeling.

Maar Sandra van Engelen (CDA) constateerde dat die de expertise, aanwezig bij de AM Groep, nog niet in huis heeft. Zij vond het betreurenswaardig dat de onzekerheid van de mensen bij de AM Groep zo lang heeft geduurd. Inmiddels heeft een aantal mensen met de OR van het bedrijf gesproken. In maart moet de gemeenteraad, volgens B&W, beslissen over de opheffing ervan. Maar Van Engelen en anderen vinden dat wel een beetje snel. Volgens Veeningen is er intensief met de directie van de onderneming.

 

Lees ook:CDA: zorg over stop contracten WSW-ers
Lees ook:CDA wil duidelijkheid over AM-werkers
Lees ook:CDA: Gemeente moet ZZP-er helpen
Lees ook:OR en bonden: petitie AM Groep
Lees ook:Gesprek met zieke nu standaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.