Winst maar toekomst onzeker bij AM Groep

logo am-groep[1]De AM Groep, het regionale samenwerkingsverband voor sociale werkvoorziening, maakte vorig jaar een winst van € 587.000, terwijl een verlies van tien mille was begroot. Maar haar toekomst is volgens wethouder Koops van Welzijn (ChristenUnie) onzeker. De aandeelhouders – gemeenten in de regio – besloten vrijdag de winst te bestemmen voor de eventuele gevolgen van taken die het Rijk naar gemeenten overgehevelt. Vorige jaren werden de winsten vaak gestort in diverse (egalisatie)reserves. Maar de egalisatiereserve – buffer voor het opvangen van klappen – van de AM Groep is maximaal gevuld. Er moest zelfs nog ruim twee ton uit worden gehaald om niet uit te stijgen boven de (wettelijke) maximale grens. Die twee ton, deel van de winst van vorig jaar, gaat nu dus naar het fonds dat de gemeenten bij de AM Groep hebben om fluctuaties in hun taken op te vangen.

Volgens wethouder Jacqueline Koops (ChristenUnie), in Amstelveen verantwoordelijk voor de sociale werkvoorziening, staat AM Groep er financieel goed voor. “Ondanks bezuinigingen op de Rijkssubsidie slaagde de AM Groep er ook in 2012 in winst te maken. Belangrijker vindt ik dat alles er is gericht op arbeidsontwikkeling van mensen met beperkingen. Dáár gaat het om. Doel is dat mensen uitstromen naar werk bij een reguliere werkgever. Meer dan driekwart van de bijna 600 medewerkers werkt nu buiten de AM Groep, bijvoorbeeld op een groenlocatie of in de schoonmaak. We streven er naar deze aantallen nog groter te maken.”

Jacqueline Koops

Jacqueline Koops

Het tussen regering, werkgevers en werknemers gesloten Sociaal akkoord zorgt voor veel onzekerheid bij de AM Groep. De nieuwe Participatiewet zou ingaan per 1 januari 2014, maar is uitgesteld tot 1 januari 2015. Ook stelt het Sociaal akkoord dat er 35 Werkbedrijven moeten komen. Koops: “Het Sociaal akkoord is op hoofdlijnen geschreven. We weten nog niet hoe het moet of kan worden ingevuld. De toekomst van de AM Groep is dan ook onzeker. Het is afwachten. Gelukkig heeft de AM Groep haar zaken goed op orde.”De jaarstukken van de AM Groep worden nu aan deelnemende gemeenteraden aangeboden. Die van Haarlemmermeer, Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn en Ouder-Amstel. 

 Begin 2012 gingen AM Groep en gemeenten er nog vanuit dat de Wet Werken naar Vermogen (WWnV) per 1 januari 2013 zou worden ingevoerd. Na de val van het kabinet Rutte I is die wet inmiddels omgevormd naar de Participatiewet die naar verwachting per 1 januari 2015 van kracht wordt. Hoewel de WWnV niet werd ingevoerd, heeft AM Groep in 2012 de organisatie wel verder voorbereid op de toekomst. Zo zijn alle in-, door- en uitstroomprocessen voor alle doelgroepen gebundeld in één proces en werd de bedrijfsvoering verder geoptimaliseerd.

 Vorig jaar had AM Groep voldoende werk voor zowel haar interne als externe afdelingen. Ook het plaatsen van medewerkers bij reguliere werkgevers via begeleid werken, groeps- en individuele detachering was succesvol. Door het rijk werden gemeenten en AM Groep geconfronteerd met de eerste bezuinigingen op de uitvoering van de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW). Ondanks dat werd dus een positief resultaat behaald, zodat geen aanspraak op extra gelden uit de gemeenten hoefde te worden gemaakt.

 

Lees ook:Reserves werkvoorzieningschap AM Groep maximaal
Lees ook:Nieuwe WSW-raad vertegenv
Lees ook:Koops wil aantal wsw-ers bij gemeente opvoeren
Lees ook:CDA wil duidelijkheid over AM-werkers
Lees ook:Veeningen: ‘Voor huidige AM Groep geen plaats’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.