Controle op uitkeringsfraude efficiënter

De gemeente wil mensen met een bijstandsuitkering zowel efficiënter als klantvriendelijker op frauderen gaan controleren. Zij gaat onder meer gegevens uitwisselen met instanties als de Rijksdienst voor het Wegverkeer (want wie in de bijstand zit, mag niet het genoegen smaken van een oude auto, ook niet als hij bereid is daarvoor droog brood te eten) en de Belastingdienst.

Koppelen van gegevens werkt sneller dan iedereen jaarlijks persoonlijk controleren. Dat leverde volgens wethouder Groot (Sociale Zaken) doorgaans geen fluit op en bovendien werd het vooral door mensen die zich keurig aan de regels hielden als klantonvriendelijk ervaren. Ook was de pakkans bij die algemene inspecties volgens hem klein. Er wordt nu per thema gecontroleerd op de rechtmatigheid van de uitkeringen.

Intussen houden mensen met een uitkering wel de verplichting alles wat het recht daarop kan verminderen aan te melden. De controles zijn er om na te gaan of zij dat inderdaad doen. Overigens moeten de klanten, net als nu, geregeld blijven opdraven bij de gemeente om na te gaan of zij wel hun best doen om (weer) aan het werk te komen en te praten over hun recht op uitkering.

Lees ook:Hogere boete voor uitkeringsfraude
Lees ook:Daling aantal ww-uitkeringen in AV
Lees ook:PvdA wil betere armoedebestrijding
Lees ook:Aantal WW-uitkeringen in AV gestegen
Lees ook:54% mensen met uitkering kan of wil niet werken

2 reacties op “Controle op uitkeringsfraude efficiënter

  1. Deze reactie is mijn plicht

    Dat u dit aankaart bij de desbetreffende instantie, is uw goed recht. Dat u naam en adres op internet publiceert is mijn ogen NSB-gedrag. Ook nog dom, want desbetreffende familie zou u nu kunnen aanklagen ivm schending van de privacy.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Johan Th. Bos

    Ik zou betrokkenen aanraden dat ook maar te doen. Wie bedoelt Stalking, pardon Stolting trouwens met ‘u’ aan wie hij de zaak onder de aandacht moet brengen? Heel Amstelveen, in elk geval alle bezoekers aan deze site? Lijkt mij het verkeerde adres.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.