GroenLinks wil basisinkomen in Amstelveen

Martin Kortekaas

Martin Kortekaas

GroenLinks wil een experiment met een basisinkomen in Amstelveen, dat moet beginnen bij ‘regelarme bijstand’. De partij, die plaatselijk in het openbaar zegt de slinkende lokale journalistiek te willen verbeteren, nodigde net als andere politieke partijen media niet uit voor de zondag gehouden ledenvergadering van de plaatselijke afdeling. Die heeft – zegt zij achteraf – gekozen voor ‘lokale verandering’.

Er werd een programma vastgesteld voor de komende verkiezing van de gemeenteraad, waarin een ‘duidelijke keuze gemaakt voor een betrokken samenleving, waarin alle inwoners van Amstelveen de waardering krijgen die ze verdienen.’ Overigens beweren nagenoeg alle partijen op dat punt hetzelfde. Groen Links stelde ook de kandidatenlijst vast. De nu zittende fractievoorzitter Martin Kortekaas is lijsttrekker.

Het nieuwe verkiezingsprogramma werd tijdens de ledenvergadering op een aantal punten geamendeerd en wordt december gepubliceerd, zodat nog even geheim blijft wat er precies in staat. In elk geval een aantal open deuren van de partij, zoals ‘een betere verdeling van de welvaart’.

Een algemeen basisinkomen voor iedereen kan een einde maken aan armoede en is ook een antwoord op banenverlies door robotisering, zegt Kortekaas. Een ander speerpunt in het programma is de betaalbaarheid van woningen, met extra aandacht voor starters en ouderen.

De groene partij, met veel aandacht voor een schone leefomgeving en duurzaamheid, vindt dat inwoners van Amstelveen

Axel Boomgaars

Axel Boomgaars

recht hebben op schone lucht en is in verband daarmee tegen verdere groei van Schiphol. Op de A9 mag maximaal 80 kilometer per uur worden gereden worden, vindt Kortekaas. De partij stelt ook voor nu echt werk te gaan maken van het isoleren en energiezuinig maken van woningen. ‘Zo kan de energierekening omlaag en wordt de klimaatverandering aangepakt’.

 ’Eerlijk delen’

De kandidatenlijst, met Kortekaas bovenaan, is al eerder bekend gemaakt. GroenLinks heeft naar eigen zeggen daarop voor een mix gekozen van ervaren en nieuwe kandidaten. Die gaan er ‘samen voor strijden dat Amstelveen kiest voor eerlijk delen en een gezonde leefomgeving.” Lijstduwer is Axel Boomgaars, die vorig jaar afscheid nam als raadslid, na jarenlang naam te hebben gemaakt als voorvechter van vrijzinnige en groene politiek. Bij zijn afscheid zei hij eigenlijk de zich in de gemeenteraad manifesterende lokale politiek maar een klef zooitje te vinden, waar debatten op het scherp van de snee niet voorkomen en iedereen lief is voor elkaar.

 

Lees ook:GroenLinks boos over niet meedoen in B&W
Lees ook:Praten met GroenLinks
Lees ook:GroenLinks: ‘Wachttijden lopen op’
Lees ook:GroenLinks wil meer werk voor ZZP’ers scheppen
Lees ook:GroenLinks wil contact met kiezers in P60

5 reacties op “GroenLinks wil basisinkomen in Amstelveen

 1. CeeBee

  De door de blogger altijd zo bejubelde Axel Boomgaars heeft anders wel ruim zes jaar deel uitgemaakt van dat ‘kleffe zootje’ en is kennelijk niet in staat geweest om dat te veranderen.

  Wat trouwens ook een redelijke open deur is bij politieke partijen is dat ze bij de samenstelling van kieslijst hebben gekozen voor ‘een mix van jong en oud’..

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Hoezo bejubeld? Ik heb vaak gezegd het jammer te vinden dat hij met kritiek pas aan het einde van zijn raadslidmaatschap kwam. Dat staat los van het feit dat hij de beste debater was in de raad, daar is politiek links en rechts het over eens.

     /   Beantwoorden  / 
   1. CeeBee

    Dan zijn het eens over het eerste, maar ik moet ook steeds lezen hij de beste debater was ‘volgens velen’. Dat wil ik overigens best geloven, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat je dat kennelijk zelf ook vindt en dat niet nalaat te vermelden.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

     Ach, ik meld het omdat ik het alom hoor. Je moet wel blind zijn of doof om daarmee niet in te stemmen, wat overigens niets met een politieke keuze heeft te maken. Scholieren wonnen de debatwedstrijd en hoorden op het laatste moment of zij voor of tegen iets moesten zijn.

       /   Beantwoorden  / 
     1. CeeBee

      Ik beticht je ook niet van een politieke keuze in je berichtgeving zeg ik dan ook nog maar even. Hooguit van het in herhaling vallen, maar gelukkig heb je kritische lezers die je dat dan even lekker inwrijven ;-)

        /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.