Raad tegen willekeur kinderpardon

 

Axel Boomgaars

Axel Boomgaars

Nadat eerder al meer dan de helft van de burgemeesters zich tegen de nieuwe vorm van het kinderpardon hebben gekeerd – onder wie die van Uithoorn., Aalsmeer en Ouder-Amstel –  stelt de gemeenteraad van Amstelveen nu schriftelijke vragen erover aan B&W. Dat gebeurt op initiatief van fractievoorzitter Axel Boomgaars van GroenLinks. Die kwam twee jaar geleden met een motie om de gemeente er toe te wegen bij het Rijk aan te dringen op een kinderpardon. Burgemeester Fred de Graaf heeft inmiddels laten weten zich bij het protest van zijn collegae aan te sluiten,

De motie uit 2012 haalde het met de krapst denkbare meerderheid, dankzij het feit dat van de toenmalige coalitie de ChristenUnie die steunde. De rest van de coalitie vond dat het een Rijksaangelegenheid was, waarmee men zich lokaal niet moest bemoeien.

Maar inmiddels is er nogal wat veranderd. Fracties die toen mede de motie indienden, naar aanleiding van de kwestie Mauro, zijn ju van de oppositie naar de coalitie verhuisd (D66 en PvdA).

Het probleem van minderjarige uitgeprocedeerde  asielzoekers, die in feite Nederlands zijn, doet zich wel degelijk ook in deze regio en in Amstelveen voor, blijkt nu. “Waar dit door sommigen werd afgedaan als een puur landelijk politiek issue, waarvan in Amstelveen geen sprake van zou zijn, is op basis van cijfers van Vluchtelingenwerk Amstelland, het NIDOS en gemeentelijke gegevens gebleken dat deze thematiek ook in Amstelveen speelde”, zeggen nu de vragenstellers. “Sinds 2008 hebben 53 minderjarige asielzoekers een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd gekregen (van zo’n twee à drie jaar) en was er al sprake was één uitgeprocedeerde minderjarige asielzoeker binnen onze gemeentegrenzen.”

De uitwerking van het nu door de Rijksoverheid bedachte Kinderpardon is bij veel gemeente verkeerd gevallen. Het komt er op neer dat voor kinderen die onder toezicht stonden van het Rijk wel en zij die onder toezicht van een gemeente stonden geen paardon geldt. Een willekeur waartegen tal van gemeenten in verzet komen. Misschien vooral omdat het Rijk nu juist meer taken bij gemeenten over de schutting wil gooien, maar vermoedelijk alleen als dat financiële voordelen biedt.

De vragenstellers (uit alle fracties) willen nu van B&W weten hoeveel minderjarige vreemdelingen Amstelveen telt, hoeveel er een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd hebben en of het college harde cijfers (of indicaties) heeft over uitgeprocedeerde asielkinderen in de stad.

De fracties willen ook weten hoeveel van deze minderjarige vreemdelingen onder gemeentelijk toezicht, en welk deel onder Rijkstoezicht vallen, waar dat verschil door is bepaald en of de gemeente er invloed op kan uitoefenen. ‘In hoeverre acht u de kans reëel dat er in Amstelveen gewortelde asielkinderen met het bereiken van de volwassen leeftijd alsnog uitgezet (kunnen) worden?’ is een andere vraag.

De overwegingen uit de motie ‘kinderpardon’ staan voor GroenLinks, maar nu blijkbaar ook voor de andere vragenstellers (die destijds tegen waren), nog steeds overeind. ‘Wij delen de gevoelens van onrechtvaardigheid over het feit dat procedurele willekeur het verschil maakt of gewortelde asielkinderen in Nederland mogen blijven, of terug moeten naar hun land van herkomst’, zeggen zij. B&W worden opgeroepen zich aan te sluiten bij de groeiende burgemeesters die zich voor een rechtvaardiger kinderpardon inzet, als de antwoorden op de vragen aangeven dat het probleem  in Amstelveen nog steeds reëel is. Een van de burgemeester willen de fracties dat wel weten of die daartoe bereid is.

Boomgaars herinnert zich dat twee jaar geleden, bij het indienen van de motie, men ook in Amstelveen de eventuele uitwijzing van Mauro onrechtvaardig vond
Deze vragen bouwen voort op de motie Kinderpardon die twee jaar geleden door de raad is “Die motie heeft het toen met een stemming van 19 tegen 18 gehaald, de hele oppositie met coalitiepartij ChristenUnie dienden mee in, de rest was destijds tegen. Nu is landelijk de discussie opgelaaid over de uitvoering van het Kinderpardon”, zegt Boomgaar in een persoonlijk commentaar. “Als criterium voor toelating wordt gebruikt of een kind onder toezicht van de gemeente of het Rijk is gevallen, dat voelt nogal willekeurig en procedureel aan.” Hij is blij dat destijds, bij het indienen van de motie een krappe meerderheid meedeed en nu de hele gemeenteraad. “Ook interessant is het feit dat onze burgemeester lid is van de Eerste Kamerfractie van de VVD”, zegt Boomgaars. “Met een unanieme raad achter zich hoop ik dat hij een sterker mandaat heeft zich achter deze actie te scharen. Meer dan de helft van de burgemeesters heeft zich al tegen het nu bedachte kinderpardon uitgesproken.”

Lees ook:Amstelveen steunt kinderpardon asielzoekers
Lees ook:Raad akkoord met ‘overbodige’ motie HWC
Lees ook:Gezin blijft door kinderpardon in AV
Lees ook:Fracties vragen weer om meer verticaal groen
Lees ook:Kleine scheurtjes in coalitie?

Eén reactie op “Raad tegen willekeur kinderpardon

  1. Frank Bikker

    Wat is het verschil tussen onder toezicht van het Rijk en onder het toezicht van de gemeente?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.