PvdA houdt vast aan A9-tunnel voor ‘eerlijke’ stad

Jeroen Brandes

De verbazing wordt door heel de oppositie gedeeld, de mening over de A9-tunnel blijkbaar niet. PvdA, D66 en GroenLinks vinden dat de A9 best mag worden verbreed, mits in Amstelveen overkapt. De SP ziet, net als het college B&W. liever van heel het project af en constateert vrolijk dat de coalitie op dat punt nu het socialistische verkiezingsprogramma volgt. Maar alle vier de oppositiepartijen willen een extra raadsvergadering over de kwestie. Daarin gaat de PvdA natuurlijk zeggen wat zij allang publiekelijk heeft geventileerd: dat er nu een bovengrondse rijksweg van tien rijstroken door de stad gaat lopen, in plaats van de nu bestaande smallere. Omdat wethouder Herbert Raat liet weten het contract met het Rijk, waarin de gemeente zich voor een bijdrage van 100 miljoen euro aan de tunnel, wil openbreken. Dat geld zou uit de herontwikkeling van het gebied langs de weg moeten komen en dat ziet Raat gewoon niet gebeuren.Vorig jaar aangetreden PvdA-raadslid meldt op zijn weblog en in een nieuwsbrief van zijn partij nogal geïrriteerd dat hij het nieuws over de gewijzigde opstelling van B&W via de krant moest vernemen. Anders dan Kamerleden gaat raadsleden er nog steeds van uit dat elke mening van een bewindsman- of vrouw eerst aan de volksvertegenwoordigers wordt voorgelend voordat de media die mogen weten. Lokale politiek is nu eenmaal kneuteriger dan landelijke. Maar Brandes wijst er op dat de wethouder drie maanden geleden nog in een commissie heeft gezegd het onmiddellijk aan de raad te zullen melden als er nieuws zou zijn. Dat is naar de mening van Brandes nu niet gebeurd. Het stond gewoon in de krant. Hij gaat ervan uit dat de verbreding van de weg gewoon doorgaat (aan de noodzaal waarvan het college inmiddels twijfelt) en dat dáárom die tunnel er moet komen.

Brandes constateert verder dat de speciale A9-commissie sinds het aantreden van het huidige college niet bijeen is geweest. Volgens hem maakt ook de PvdA zich zorgen over de honderd miljoen euro bijdrage, die van de gemeente wordt gevraagd. Die zorg heeft ook de rest van de raad, zegt hij. “Juist daarom is het college met een opdracht richting Den Haag gestuurd. Kan het bedrag lager, of over een langere periode betaald worden. Of er nu wel of niet onderhandeld is, zal in het raadsdebat duidelijk worden. De uitslag kunnen we slechts gissen uit de krant, want daarover is de commissie en de raad nooit geïnformeerd,”aldus Brandes.

De lokale PvdA sluit in deze verkiezingstijd voor Provinciale Staten aan bij het landelijke motto van de partij: het moet eerlijker. Ook in Amstelveen moet het allemaal eerlijker, vindt de PvdA. Zij wil een stad waar de rekening eerlijk wordt gedeeld, wordt geïnvesteerd in de jeugd, de leefbaarheid (en dus in die tunnel), de mantelzorg en waar betaalbare woningen worden gebouwd.

Lees ook:Oppositie tegen openbreken contract A9-tunnel
Lees ook:Motie van afkeuring
Lees ook:Raad wil eensgezinde politieke lobby tunnelbijdrage
Lees ook:Parkeren mantelzorgers veel goedkoper
Lees ook:VVD: tunnel niet ten koste van heel Amstelveen

4 reacties op “PvdA houdt vast aan A9-tunnel voor ‘eerlijke’ stad

  1. Rob Nijkamp

    Een nieuw raadslid en dan meteen een prachtig onderwerp waarin zijn partij en de toenmalig verantwoordelijk wethouder van PvdA huize door zijn partijgenoten in het pak is genaaid. Tijdens de PvdA reunie ook bekend als de Alders tafel is gesproken over verbrediong en uitbreiding Schiphol en bereikbaarheid van de grote metreopool Amsterdam inclusief Almere. En dan zorgen maken over het volgende; Volgens hem maakt ook de PvdA zich zorgen over de honderd miljoen euro bijdrage, die van de gemeente wordt gevraagd. Volgens hem, dus maakt de PvdA zich ook wel zorgen? Toenmalig verantwoordelijk wethouder Pols niet, want die mocht aanschuiven bij andre PvdA kopstukken en tekende lachend voor 100 miljoen. Kijk de stukken na en zie hoe slim de anderen het bekende spel juist wel hebben gespeeld. En die overkapping, ik heb 50 jaar in Amstelveen gewoond en dit niet als een gemis ervaren, dus waar gaat het over?

      /   Beantwoorden  / 
  2. peter

    Wie luistert er eigenlijk naar dat pvda gedram? Altijd huilie huilie doen over gelden die hun neus voorbijgaan. Ik kan me voorstellen dat als die tunnel gebouwd zou gaan worden, heel veel pvda’ers er een graantje van meepikken.

      /   Beantwoorden  / 
    1. de schoolmeester

      En CDA’ers en VVD’ers. Op dit punt geen enkel verschil.

        /   Beantwoorden  / 
  3. maltje

    Honderd miljoen in die tunnel!! Hoe staat dat in verhouding tot de rest van de investeringen in tijden van recessie? Of is de PvdA meer voor het vullen van hun beleid met beton dan sociale vormgeving van de maatschappij? Weer een inkoppertje voor de PVV en de SP! Jullie zeggen alleen ja, omdat de VVD nee zegt. Ga zo door met dit politieke geleuter op Madurodamniveau. Raat (echt niet mijn politieke vriend) heeft gewoon gelijk op dit gebied, gezien het tijdsgewricht. Probeer liever wat binnen te slepen op sociaal lokaal niveau. (zie Koops) of moet dat jullie ingefluisterd worden door wat grote jongens maw. hebben jullie het niveau niet, zoals de wildplakkende collega ter linkerzijde.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.