VVD: tunnel niet ten koste van heel Amstelveen

Kees Noomen

Wat maandag in de extra raadsvergadering, bijeengeroepen door de oppositie, over de A9 gezegd gaat worden is in feite al via de media door alle partijen geventileerd. Nadat eerder PvdA, D66 en GroenLinks lieten weten het openbreken van het contract met het Rijk door B&W schandalig te vinden en de SP wel de oproep voor de extra raadsvergadering steunde, maar niets liever dan onder de verbreding van de A9 uit wil, meldt de VVD nu blij te zijn met de actie van het college. Dat was te verwachten want haar eigen wethouder Herbert Raat is er primair verantwoordelijk voor. Volgens VVD-fractievoorzitter Kees Noomen wil het college de in het contract vastgelegde Amstelveense bijdrage van 100 miljoen euro voor de tunnel alleen omlaag hebben. Die dreigt naar zijn mening namelijk ten koste van alle inwoners te gaan. Overigens denkt Nooten dat de tunnel er, ook als Amstelveen die honderd miljoen niet ophoest, toch wel komt.Hij zegt dat de VVD zich al jaren zorgen maakt over het torenhoge bedrag dat de gemeente voor die tunnel zou moeten betalen. Dat bedrag legt naar zijn mening een te zware druk op de bescheiden Amstelveense begroting. Daarmee zegt de fractie hetzelfde als de wethouder, die bovendien vindt dat Amstelveen in het contract buitenproportioneel wordt belast. De provincie betaalt er bijvoorbeeld maar de helft aan, Stadsregio en Almere – die belang hebben bij de verbreding van de weg – nog minder.
Als de plannen doorgaan zoals zij er nu liggen, betekent dat volgens de VVD dat in de toekomst de gemeente zwaar moet bezuinigen op Amstelveense prioriteiten als voorzieningen voor de minima, sport en onderwijs. Goed dat wethouder Raat van Financiën  aan de noodrem trekt, vindt Noomen. De schuldenlast door de tunnel zal naar zijn mening voor de stad ook stedenbouwkundige chaos inhouden, omdat – om het huishoudboekje op orde te houden – sportvelden, groenstroken en speelvelden moeten worden bebouwd. “Niet de ruimtelijke kwaliteit voor Amstelveen zal dan nog leidend zijn maar enkel het oog op financieel gewin,” aldus Noomen.
 
Het besluit van B&W te pogen onder het contract uit te komen staat is in overeenstemming  met de opdracht die zij van de raad kregen, constateert de fractievoorzitter. “In een raadsbreed aangenomen motie werd toen verzocht het bedrag van honderd miljoen in Den Haag te heronderhandelen.” De VVD verwacht niet dat door een lagere Amstelveense bijdrage de tunnel er niet komt. “Wij verwachten dat de minister en andere partijen begrip zullen hebben voor de gewijzigde economische omstandigheden en de benarde positie waarin Amstelveen zich begeeft.”

Lees ook:SP: Geen cent voor A9-voorzieningen
Lees ook:VVD: ‘Burgers mogen niet dupe van tunnel worden’
Lees ook:Minister: ‘zonder bijdrage gemeente geen A9-tunnel’
Lees ook:SP: ‘College schuift molensteen A9-tunnel door
Lees ook:Wethouder Raat overleeft motie van afkeuring in A9-debat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.