Kandidaten GroenLinks en SP verdreven door voorkeurstemmen

Axel Boomgaars

Axel Boomgaars

Het raadslid Hans Koot van GroenLinks en kandidaat Patrick Adriaans van de SP zijn woensdag bij de verkiezingen van hun zetel in de gemeenteraad verdreven door respectievelijk Axel Boomgaars en Grea Twint. De beide laatste kandidaten kregen zoveel voorkeurstemmen dat daardoor de volgorde van de kandidaten veranderde. Boomgaars ztond als zesde op de GroenLinks kandidatenlijst en zou – tenzij daarin door een wethouders benoeming verandering zou komen – net niet in de raad belanden.  GroenLinks heeft vijf zetels. Bij de SP stond Adriaans op de tweede plaats, maar dis is ingehaald door voorkeurstemmen op Twint (derde op de lijst).

Grea Twint

Grea Twint

Ook bij andere partijen ontstonden verschuivingen, maar die hadden geen consequenties voor het raadslidmaatschap. Zo belandde bij de VVD Inza Gast van de zevende op de tweede plaats. Zij is de enige vrouw in de liberale fractie. Vij de PvdA belandde Cynthia Lionahr van de derde op de tweede plaats, Dolf Veenboer van de tweede op de derde.

De 19-jarige student Axel Boomgaars, woonend op Uilenstede, kreeg 226 voorkeurstemmen. Bij de SP sleepte Twint (70) er 274 in de wacht, meer dan voldoende om Adriaans te passeren.  De voorkeurdrempel voor de verkiezingen van de gemeenteraad is 25% van de kiesdeler.
In 2010 is de kiesdeler in Amstelveen 898. Een kandidaat moet meer dan 224 voorkeurstemmen halen om gekozen te worden.  Boomgaars haalde dat dus op het nippertje met twee stemmen. De nieuwe gemeenteraad wordt op 11 maart geïnstalleerd.

Lees ook:Met voorkeurstemmen gekozen raadskandidaat SP trekt zich terug
Lees ook:Vijftien nieuwelingen in de gemeenteraad
Lees ook:GroenLinks propageert homovriendelijkheid
Lees ook:GroenLinks komt als eerste met concept kandidatenlijst
Lees ook:VVD in Amstelveen ruim eenderde van de stemmen – PvdA 2e

Eén reactie op “Kandidaten GroenLinks en SP verdreven door voorkeurstemmen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.