Wisselgeld

Ja hoor, de stoelendans om de verdeling van wethouderszetels onder een nieuwe coalitie is alweer begonnen. In de loop der decennia wisselde dat aantal bij ongeveer elk nieuw college van B&W dat aantrad. Soms vier, dan weer vijf. Het zijn er ooit geloof ik zelfs drie geweest. En altijd weer werden drogredenen als argumenten daarvoor aangevoerd. Plotsklaps was er dan minder of juist meer werk voor het college te doen, zodat extra of juist minder bestuurlijke mankracht nodig zou zijn.

Volstrekte nonsens, ofwel leugenachtig, wat natuurlijk helemaal bij de politiek past. In werkelijkheid ging het er altijd om politieke winst of verlies te vertalen. Eens gaf de PvdA, na verlies van de VVD, hoewel die nog steeds de grootste fractie was, gewoon liberaal bloed te willen zien. Volgens het Amstelveens Nieuwsblad, dat alle fracties in de gemeenteraad aan de tand voelde, pleiten alle partijen voor vier wethouders. Maar ja, het zijn uitspraken van politici. En die neme men bij voorkeur niet al te serieus. Voor het eerst voeren zij nu niet de – tot nu toe dus blijkbaar toevallig bij elke verkiezingen dramatisch gewisselde – werklast van het college, maar de kosten per wethouderszetel aan als argument om het bij vier te houden. Want de gemeente moet zwaar bezuinigen en het college zou natuurlijk eens bij wijze van uitzondering het goede voorbeeld kunnen geven.Volgens het AN kost een wethouder 160 duizend euro en met alle bijkomende lasten een half miljoen per jaar. Maar in dat laatste gedrag is de ambtelijke ondersteuning als belangrijkste post goeddeels meegerekend en die verdwijnt keus niet als er een collegelid minder aantreedt.

De VVD heeft, als grootste partij met twee wethouders in het college, natuurlijk de laatste jaren een potje droefenis van gemaakt op onder meer financieel en sportief terrein. En dankzij de dictatoriale fractievoorzitter Hans Bulsing, de vleesgeworden minachting van de democratie, die in de gemeenteraad iedereen in de gordijnen joeg, ook daar niet veel vrienden gemaakt. De kans lijkt mij niet uitgesloten dat de liberalen, ongeacht de omvang van hun (overigens waarschijnlijk slinkende) fractie, weer op de strafbank worden gezet. De nieuwe lijsttrekker, Herbert Raat, geëquipeerd met meer politieke en sociale fijngevoeligheid, zou de club mogelijk daarvoor nog kunnen behouden.

Vier of vijf wethouders? Als puntje bij paaltje komt, zullen bij de nieuwe coalitie heus de kosten geen rol meer spelen, zoals nu. Als dat echt zo zou zijn, moeten we uitspraken daarover in de verkiezingsprogramma´s vinden. Daar houdt overigens met het pluche in zicht ook niemand zich meer aan, maar het zou een aardige zijn tussen al die andere loze beloften.

Ik verwacht niet dat het gebeurt. Wethouderszetels mogen dan geld kosten, zij zijn bij de vorming van het nieuwe college als het er op aan komt gewoon politiek wisselgeld. Waarvoor de burger mag zorgen.

Lees ook:Capaciteiten
Lees ook:Niet meer dan vier wethouders in college
Lees ook:Oppositie bestrijdt noodzaak vijfde wethouder
Lees ook:Hele oppositie tegen nieuwe vijfde wethouder
Lees ook:Vijfde wethouder kost zes ton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.