Oppositie bestrijdt noodzaak vijfde wethouder

Dat er een vijfde wethouder komt, is volgens fractievoorzitter Sander Mager van GroenLinks volstrekt overbodig. Hij zei dat woensdag (5 april) tijdens de raadsvergadering waarin de door de nieuwe coalitie (VVD, CDA en PvdA) voorgedragen kandidaten als wethouders werden benoemd.

GroenLinks kwam met steun van D66 met een amendement, waarin werd gezegd dat – als er dan toch vijf wethouders moeten komen – die maar in deeltijd (0,8 fte) moeten gaan werken. Maar volgens VVD-fractievoorzitter Hans Bulsing zijn er vijf nodig omdat er allerlei nieuwe taken wachten, zoals de uitvoering van de kersverse Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Ook de problematiek rond A9 en Schiphol en het internationaal op de kaart zetten van Amstelveen zou extra bestuurlijke menskracht vergen.

Onzin, vindt Mager. Volgens hem heeft het vorige college (met GroenLinks en D66) heel veel werk verzet met vier wethouders en gaat het volgende goeddeels verder met al in gang gezet beleid. “Het hoeft alleen op de winkel te passen,” zei hij. Mager wees ook op de forse financiële consequenties van de vijfde wethouder (150 duizend euro per jaar, exclusief wachtgeld). “Daar zouden we de hele bezuiniging op Elsenhove mee terug kunnen draaien.”

Ook D66 vond een uitbreiding met 25 procent van de politieke bestuurlijke top teveel van het goede. Burgerbelangen (BBA) en ouderenpartij OCA gaven het uitgebreide nieuwe college het voordeel van de twijfel. “Als de vijfde wethouder ervoor gaat zorgen dat de participatie van de burgers eindelijk beter wordt, mag het van mij,” zei B BA-fractievoorzitter Linda Roos.

Volgens Bulsing staat tegenover de uitbreiding van het college dat er minder externe kostbare adviseurs zullen worden ingehuurd. “Dit college stopt daarmee,” zei hij. PvdA-fractieleider Gerben Drost zei zich de afgelopen vier jaren wel eens zorgen te hebben gemaakt over de werkdruk van de wethouders. Hij voerde bovendien aan dat burgemeester Van Zanen als landelijk VVD-voorzitter het komende jaar – wegens de verkiezingen – elders in het land zal moeten optreden. Een opmerking die bij de burgemeester evident niet goed viel. Hij zei die maar als grapje te beschouwen.

Volgens Ben Jonker (CDA) heeft een wethouder alleen al aan de plannen rond de omgelegde N 201 een dagtaak. Naar zijn mening zijn er de laatste vier jaar met betrekking tot dat dossier teveel klachten geweest over de afhoudende houding van Amstelveen.

De vijf wethouders werden tenslotte met ruime meerderheid door de raad benoemd en vervolgens beedigd. Het zijn: Yeter Tan en Remco Pols (PvdA), Joss Tabak en Frans Hellendal (VVD) en Jan-Willem Groot (CDA).

Lees ook:Hele oppositie tegen nieuwe vijfde wethouder
Lees ook:‘Dankzij vijfde wethouder bezocht college al twee ministers’
Lees ook:Capaciteiten
Lees ook:College houdt vast aan vijf wethouders
Lees ook:Vijfde wethouder kost zes ton

Eén reactie op “Oppositie bestrijdt noodzaak vijfde wethouder

  1. Dick

    Helemaal eens met dhr. Bulsing.

    vr.gr. En succes gewenst voor dit nieuwe college.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.