Negentien voorstellen voor efficientere gemeenteraad

Rien Alink

Vijf keer per jaar open huis op donderdagavond voor de burgers, waar zij hun hart kunnen luchten tegenover raadsleden, die dan ook vragen kunnen stellen. Live uitzendingen van de gemeenteraadsvergaderingen via RTV Amstelveen, de lokale omroep die nog nooit aandacht aan de raad heeft besteed, of via internet. En meer ruimte voor insprekers om te reageren op wat politici in raadscommissies zeggen. Het zijn maar enkele van in totaal negentien punten die een commissie voor bestuurlijke vernieuwing, met Rien Alink (D66) als voorzitter, aan de raad voorlegt.

In de commissie zitten woordvoerders van de diverse fracties. Eerder werd haar werk gefrustreerd doordat onder meer de VVD eruit wegliep. Die heeft weinig op met bestuurlijke vernieuwing. Ook het CDA zag weinig in eerder gedane voorstellen. Nu is er een nieuwe poging gewaagd, uitmondend in 19 concrete voorstellen. Woensdag (11 maart) moet de raad erover beslissen.

De raadscommissies moeten doen waarvoor zij zijn bedoeld: vergaren van technische informatie door de partijen over onderwerpen waarover het politieke debat in de raad moet plaatsvinden. Nu overlappen de debatten elkaar vaak.  De commissie denkt ook aan een technische inloop, met ambtenaren, voorafgaande aan de fractievergaderingen. Ook zou elk voorstel in de commissies door de portefeuillehouders (wethouders of burgemeester) kort moeten worden ingeleid. Als erover een onderwerp in de commissies met geen woord wordt gerept, moet het in de raad een hamerstuk zijn, vinden de vernieuwers. Zij doen ook maar weer eens een beroep op de raadsleden zich in het debat te beperken tot de kernpunten van sw politieke verschillen. In de praktijk hoort men nu vaak de ene na de andere fractie hetzelfde verhaal afsteken. “Het debat is levendiger als het over politieke verschillen gaat,” aldus de vernieuwingscommissie.  Zij wil ook dat in het vervolg tot 12.00 uur op de dag van een raadsvergadering mondeling te stellen vragen aan B&W kunnen worden ingediend. Ook schriftelijke moeten, als vragenstellers dat wensen, mondeling door het college kunnen worden beantwoord.

Lees ook:Spreekrecht burgers bij raadscommissies niet beknot
Lees ook:CDA tegen beperking spreekrecht burgers bij raadscommissies
Lees ook:Contact met burger moet wéér eens beter worden…
Lees ook:Commissie voor benoeming burgemeester benoemd
Lees ook:CDA ziet niets in bestuurlijk vernieuwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.