CDA ziet niets in bestuurlijk vernieuwen

Het CDA ziet weinig in de via een notitie van een werkgroep voorgestelde bestuurlijke vernieuwing. Wat die fractie betreft, moet alles maar blijven zoals het is. Het voorstel van de werkgroep (overgenomen door B&W) voorzitters van raadscommissies de standpunten van de fracties te laten samenvatten, aan het einde van de discussie, is volgens het CDA precies wat in een training voor die voorzitters werd ontraden. Begin er niet aan als voorzitter politieke standpunten te verwoorden van andere fracties, was volgens CDA-fractievoorzitter (en zelf ook commissievoorzitter) Ben Jonker daar de boodschap.

 

Ook het door de werkgroep voorgestelde BOB-principe, waarbij achtereenvolgens drie fasen worden doorlopen – beeldvorming, opinie en besluit – werkt in feite allang, vindt Jonker. “Je mag van raadsleden verwachten dat zij zich bij het lezen van de stukken een beeld vormen, mogelijk dankzij aanvullende informatie van een ambtenaar. “Opinievorming vindt daarna plaats in de commissie en besluitvorming in de raad.”

Het CDA ziet ook niets in het meer ruimte bieden aan insprekende burgers tijdens commissievergaderingen, zodat zij bijvoorbeeld elk onderwerp kunnen aansnijden en niet alleen voor de commissie geagendeerde. “Er wordt met geen woord gerept over wat er vervolgens met die inspraakreacties gaat gebeuren. Dat moet je van tevoren goed regelen,” vindt Jonker. Hij ziet meer in het houden van eenmaal per kwartaal een inspreek-uur, waarbij de hele gemeenteraad aanwezig is. “Kun je meteen beslissen wat je met een reactie wilt doen.”

 

Lees ook:CDA: voorstel bestuurlijke vernieuwing te abstract
Lees ook:Jonker (CDA) betreurt verkeerde indruk over hem
Lees ook:Werkgroep: ‘Wethouder negeert inspraak’
Lees ook:‘Golfodrome misbruikt naam commissie mer’
Lees ook:Wijkplatform Bankras vormt werkgroep voor overleg A9 met gemeente

Eén reactie op “CDA ziet niets in bestuurlijk vernieuwen

  1. rob nijkamp

    Je mag van raadsleden verwachten dat zij zich bij het lezen van de stukken een beeld vormen, mogelijk dankzij aanvullende informatie van een ambtenaar. “Opinievorming vindt daarna plaats in de commissie en besluitvorming in de raad.”
    Met bovenstaande gaat het vaak mis. Er wordt dus intern besloten en er is geen overleg met de burger, die vertegenwoordigt wordt door de politieke partijen. En de informatie die van de ambtenaar wordt verkregen, ja daar mankeert geregeld wel iets aan. Maar natuurlijk heeft Ben Jonker gelijk, want wat maakt hij zich druk over de inwoners van Amstelveen. Eigen belang is eerste en misschien heel ver weg…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.