Wethouder Yeter Tan: afscheid met gemengde gevoelens

Met een dubbel gevoel stond zij er, naar eigen zeggen. Yeter Tan nam dinsdag (18 maart) afscheid als wethouder. Halverwege de zittingsperiode van het huidige college, als gevolg van de aanhoudende kritiek, die volgens haar meer over vorm dan inhoud ging. Vrijwillig stapte ze op, maar, zei ze op haar afscheidshappening in de bibliotheek, ‘jammer dat ik de klus niet af kon maken.' Burgemeester Jan van Zanen noemde haar een sterke vrouw, die bewondering afdwingt. Hij zei haar besluit te vertrekken te betreuren. Helemaal onverwacht kwam haar besluit te vertrekken niet, maar toch ook weer wel. Hij roemde haar sociale bewogenheid en constateerde dat zij zich optimaal kwetsbaar opstelde. "De bewondering die zij afdwingt, werd ook haar relatieve zwakte," aldus Van Zanen.

 

Op een vertoonde DVD noemden mensen uit het veld (onderwijs en welzijn) haar een heel bereikbare wethouder. Maar volgens Van Zanen wilde zij net iets teveel overal zelf bij betrokken zijn. "Alles moest tot in het extreme kloppen. Tot de laatste punt en komma wilde zij meedenken en -schrijven. In zo'n overvolle agenda lukt dat niemand. De kunst van het loslaten is niet de gemakkelijkste." Volgens de burgemeester draagt Tan het sociale DNA van de PvdA tot in de botten met zich mee. Het oogsten van wat Tan heeft gezaaid moet naar zijn mening nog beginnen.
Tan zelf ziet de twee jaar wethouderschap toch als een waardevolle ervaring, waarvan zij veel heeft geleerd. Het wethouderschap is topsport, zei ze. Haar portefeuille bestond uit dingen die haar heel na aan het hart lagen. "Het was een echte mensenportefeuille. Met enig verdriet treed ik terug, maar ik weet zeker dat de portefeuille bij mijn opvolger Dolf Veenboer in goede handen is. Voor mij en mijn gezin breekt een nieuwe tijd aan. Ik kies nu voor mijn gezin en zal de politiek uit een andere optiek blijven volgen."

Lees ook:Wethouder Tan stapt op
Lees ook:Oud-wethouder Theo Tiemessen begraven
Lees ook:PvdA-lijstduwer Yeter Tan met voorkeurstemmen gekozen
Lees ook:Wethouder Koops met zwangerschapsverlof
Lees ook:Stadsdichter Koos Hagen nam met tegenzin afscheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.