PvdA-lijstduwer Yeter Tan met voorkeurstemmen gekozen

“Ik moet er nog een nachtje over slapen,” zei huidig PvdA-fractievoorzitter Yeter Tan dinsdagavond (7 maart) na het bekend worden van de uitslagen van de raadsverkiezingen lichtelijk geëmotioneerd. Zij is de wethouderskandidaat van de partij en stond op een in principe onverkiesbare plaats voor het raadslidmaatschap. Toch eindigde zij als vierde daarvoor, dankzij ruim 500 voorkeurstemmen. Zodat de vraag zich opdringt of zij nu toch van het wethouderschap moet afzien en opnieuw in de raad terugkeren.


“Ik beschouw de voorkeurstemmen in principe als steun voor het wethouderschap,” zei ze maandagavond (7 maart) laat. “Wij hebben uitdrukkelijk in de publiciteit gezegd dat Gerben Drost lijsttrekker was en dat ik de wethouderskandidaat ben.” Zij toonde zich blij verrast over de grote steun. “Maar ik zie dat vooral als steun van mensen die mij het wethouderschap toevertrouwen. En mogelijk is het ook een blijk van waardering voor acht jaar functioneren in de raad. Wij hadden deze uitslag niet verwacht. Gelet op de landelijke trend hadden wij een beetje op een stijging vanvijf naar zes zetels gerekend, maar echt niet op acht.De voorkeurstemmen waren voor mij een heel grote verrassing.”

Bij de PvdA komen overigens ook Esther Veenboer en Nachson Rodrigues Pareira dankzij voorkeurstemmen in de raad (respectievelijk 1159 en 321). Het betekent dat de kandidaten en huidige raadsleden Dolf Veenboer en Guido Dennenbroek voor hen moeten wijken.

 

Lees ook:Kandidaten GroenLinks en SP verdreven door voorkeurstemmen
Lees ook:PvdA campagne van start
Lees ook:VVD-er Walter Vervenne scoort met voorkeursactie
Lees ook:Wethouder Yeter Tan: afscheid met gemengde gevoelens
Lees ook:Met voorkeurstemmen gekozen raadskandidaat SP trekt zich terug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.