J.B. Sondervan geridderd

2016-mirjam-Sondervan-webBurgemeester Mirjam van ’t Veld reikte donderdag 2 juni de bij de Koninklijke onderscheiding (Ridder in de Orde van Oranje Nassau) behorende versierselen uit aan ir. J.B. Sondervan.

Hij was van grote betekenis voor de reeds uit 1615 stammende (Joodse) Gebroederschap Santa Companhia de Dotar Orphas e Donzellas. Sinds medio 1990 is hij daar lid van en sinds 2004 voorzitter en eerste penningmeester. Onder zijn leiding werden belangrijke wijzigingen in de statuten doorgevoerd. Onder meer rond steun aan sociale doelen binnen de Joodse gemeenschap en het in stand houden van het traditioneel Joodse gedachtengoed van de oprichters van het Gebroederschap.

Het werk van Sondervan voor het Gebroederschap stijgt volgens de gemeente uit boven wat van een voorzitter kan worden verwacht. Hij beschikt over een brede dossierkennis, heeft een groot gevoel voor de betekenis van de Portugees-Israëlitische traditie en ook jarenlange bestuurlijke ervaring binnen de Joodse gemeenschap.

Het Gebroederschap is nauw gelieerd aan de Portugees-Israëlitische gemeenschap in Amsterdam, waarvoor Sondervan zich in algemeenheid met grote toewijding inzet. Als meest essentiële voor het voortbestaan van deze aloude gemeenschap wordt de unieke stijl gezien waarin in de Synagoge de diensten worden geleid en beleefd, waaraan Sondervan een bijdrage levert. Van 1990 tot 1996 was hij ook lid van de Raad van de Portugees Israëlitische Gemeente in Amsterdam, van 1996 tot 1998 voorzitter en van 1990 tot 2000 ook voorzitter van de Culturele Commissie binnen deze Raad.

De statuur van de heer Sondervan mag ook blijken uit het feit dat hij eveneens zeer dienstbaar is aan de Vereniging Hulpe Israëls in Amsterdam. Binnen hun Synagoge treedt hij inmiddels ruim dertig jaar op als voorganger en Ba’al Tokea tijdens de vieringen van het Joods Nieuwjaar.

 

Lees ook:Benjamin van den Broek voorzitter open Joodse Gemeente
Lees ook:Bankraskerk wordt synagoge
Lees ook:Oudste synagoge Hongarije weer open in partnerstad Obuda
Lees ook:Synagoge in Amstelveense partnerstad Obuda heropend
Lees ook:Film in de Paaskerk over bijzondere Joodse gemeente

Eén reactie op “J.B. Sondervan geridderd

  1. Frank

    Hartelijk gefeliciteerd met deze onderscheiding in een tijd waarin velen onder ons zich er niet meer van bewust zijn wat de Joodse Gemeenschap heeft bijgedragen aan de Nederlandse samenleving op cultureel, wetenschappelijk en financieel gebied.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.