Synagoge in Amstelveense partnerstad Obuda heropend

(Door Stefan J.  Bos in Boedapest)

Rabbijn Metzger draagt Thora binnen

De Thora wordt binnen gedragen

In Obuda, de Hongaarse partnerstad van Amstelveen wordt woensdag (8 september), na ruim een halve eeuw,  de oudste synagoge van de regio Boedapest heropend. Dat gebeurt daarmee rond het Joodse Nieuwjaar.  Dit weekeinde was er al een voorbezichtiging voor duizend genodigden, waarbij ook de Israëlische opperrabbijn Yona Metzger aanwezig was. Enige tijd geleden bezocht Amstelveens burgemeester Jan van Zanen de synagoge, die 190 jaar oud is en na de Tweede Wereldoorlog zijn deuren moest sluiten. Bijna alle Joden waren omgekomen tijdens de Holocaust. Hongarije was een trouwe bondgenoot van nazi-Duitsland. De nazi’s vermoordden ruim 600.000 Hongaarse Joden.Het naoorlogse communistische regime ontmoedigde volgens Metzger de religie. “De communisten veranderden de synagoge eerst in een textielmuseum en daarna in een studio voor de staatstelevisie,” zegt hij. Metzger heeft de Thorarol, met de eerste vijf Bijbelboeken, teruggebracht naar het gebouw. Hij ziet

Metzger ziet de heropening van de nog maar gedeeltelijk gerenoveerde synagoge teken van herleving van het Jodendom in Hongarije. ,,Na de Holocaust durfden veel mensen niet te bekennen dat zij Joods waren. Zij vreesden een nieuwe Holocaust vreesden.” Onder hen een man die in de synagoge als baby werd besneden. ,,Hij was na al die jaren nu pas weer hier en heeft mij beloofd terug te keren naar zijn Joodse wortels,” zegt de rabbijn.

Metzger is in Hongarije op een moment van bezorgdheid over antisemitisme in het land, waar de ultrarechtse Beweging voor een Beter Hongarije (Jobbik) de derde grootste partij is. Hij wordt daarom zwaar bewaakt door veiligheidsmensen. ,,Ik ben tegen elke vorm van extremisme. Het is in deze tijd wel belangrijk dat joodse gelovigen openstaan voor andersdenkenden.”

De Israëlische regering toonde belangstelling voor de heropening. ,,Laat de synagoge een gebedshuis worden voor iedereen”, schreef president Shimon Peres in een zondag voorgelezen brief. Intussen neemt het antisemitisme in het land weer toe. Hongarije heeft met ongeveer 100.000 mensen na Rusland de grootste Joodse gemeenschap in Oost-Europa.

Lees ook:Oudste synagoge Hongarije weer open in partnerstad Obuda
Lees ook:Joods-christelijke dienst in Kruiskerk
Lees ook:Bankraskerk nu synagoge
Lees ook:Jongeren op bezoek in Duitse partnerstad
Lees ook:‘Burenmiddag’ in nieuwe Bankras synagoge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.