Gemeente strenger bij huurachterstand

 

Herbert Raat

Herbert Raat

De gemeente gaat strenger optreden tegen huurders van vastgoed die niet op tijd betalen. Om een tendens tot wanprestatie bij individuele huurders vroeg te doorbreken, zegt wethouder Herbert Raat vabn Financiën er in een brief aan de gemeente bij. Als gemeentelijk wettelijk binen 30 dagen aan hen gestuurde rekeningen  moeten betalen, mag ook van derden worden verwacht dat zij binnen de overeen gekomen betalingstermijn hun verplichtingen nakomen.

 Enkele jaren geleden overschreed de gemeente voor een te groot deel de termijn van 30 dagen, maar daarin is verandering gekomen. Vrijwel alles wordt nu binnen die termijn betaald, meldde Raat eerder. Met één huurder zijn overigens bijzondere afspraken over de betaling gemaakt. Welke dat zijn kunnen raadsleden vertrouwelijk inzien.

Exclusief die voor de woonwagenlocaties bedroeg de te ontvangen huur vorig jaar € 8,16 miljoen. In april bestond er een achterstand in betalingen van € 140.000, dus minder dan twee procent van de te ontvangfen hiren. Daarin zat € 52.000 achterstand van huurders van bedrijventerrein Wagenweg.

Woonwagens

Bij de woonwagenslocaties liep de achterstand in huurpenningen in het verleden wel eens uit de hand, maar sinds in 2013 het complete beheer bij de afdeling Vastgoed kwam (dus niet meer bij een extern bedrijf), is dat intensiever aangepakt. Gevolg volgens Raat: Er zijn geen nieuwe dossiers gekomen omtrent achterstallige betalingen. Maar intussen bestaat een deel van de oude – bij incassobureaus en deurwaarder in vehandeling zijnde – huurachterstand al heel lang.

Vastgoed heeft inmiddels ook het beheer van het bedrijventerrein Wagenweg overgenomen. En ook daar gaat men de incasso van achterstallige huur intensiveren. ‘Het is nog te vroeg om hier conclusies aan te verbinden’, laat Raat weten.

De incasso van wat er nog open staat (bijna 90 mille) wordt verscherpt, meldt hij verder. ‘Maandelijks verzorgt het Team Financiële Administratie (FB) een overzicht voor Vastgoed met de openstaande nota’s.’

Bij Vastgoed wordt één functionaris belast met de coördinatie van de afhandeling,  in overleg met de betreffende vastgoedadviseurs. Reaat: ‘Stelregel is dat, evenals bij de woonwagenlocaties en het bedrijventerrein Wagenweg,  bij niet tijdige betaling van de huur na verloop van de termijn genoemd in de 2e betalingsherinnering het Team Financiële Administratie de vordering uit handen geeft aan een incassobureau, tenzij Vastgoed na overleg met de portefeuillehouder aangeeft, dat er wegens bijzondere omstandigheden een uitzondering of betalingsregeling kan worden gemaakt.’

Lees ook:Gemeente gaat rotzooi Wagenweg aanpakken
Lees ook:Bedrijventerrein Wagenweg wordt ontmanteld
Lees ook:Bedrijventerrein Wagenweg was bijlegger
Lees ook:Gemeentelijke belastingen sneller binnen
Lees ook:Brentano riskeert boete van gemeente

9 reacties op “Gemeente strenger bij huurachterstand

  1. Henk

    Die ENE huurder is RTV Amstelveen. Die hoeft niet te voldoen aan de regels, want is subsidie-ontvanger en daar komen de heren (en in mindere mate dames) politici graag in beeld.

    Herbert Raat meldde zelf in het openbaar dat RTV Amstelveen een betalingsregeling kan krijgen. De omroep had een brandbrief geschreven en zou zowat financieel failliet zijn!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      Ja, elk gemiddeld communicatiebedrijf gaat te gronde zonder inkomsten. Als de marktwaarde (VVD) niet oplevert wat het kost, geldt dat ook voor een lokale zender. Geen nood, lijkt mij. Iedere lokale politicus is nu eenmaal camerageil, dus zal die NPO wel overeind blijven met steun van de lokale overheid. Natuurlijk is er al veel meer betaald dan de subsidie waarop die lokale NPO recht zou hebben. Wedden dan er meer geld op tafel komt? Overigens is radio, snelste omroep, ondergeschoven kind. Daar zitten alleen zelfbenoemde DJ’s te herhalen wat landelijk ook al kon, maar ja daar kwamen zij nooit aan de bak dus imiteren zij nu Hilversum. Hobby van enkelingen, nuttig voor weinigen. Maar voor radio lijkt RTVA geen enkele interesse te hebben.

        /   Beantwoorden  / 
  2. piet rode

    Ik stel een andere naam voor:
    “de EvLPA”( Etalageomroep van Lokale Politici Amstelveen)

      /   Beantwoorden  / 
  3. Gemeente Amstelveen

    Beste Henk,
    de notitie die vertrouwelijk ter inzage ligt bij de griffie gaat niet over RTV Amstelveen. Vanwege bedrijfsgevoelige informatie is deze niet openbaar.
    RTV Amstelveen heeft weliswaar een huurachterstand maar momenteel wordt met deze partij gesproken over een betalingsregeling. Uitgangspunt is dat zij de rekening gewoon gaat betalen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      Gelet op de camerageilheid van bestuurders en raadsleden blijft RTVA natuurlijk in de lucht. Linksom of rechtsom. Wedden dat er uit een ander potje – dus niet de jaarlijkse subsidie – wel weer geld voor wordt bijgelegd? Volgens mij kost de huisvesting van RTVA de gemeente nu al geld (verbouwing a raison van tonnen werd geregeld, apparatuur aangekocht enzovoort). Als RTVA pretendeert een publieke omroep te zijn, mag ook haar schuldenpositie (en al haar financien) openbaar zijn.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Harry

        Het is niet alleen ‘mag’, het moet zelfs. Maar RTV Amstelveen doet het simpelweg niet. Ook als je ze emailt met de vraag daarnaar, geen reactie. Volgens de subsidieverordening moet RTV Amstelveen haar jaarrekeningen op haar website publiceren.

          /   Beantwoorden  / 
        1. piet rode

          Heeft Amstelveen dus op dit punt een gedoogbeleid of heeft de hr.Raat soms hier een blinde vlek zitten?

            /   Beantwoorden  / 
  4. gerben

    Wijde blik en ruim gehoor is nodig op Unter der Bogen, het poelbadje, etc…
    Dus leve RTVA!

      /   Beantwoorden  / 
  5. Henk

    Beste ‘gemeente Amstelveen’,

    Hoe weet u als die notitie vertrouwelijk is dat het niet om RTV Amstelveen gaat?
    Dus er zijn dus twee huurders waarmee afspraken over betalingsregelingen gemaakt worden!? Benieuwd wie die ander is.

    Herbert Raat zei het toch wel heel duidelijk in een openbare vergadering mbt RTV Amstelveen en huurachterstanden en betalingsregelingen. Als klopt wat u stelt, dan is Herbert Raat niet volledig in zijn informatie!

    Trouwens het geldt toch voor elke partij die moet betalen dat het uitgangspunt is dat de rekening voldaan wordt…alsof dat een noviteit is!? Het geld komt trouwens van de gemeente zelf weer als subsidieverstrekker dus sja.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.