Bedrijventerrein Wagenweg was bijlegger

Herbert Raat

Herbert Raat

Het bedrijventerrein aan de Wagenweg, een voormalig woonwagenkamp, brengt de gemeente nauwelijks iets op en leidde in het verleden zelfs tot verliezen. Dat blijkt uit een brief van wethouder Raat van Vastgoed (VVD) aan de gemeenteraad. Omdat de exploitatie nu is verbeterd en een andere bestemming voor het terrein ontbreekt, gaat de gemeente ermee door.

Vorig jaar hield de gemeente maar zes mille aan het terrein over. De werkelijke huuropbrengsten waren € 80.000, bij een bezettingsgraad van ca. 85%, de beheerkosten € 74.000. Voor dit jaar wordt een huuropbrengst van 84 mille verwacht (de bezettingsgraad is nu 96%). De beheerkosten komen nu, volgens Raat dankzij nieuw beleid, uit op 24 mille. Voornamelijk de kapitaallasten.

Dat beheer werd in het verleden extern gedaan, maar begin 2015 door de afdeling Vastgoed van de gemeente overgenomen. ‘Aanleiding hiervoor was meer grip te willen krijgen op de verrommeling van het terrein en de problemen rondom huurbetalingen”, schrijft Raat aan de gemeenteraad.

Het bedrijventerrein bestaat uit elf kavels. Toen de woonwagenbestemming verdween, kregen bewoners die daar een bedrijf ‘aan huis’ hadden – voornamelijk om autosloperijen en sorteerbedrijven – de gelegenheid dat er voort te zetten. Nu is nog maar één van de oorspronkelijke bedrijven er actief. De overige kavels worden verhuurd aan andere ondernemers, zoals autoreparatiebedrijven, autohandelaren en sorteerbedrijven.

Dat het nauwelijks lukte uit de kosten te komen, heeft te maken met veelvuldige betalingsproblemen, vernielingen en handhaven van de orde op de openbare weg. De kosten waren vaak hoger dan opbrengsten of de waarborgsom, zegt Raat. Daarom koos de gemeente eerder al voor striktere handhaving op huurachterstanden en zo nodig over te gaan tot huurbeëindiging. Ook werden op de kavels geen opstallen meer verhuurd, maar voor zover aanwezig eigendom van de huurders, die dan ook voor het onderhoud moesten zorgen. Na afloop van de huurperiode moet de huurder de opstal te verwijderen. In overleg met de gemeente kan die om niet worden overgedragen aan de volgende huurder. De nieuwe verhuringen verlopen volgens Raat vooralsnog zonder problemen. Het terrein is aanzienlijk verbeterd, zegt hij.

Ten aanzien van het handhaven van de orde op de openbare weg werken de diverse afdelingen nauw samen waardoor wanorde en verrommeling sneller de kop in worden gedrukt. Hierdoor is het overzicht over het terrein aanzienlijk verbeterd. Om er bonafide huurders te krijgen, is het terrein afsluitbaar gemaakt.

 

 

 

Lees ook:Gemeente gaat rotzooi Wagenweg aanpakken
Lees ook:Bedrijventerrein Wagenweg wordt ontmanteld
Lees ook:Dure koopwoningen op terrein scouting aan Poeloever
Lees ook:Ondernemers willen Keurmerk veiligheid bedrijventerrein Legmeer
Lees ook:Start kavelverkoop in Winekitchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.