Nieuwe software gemeente: € 1,7 miljoen

 

Jeroen Brandes

Jeroen Brandes

De gemeente gaat € 1,7 miljoen investeren in nieuwe software. Die kost € 1,1 miljoen en daar komt nog eens zes ton bij voor licenties. De gemeenteraad moet eind april nog groen licht geven, maar is daarop in het diepste geheim maanden geleden al voorbereid. Amstelveen.blog.nl werd een achterkamer uit gestuurd waar over ICT werd gesproken.

B&W zeggen dat de nieuwe investering nodig is om de gemeentelijke dienstverlening en bedrijfsvering op peil te houden. Een bijkomende verzwaring van de taken ligt op het gebied van de zorg. Volgens de gemeente willen inwoners en bedrijven steeds meer snel hun zaken digitaal kunnen regelen, waarbij voorwaarde is dat de overheid goed is beveiligd om gegevens van de aanvragers goed te beschermen. Volgens ingewijden is de nu gebruikte software goeddeels schromelijk verouderd en onveilig. Ook de zoekmachine op de gemeentelijke website is voor velen, die iets meer zoeken dan een paspoort, bijvoorbeeld informatie bevattende stukken, een regelrechte ramp.

Op het raadhuis lijkt het ouderwetse systeem XP nog te worden gebruikt, wat uit veiligheidsoverwegingen wordt ontraden en waarvoor geen updates meer komen.

De afdeling die zich met ICT bezig houdt kostte een paar jaar helden 5,2 miljoen euro per jaar. Er was een bezetting van 44 full time banen (fte). Volgens wethouder Jeroen Brandes van Dienstverlening (PvdA) wordt van de interne organisatie veel gevraagd doordat inwoners en bedrijven contact met de gemeente in toenemende mate via een digitaal loket, telefoon, internet, sms of sociale netwerken wensen. “Om efficiënt te kunnen werken, moet alles goed op elkaar afgestemd zijn. Een up-to-date systeem is daarbij van essentieel belang,” zegt hij.

 

Lees ook:Gemeente peilt nu steeds klantvriendelijkheid
Lees ook:Gemeente nu digitaal bij ‘MijnOverheid’
Lees ook:Gemeente wil volledig papierloos zijn
Lees ook:Gemeente viert eHerkenning bedrijven in
Lees ook:VVD: ICT wordt duurder dan € 1,7 miljoen

Eén reactie op “Nieuwe software gemeente: € 1,7 miljoen

  1. frank bikker

    Leuk bedragje en hoeveel kost de bijscholing? Of was daaraan nog niet gedacht.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.