Gemeente nu digitaal bij ‘MijnOverheid’

Jitze Bakker

Jitze Bakker

De lokale partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) laat weten blij te zijn met de aansluiting van de gemeente op Mijn Overheid. Welke partij in de gemeenteraad is niet blij, zou men kunnen zeggen, maar BBA meldt ‘al heel lang’ er bij B&W op te hebben aangedrongen bij digitale communicatie met de inwoners gebruik te maken van de berichtenbox Mijn Overheid.

Overigens was BBA niet de enige fractie die dat wilde, maar een feit is dat die wel een soort virtueel complex heeft. Via MijnOverheid heeft iedereen via zijn digiD toegang tot post en persoonlijke gegevens van steeds meer overheidsorganisaties. De Amstelveense lokale overheid vroeg inwoners hun email adres en kon dan via pdf berichten versturen. “Dat is nu de kop ingedrukt”, zegt BBA-fractievoorzitter Jitze Bakker. “En daarmee het gevaar dat persoonlijke gegevens op straat komen te liggen. Daar willen we als partij geen verantwoordelijkheid voor nemen. Daarom hebben wij er steeds op aangedrongen dat de gemeente zich zou aansluiten bij de Berichtenbox van www.MijnOverheid.nl van de Rijksoverheid. Dat is een bewezen veilig systeem om digitaal met de burger te communiceren.”

Deze berichtenbox is bedoeld voor post van organisaties zoals de Belastingdienst

Jeroen Brandes

Jeroen Brandes

(aangifte inkomstenbelasting), UWV en gemeente. BBA en andere fracties vonden dat Amstelveen bij digitale dienstverlening gebruik maakte van een achterhaald systeem, waarbij de privacy van de inwoners niet kon worden gegarandeerd.

Hoewel BBA zegt geen verantwoordelijkheid voor de ‘gevaarlijke’ digitale communicatie met inwoners te willen nemen, deed zij dat tot nu toe toch als lid van de coalitie. Heel de gemeenteraad was trouwens mede verantwoordelijk.

Motie

Omdat het niet leek op te schieten met de digitale snelweg van B&W werkte bbA-raadslid Ewa Petiet al aan een motie voor de raadsvergadering van woensdag, waarin nogmaals werd aangedrongen op een snelle aansluiting op de berichtenbox van MijnOverheid, zodat vooral de aanslagen voor de WOZ belasting via dit systeem verstuurd kunnen worden.

Maar vrijdag deelde wethouder Jeroen Brandes de raad mee dat volgende maand de afdeling Belastingen via de Berichtenbox de aanslagbiljetten zal versturen. Volgens Brandes is die afdeling nu al deels aangesloten op MijnOverheid. Ook het WOZ taxatieverslag wordt nu al op MijnOverheid aangeboden.

Via www.MijnOverheid.nl heeft iedereen via zijn digiD toegang tot post en persoonlijke gegevens. zoals de aangifte inkomstenbelasting. Maar het blijft uiteraard de keuze van de inwoners om digitaal die post te lezen. Communicatie via andere kanalen blijft ook mogelijk.

 

Lees ook:Nieuwe digitale wijze betalen gemeentebelasting
Lees ook:Amstelveners toppers in DigiD contact met gemeente
Lees ook:Hulp bij aangifte belastingen
Lees ook:Nieuwe software gemeente: € 1,7 miljoen
Lees ook:Nog drie brieven over datalek in behandeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.