ChristenUnie milder, maar houdt kritiek op “Amstelwijs’

Bert de PijperStichting Amstelwijs, de koepel van het openbaar basisonderwijs, heeft vrijwel sinds haar oprichting een onverantwoord financieel beleid gevoerd. Fractievoorzitter Bert de Pijper zegt dat in een open brief aan het bestuur. Maar hij is inmiddels milder gestemd, doordat hij verbeteringen ziet. Hij kon wegens ziekte de raadsvergadering niet bijwonen waar de goedkeuring van het jaarverslag 2010 van de stichting op de begroting stond. Vandaar dus de open brief, waarin hij de kritiek herhaalt die hij al eerder in de raad verwoordde. De Pijper zegt overigens wel respect te hebben voor de inzet van de bestuursleden. “Ze hebben onder moeilijke omstandigheden hun werk moeten doen. Men heeft zich een slag in de rondte gewerkt onder omstandigheden die verre van gemakkelijk waren en nog zijn,” aldus De Pijper.  Neemt niet weg dat door het slechte financiële beleid de organisatie in grote problemen kwam, voegt hij er aan toe. “Gelukkig heeft het bestuur nu een gewijzigd beleid in gang gezet om Amstelwijs financieel weer gezond te maken en daarmee het openbaar basisonderwijs in Amstelveen weer een solide basis te geven.”Intussen stelt De Pijper wel vast dat tijdens een informatieavond van de stichting voor raadsleden veel is gezegd over onderwijskundige, maar over de financiële ontwikkelingen. “Ik kreeg een beeld van een bestuur dat weinig blijk gaf van onvoldoende inzicht in de prioriteiten waarmee de problemen bij Amstelwijs moeten worden aangepakt. Een stortvloed van (onderwijskundige) informatie werd over ons uitgestort, maar ik miste het inzicht in de beleidsmatige afwegingen van het ebstuur en de strategische keuzes om Amstelwijs weer financieel gezond te maken. Je kunt geen goed onderwijsbeleid voeren als je organisatie financieel op drijfzand is gebouwd. Om die redenen meende ik harde woorden te moeten gebruiken over het functioneren van het bestuur van de stichting Amstelwijs,” aldus De Pijper.

Hij is inmiddels milder gestemd, zegt hij in de open brief.  “Aanleiding daarvoor is een gesprek dat ik met de voorzitter en penningmeester heb gehad. Daarin kreeg ik een verhaal te horen dat ik graag had willen horen in de informatiebijeenkomst in maart. Een verhaal met de strategische afwegingen die het bestuur, met inbreng van uit diverse disciplines, sinds 2007 heeft gemaakt ten aanzien van het interen op het eigen vermogen en later ten aanzien van het weer versterken van de financiële positie van de organisatie.”

“Het bestuur van Amstelwijs besloot in 2007 te gaan interen op het eigen vermogen, omdat het voor een onderwijsorganisatie onjuist werd geacht een te groot eigen vermogen te hebben. Een contra-expertise leidde tot dezelfde conclusie en ook de accountant accordeerde dit beleid. Door bezuinigingen van de kant van het ministerie van Onderwijs en een aantal onverwachte (negatieve) ontwikkelingen in de uitvoerende organisatie kwam op die organisatie grote druk te staan, waardoor het eigen vermogen dramatisch slonk en zelfs negatief werd.”

Voor De Pijper is het de vraag of het bestuur niet toch andere keuzes had moeten maken, omdat medewerkers de organisatie maken en de personeelskosten een zeer belangrijk onderdeel zijn van de financiële huishouding. “Dat betekent dat onverwachte ontwikkelingen in de personele sfeer en de over Amstelwijs heen gekomen niet-verwachte bezuinigingen van het ministerie plotseling een grote druk kunnen leggen op het eigen vermogen.” Volgens De Pijper op de in 2007 opgebouwde financiële buffer niet ingeteerd moeten worden.

Hij verwijt de stichting verder dat die niet tijdig verantwoordingsinformatie kon leveren aan de wethouder van onderwijs, die daarnaar vroeg. Het stafbureau had daaraan prioriteit moeten geven, vindt hij. Desnoods door externe ondersteuning. “Als de wethouder van onderwijs de informatie van Amstelwijs niet krijgt om het eigen beleid in zijn onderwijsportefeuille gestalte te geven, wordt de wethouder  ‘narrig’ en gaat een gemeenteraad vragen stellen.”

Lees ook:‘Raad moet controle op openbaar onderwijsgeld houden’
Lees ook:Openbaar baisonderwijs moet financiële buffer vormen
Lees ook:PvdA: ‘geen openbare kritiek op openbaar onderwijs’
Lees ook:Basisschool De Wereldbol gaat dicht
Lees ook:Bomgaars weg als ‘wijkvoorzitter’

2 reacties op “ChristenUnie milder, maar houdt kritiek op “Amstelwijs’

  1. Gerben

    Beste Bert,

    Gefeliciteerd met je herstel. Nu die 30 burgers – met gemeentelijke subsidie op hun jarenlange arbeid – nog. Met andere woorden: haal wethouder Koops terzake uit de houdgreep van het huidige elitaire College hier ter stede. Zoek een andere meerderheid in de Gemeenteraad van Amstelveen.
    Groet,
    Gerben

      /   Beantwoorden  / 
  2. van dam

    Sinds de Christenunie zich met huid en haar aan de VVD heeft overgeleverd zijn ze overal milder in. Waar is het herkenbare en inspirerende gedachtengoed van deze partij gebleven.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.