PvdA: ‘geen openbare kritiek op openbaar onderwijs’

Esther Veenboer

De financiële situatie van stichting Amstelwijs, de koepel van het openbaar basisonderwijs, is belabberd, een van de gemeente bij de oprichting meegekregen gekregen ‘bruidschat’ is er in enkele jaren doorheen gejaagd, maar ChristenUnie en Burgerbelangen mogen daar in het openbaar geen kritiek op uiten. Dat vindt de PvdA. Beetje begrijpelijk natuurlijk, want haar eigen voormalige wethouder Blok stond aan de wieg van die verzelfstandiging van het openbaar basisonderwijs. Maar het vervelende is dat uiteindelijk, als het echt misgaat, de gemeente daar wel verantwoordelijk voor blijft. Burgerbelangen (BBA) wees daar herhaaldelijk op. En de ChristenUnie vindt dat de stichting, bedoeld om het openbaar even autonoom te laten functioneren als het bijzondere onderwijs, er financieel tot nu toe weinig van heeft gebakken. Niet doen, roept de PvdA nu. Zij wil het bestuur juist in deze moeilijke tijden graag steunen.Alle partijen in de gemeenteraad maken zich zorgen, zegt PvdA-raadslid Esther Veenboer. “Maar de toon die door sommige woordvoerders wordt aangeslagen helpt het belang van het onderwijs niet.” Bij de verzelfstandiging, die er zo ongeveer op neerkwam dat het openbaar onderwijs niet telkens bij de gemeente hoefde aan te kloppen (om geld dat dan wettelijk ook naar het bijzonder onderwijs moest), gaf Blok de kersverse bestuursformatie een forse bruidschat mee. Geld dat dus ook het bijzonder onderwijs kreeg, maar daarna zou men ervan af zijn, was de bedoeling. Maar de meest kritische partijen vrezen een financieel debacle en zeggen dat tegen media en in de raad. Moeten ze niet doen, vindt Veenboer. Zorgvuldigheid en historisch besef zijn volgens haar nodig. Maar juist die twee brachten de kritische raadsleden tor hun uitspraken. Zij dachten bijvoorbeeld aan die historische bruidschat.

Maar Veenboer vraagt zich af of de woordvoerders wel beseffen wat hun harde taal voor impact op leerkrachten, kinderen en ouders heeft. En op het imago, dat schade kan oplopen, waardoor ouders misschien niet meer voor openbaar onderwijs kiezen. “Dat maakt de positie van Amstelwijs mogelijk nog kwetsbaarder en het ingewikkelder de toch al pittige doelstellingen te halen.”  In oktober komt het bestuur van Amstelwijs met een stappenplan. “Ik hoop daarin realistische ambities terug te zien, zodat Amstelwijs financieel stevig de toekomst tegemoet kan gaan,” zegt ze.

Lees ook:Raad akkoord met verzelfstandiging openbaar basisonderwijs
Lees ook:‘Nieuwbouw Amstelveen College is historisch besluit’
Lees ook:Openbaar basisonderwijs in zelfstandige stichting
Lees ook:PvdA voluit achter verzelfstandiging Amstelveen College
Lees ook:‘Raad moet controle op openbaar onderwijsgeld houden’

2 reacties op “PvdA: ‘geen openbare kritiek op openbaar onderwijs’

  1. x

    Dit is een euvel dat in vele gemeenten heeft plaats gevonden en nog plaats vindt. Zo bezuinigt en invensteert men op papier veel in het onderwijs. Iedere onbenul snapt dat je bepaalde objekten in x jaren moet afschrijven, dat rek je wat op en als het de spuigaten uit loopt ga, je het herstellen en noem je het vervolgens investeren. Met deze handelswijze kun je politiek goede sier maken. Iets waar elke partij zich in elke gemeente aan schuldig maakt met het rijk dat de andere kant op kijkt.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Els

    Ik denk dat het openbaar onderwijs het altijd moeilijk heeft gehad, omdat zij verplicht is alle ll. te accepteren die zich aanmelden. Bij het bijzonder onderwijs zegt men tegen een Turkse familie, Tja, meneer het is hier RK of PC, en wij zijn echt beleidend en weg is Baba. Precies wat de bedoeling is. En dat weten de ouders van witte kindertjes ook heel goed! Of men vertelt dat de ouderbijdrage wel 100 euro per kind per jaar is, maar men vertelt er niet bij dat het helemaal niet verplicht is om dit betalen ( dit weten trouwens vele Nederlanders ook niet!)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.