Chatten dodelijk voor taalvaardigheid scholieren

N. Rodrigues Pereira

N. Rodrigues Pereira

Chatten, zoals via het programma Live Messenger, heeft funeste gevolgen voor de woordenschat van en het vormen van zinnen door jongeren. De taalvaardigheid van scholieren holt achteruit. Dat meldt adjunct-directeur Carolien van Meer van de basisschool Palet-Noord. De bibliotheek heeft dezelfde ervaring. Het is te lezen in een notitie van de PvdA over de door die fractie voorgestelde invoering van discussietrainingen op scholen. Volgens vrijwel alle scholen is daaraan wel degelijk behoefte, blijkt uit de notitie. Daarin geeft PvdA-raadslid N. Rodrigues Pereira antwoord op vragen van VVD en D66 over de opvattingen van scholen over de trainingen en hun bereidheid die zelf te financieren. De PvdA stelt voor een gemeentelijke subsidie beschikbaar te stellen voor een proef. De discussietrainingen zouden volgens haar moeten worden gegeven aan de groepen 7 en 8 van de basisscholen en de brugklassen bij het voortgezet onderwijs.Alleen het Herman Wesseling College (HWC) heeft geen interessen in de trainingen. Volgens Rodrigues Pereira alle andere scholen wel. Dat werd hem duidelijk uit contacten met de koepels van het openbaar en bijzonder onderwijs, Amstelwijs en Amstelland. Van het vervolgonderwijs juichen Amstelveen College en Keizer Karel College de trainingen toe. Het raadslid heeft dat onderzocht om te kunnen antwoorden op de vragen van VVD en D66. Daardoor kwam ook boven tafel dat de taalvaardigheid sterk afneemt. Die te verbeteren is een van de doelstellingen van de trainingen. Op de middelbare scholen doet men wel iets aan discussiëren in debatvorm, maar pas in de bovenbouwklassen.

Volgens de scholen hebben zij zelf op het ogenblik geen budget voor financiering van de door de PvdA bedoelde lessen, maar zouden zij dat er in de toekomst mogelijk wel voor kunnen vrijmaken.

Lees ook:PvdA wil discussietraining voor scholieren
Lees ook:Nog geen besluit over discussietraining scholieren
Lees ook:PvdA onderzoekt behoefte scholen aan discussietraining
Lees ook:Vragen raadslid over ‘luguber spooklicht’ Amsteldijk Noord
Lees ook:Gepasseerd PvdA-raadslid wil Kamer in voor jongerenpartij

3 reacties op “Chatten dodelijk voor taalvaardigheid scholieren

  1. Axel Boomgaars

    Ik snap dit bericht niet helemaal.

    Fijn dat er animo is voor die discussietrainingen, maar wat heeft dat nu met dit chatten te maken waar de kop van dit stuk over gaat?
    Scholen kunnen wel klagen over het gebrek aan beheersing van de Nederlandse taal, maar de taak ligt toch bij hen om dat op een redelijk niveau te houden? Het is goed dat zo’n punt duidelijk gemaakt wordt, maar wat willen ze er zelf aan doen? Je kan chatten immers niet verbieden.
    Tuurlijk heeft het steenkolen-Nederlands dat op programma’s als msn gebruikt worden effect op de manier waarop jongeren zich schriftelijk uiten, maar ik denk dat je er weinig meer aan kan doen dan harder hameren op correct taalgebruik op school en misschien bijles voor degenen die er zware moeite mee hebben.
    Ik denk persoonlijk ook dat het een fase is. Ik heb tot mijn 15e ook voornamelijk in ‘breezer-taal’ (zoals dat geloof ik heet) gesproken op msn, maar dat is tegenwoordig verandert in zo goed mogelijk ABN, en volgens mij gaat dat nog prima. Maar goed, ik ben maar 1 persoon, misschien is de algehele trend anders.

      /   Beantwoorden  / 
  2. BrEeZaH

    Beste Axel,

    Je zegt dat je breezertaal is ´verandert in zo goed mogelijk ABN´, maar ´verandert´ ís met een ´d´ op het eind.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Axel Boomgaars

    Ik weet niet wat voor punt je probeert te maken. Ik zeg zo goed als mogelijk, niet perfect. Iedereen maakt taalfouten, maar daar gaat het hier niet om.
    Als je een inhoudelijke discussie wil voeren, houd ik me aanbevolen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.